Zaznacz stronę
Notifications
Clear all

Škoda Favorit

153 Posty
36 Users
0 Likes
50.2 K Widok
(@zaloga-tarpaniatka)
Member Moderator

Problem mam

W pompie oleju jest taka kulka is prężyna, - zawór ciśnieniowy/przelewowy.
U mnie tego...nie ma. Tzn wykręciłem śrubę a tam echo.
Prośba moja więc następująca jest
zmierzcie prosze tę kulkę plus spręzynkę, jaka jest tego długośc bo dostać tego nie można nigdzie i napiszcie plis tutaj bo musze dorobić to sam .
Z góry very dziękuję

Byle jakiej sprężynki sobie tam włożyć nie możesz, bo ona musi mieć odpowiednią siłę. Inaczej będziesz miał inne ciśnienie oleju w magistrali olejowej niż mieć powinieneś.

"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."

OdpowiedzCytat
(@dzwiekowcy)
New Member

Dziękuję za wskazówki. Postaram się dobrze przygotować do wyprawy. Jak coś to będę oczywiście pytał.
Pozdrawiam
Piotr

OdpowiedzCytat
(@bandzioryteam)
Estimable Member

Siema.

Na PW podesłałem numer.

Jeżeli chodzi o kulkę i sprężynę w ssaku pompy, to mam takowy cały nadmiarowy po wymianie. Podstawa lekko przerysowana, ale myślę, że części, które Cię interesują, będzie dało się wydobyć - służę pomocą ;).

Pozdro!

Byłem, kulkę dostałem. J3ednak ja mam jakiś inny nowszy silnik i smoka od oleju mam trochę innego. Kulka więc została wykorzystana, sprężyna dorobiona.
Odpaliliśmy wczoraj i cały czas paliła się kontrolka ciśnienia oleju. Nie wspomnę o tym, że zapłon do ustawienia mamy od nowa. Ale ogólnie auto chodzi. Wymieniliśmy więc jeszcze czujnik oleju i... lampka zgasła :-)
Terraz robimy tył tzn. wymiana przewodów i klocków i w sumie będzie żyła :-)

Skoda Favorit - na chodzie
Fiat 126 p - rozebrany :-)
WSK 125 - na chodzie - też do remontu
Jawa Kaczka - do skończenia

OdpowiedzCytat
(@bandzioryteam)
Estimable Member

Fajnie byłoby zebrać kila skodzinek razem, aby w razie czego się wspierać. Ja waham się cały czas czy lecieć od razu na Wenecję, czy zacząc od Balatonu, bo termy sobie darujemy. Kto byłby chętny ruszyć skodą 1 dnia od razu na Balaton??

OdpowiedzCytat
(@czeska-strzala)
Estimable Member
Topic starter  

Fajnie byłoby zebrać kila skodzinek razem, aby w razie czego się wspierać. Ja waham się cały czas czy lecieć od razu na Wenecję, czy zacząc od Balatonu, bo termy sobie darujemy. Kto byłby chętny ruszyć skodą 1 dnia od razu na Balaton??

no My naszą Skodziną ciśniemy 'na Wenecję"'
;)

OdpowiedzCytat
(@bandzioryteam)
Estimable Member

Póki co waham się jak jechać :-) Ale mamy jeszcze czas....

OdpowiedzCytat
(@rubinowy-team)
Trusted Member

My również ciśniemy prosto na Wenecję.

OdpowiedzCytat
(@czeska-strzala)
Estimable Member
Topic starter  

a później jak?
np nocna eskapada w kierunku Rzymu ;p
??

OdpowiedzCytat
(@paluki-team_1683801162)
Eminent Member

My też na Wenecję będziemy jechać.
I chętnie dołączymy do peletonu z Favoritkami :)

OdpowiedzCytat
(@rubinowy-team)
Trusted Member

a później jak?
np nocna eskapada w kierunku Rzymu ;p
??

W pn ogarniamy Wenecję i przeprawa w okolice San Marino i we wtorek prawdopodobnie Neapol/Pompeje.

OdpowiedzCytat
(@bandzioryteam)
Estimable Member

My jednak lecimy z ogółem. Mieliśmy jechać w czwórkę. Dwóch dorosłych facetów i dwóch 16 latków. Niestety połowa załogi mi się wykruszyła i jadę sam z 16 latkiem. Nie będę gonił po 1000 km na raz.
Skodzina zrobiona. Założone nowe kapcie, ustawione zbieznośc, dzisiaj przeszłą przegląd. Miałem problemy z gaźnikiem i zapłonem. Pół dnia bawił się specjalista. Zrobił prawie nic. Wróciłem i założyłem stary palec, na oko ustawiłem zapłon, na ucho ustawiłem obroty i śmiga i trzyma wolne :-)
Jeszcze muszę dopieścić zapłon bop trochę muli z wolnych obrotów i nieraz załapie po zgaszeniu silnika. Ale to już temat na jutro :-)

OdpowiedzCytat
(@bandzioryteam)
Estimable Member

Nasza Bandziorka zaczęła współpracować.
Jutro kontrola panewek, regulacja zaworów jak tylko przyjdzie uszczelka i wymiana jednego łożyska, potem oklejenie i jesteśmy gotowi :-)

OdpowiedzCytat
(@skodacalkowita)
Eminent Member

Siema, głupia sprawa, ale czy ktoś jest w stanie powiedzieć jak powinien wyglądać znak na kole pasowym wału? Najlepiej jakieś zdjęcie, bo u mnie wszystko gładkie, krecilem i krecilem, a znaku niet...

Do tego jaka powinna być kompresja w Favoritce?

OdpowiedzCytat
(@klamot)
Reputable Member

Weź szczotke drucianą i poskrob. Możesz też ustawić wał jak palec pokazuje 1 cylinder/ znaczy styk w kopułce gdzie wpięty przewód 1 swiecy/ , wykrec świece i zobacz że tłok jest na górze. Kawałkiem węża jak dmuchniesz to będzie szczelnie bo zawory zamknięte i wtedy poskrob na górze koła, masz znak napiłowany tam.

Możesz też zdjąć pokrywe zaworów i zobaczysz że zawory 1 cylindra są zamkniete, mają luz, tłok 1 w zwrocie zewnetrznym przez świece.

Powinno pokazać przy otwartej przepustnicy na ciepłym silniku 12-12.5 jak 11 tez ok.

OdpowiedzCytat
(@skodacalkowita)
Eminent Member

Dzięki! Jutro poszoruję szczotą. Na razie wszystko było regulowane właśnie przez ustawienie tłoka na 1 cylindrze na górze, ale sprawa tego znaku nie daje mi spokoju, dosłownie nie ma po nim śladu.

Przynajmniej wiem, że jeżeli chodzi o szczelność, to remont się powiódł, bo kompresja w zakresie 11,5 - 12,5 w zależności od cylindra.

Miałem chwilę grozy, bo po pierwszych odpaleniach, po roku stania, favo strasznie kopciła, po rozgrzaniu silnika wręcz dymiło z odmy (na biało), ale wczoraj przestała, więc na razie diagnoza, że gdzieś się woda zebrała przez ten czas. Zobaczymy co czas pokaże.

Z innej beczki, podczas startowania na holu padły mi światła. Wszystkie bezpieczniki w porządku, udało mi się przywrócić większość, oprócz awaryjek/kierunków (nie działają oba, więc same przyciski/wajchy chyba odpadają). Czy brak "cykania" może oznaczać tylko przerywacz, czy coś mogło paść jeszcze (zaznaczam, że w skrzynce bezpieczników wszystkie bezpieczniki są ok)?

I ostatnia sprawa, czy ktoś ma fotkę jak wyglądają przewody od czujnika światła cofania? Kupiłem tego grata rok temu już z uwalonym czujnikiem, miała przegląd, więc nic nie robiłem. Teraz w końcu czujnik wymieniłem, ale szczerze mówiąc nie mam pojęcia co do niego podłączyć, a niestety sporo "dziadkowych" patentów na elektrykę nie ułatwia sprawy :D

OdpowiedzCytat
Strona 10 / 11
Share: