Zaznacz stronę
Notifications
Clear all

SHL/WSK/MZ i inne motocykle. Czy ktoś jedzie?

92 Posty
20 Users
0 Likes
32.7 K Widok
(@oleszak)
Active Member
Topic starter  

Cześć,

myślę nad jazdą SHLką M11. Czy są osoby które też wybierają się motocyklem rozwijającym podobne prędkości? Chciałbym jechać ale nigdy jeszcze tak daleko Helką się nie wybrałem i miło by było jechać w jakiejś mniejszej lub większej grupce.

p.s. jeśli ktoś czytający ten post jedzie w sobotę na Równicę to proszę o kontakt

Cytat
(@zuk-kazik)
Reputable Member

Hej! Mój kumpel Alien wybiera się na WSK 175 :)

W zeszłym roku ja jechałem również na takim motocyklu...

Zaopatrz się w zapłon CDI, pomoże Ci on zaoszczędzić kupę nerwów...

www.Zuk-Kazik.pl

OdpowiedzCytat
(@oleszak)
Active Member
Topic starter  

Znajdę go tu na forum może?

OdpowiedzCytat
(@rogalik-team)
New Member

Hej, ja się wybieram w sobotę na Równicę :)

OdpowiedzCytat
(@oleszak)
Active Member
Topic starter  

Będę jechał gazela.

OdpowiedzCytat
(@rezerwat-przygody)
Estimable Member

I jak tam Panowie? Jedzie ktoś? Ja się już zgłosiłem na MZ ETZ 250. Liczę na to, że ktoś jeszcze na moto dołączy :)

OdpowiedzCytat
(@dwr_____)
Eminent Member

Ja również mam zamiar jechać WSK jednak jak na razie nie mogę żadnej dorwać. Mimo wszystko mam nadzieje że do dwóch tygodni pojawi się w garażu i będzie można zacząć ją przygotowywać. Póki co od 3 dni jestem posiadaczem Jawy 350ts :)

OdpowiedzCytat
(@rezerwat-przygody)
Estimable Member

350 TS też była wśród rozważanych przeze mnie moto, ale wcześniej trafiłem na MZ. TS fajna, bo jednak dwa cylindry, co powinno zapewnić spokojniejszy przejazd po dłuższych odcinkach autostrad.

OdpowiedzCytat
(@zuk-kazik)
Reputable Member

Dwa cylindry to dwa razy większy problem :) :)

www.Zuk-Kazik.pl

OdpowiedzCytat
(@zlomki)
Estimable Member

Dwa cylindry to dwa razy większy problem :) :)

Zwłaszcza w Jawie :P Chociaż nie da się ukryć, że póki wszystko śmiga jak należy, to jedzie się komfortowo :)

http://motocyklemtuitam.blogspot.com/

OdpowiedzCytat
(@zaloga-tarpaniatka)
Member Moderator

Ja również mam zamiar jechać WSK jednak jak na razie nie mogę żadnej dorwać. Mimo wszystko mam nadzieje że do dwóch tygodni pojawi się w garażu i będzie można zacząć ją przygotowywać. Póki co od 3 dni jestem posiadaczem Jawy 350ts :)

Jeśli szukasz WSK-i i jakimś cudem byś się zdecydował na 175, to szczególną uwagę w momencie kupna zwróć na to jak pracują biegi ( jak wchodzą) i najlepiej się przejdź trochę i zobacz czy nie wyskakują. Niestety ale skrzynie w tych motocyklach to słaby punkt. Po kupnie od razu szukaj łancuszków sprzęgłowych bo też lecą niemiłosiernie. A później poświęć "trochę" czasu i dopracuj gaźnik i jego ustawienia, bo "wstrzelenie" się z ustawieniem to nie takie proste niestety w tym gaźniku.

"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."

OdpowiedzCytat
(@dwr_____)
Eminent Member

Własnie o modelu 175 myślałem. Mam już nawet jeden na oku jednak nie jest na chodzie więc ciężko będzie się przejechać, mimo wszystko wielkie dzięki za rade. A nie wiesz czy jest jakiś problem dostać taką skrzynie?

OdpowiedzCytat
(@zuk-kazik)
Reputable Member

Jeśli szukasz WSK-i i jakimś cudem byś się zdecydował na 175, to szczególną uwagę w momencie kupna zwróć na to jak pracują biegi ( jak wchodzą) i najlepiej się przejdź trochę i zobacz czy nie wyskakują. Niestety ale skrzynie w tych motocyklach to słaby punkt. Po kupnie od razu szukaj łancuszków sprzęgłowych bo też lecą niemiłosiernie. A później poświęć "trochę" czasu i dopracuj gaźnik i jego ustawienia, bo "wstrzelenie" się z ustawieniem to nie takie proste niestety w tym gaźniku.

Dlatego warto zrobić porządne dystansowanie skrzyni biegów, sprawdzić kły każdego biegu, spasować całość.
Co do łańcuszka to nie ma problemu, zakładamy kosz z Gazeli i na to czeski łańcuszek favorit o rolce 6 mm (nie 5 jak oryginalnie).
Nie wspomnę, że warto wywalić oryginalny korbowód z tulejką w główce i zastosować korbę od YZ 250, która ma łożysko igiełkowe. Niestety ta operacja wymaga stopniowania sworznia dolnego wału :) Ale to nie problem.

Tłoki współczesne od razu do kosza. Polecam tłok od kolegi Alien ze stopu AK20 + do tego anodowany + najlepiej, aby Alien spasował wszystko i zrobił porządny szlif :)

Zapłon... Oj zmora czwórek.. Prądu tam brakowało na wszystko, a gdzie ma być na 3-4A cewkę butelkową. Tylko i wyłącznie polecam zapłon CDI najlepiej na porządnym wirniku z indyjskiego Royala :) Możesz o tym poczytać na forach :) Zapłon CDI AudioBas (czyli ja) :)

Gaźnik, oj przeklety PEGAZ :) Polecam od razu wysłać go do regeneracji:
http://reges.pl/gazniki.htm do tego zabawa z ColorTune i po zawodach :)

www.Zuk-Kazik.pl

OdpowiedzCytat
(@banan-20)
New Member

O Widzę żę trochę osób na motorach się zebrało .A więc i ja mam chęć Mz ts 150 :)

OdpowiedzCytat
(@rezerwat-przygody)
Estimable Member

No! To druga MZ :)

OdpowiedzCytat
Strona 1 / 7
Share: