Zaznacz stronę
Notifications
Clear all

Škoda Favorit

153 Posty
36 Users
0 Likes
50.1 K Widok
(@krokodyl-team)
Reputable Member

Opłaty wyższe niewiele

To już kwestia własnego uznania. Dla jednych niewiele jest dla innych sporą kwotą.

www.krokodylteam.blogspot.com

OdpowiedzCytat
(@bandzioryteam)
Estimable Member

Rozrzad chcialem wymienic i tak.

Jeśli nie hałasuje to nie ma sensu. Ile masz tam przejechane i czy na pierwszym rozrządzie? Zazwyczaj wytrzymują 100-110tys.

No właśnie mam 110.000 a właściciel mówił że nigdy nie wymieniał. Nie hałasuje póki co. Pojeżdże trochę po okolicy to się zobaczy

Skoda Favorit - na chodzie
Fiat 126 p - rozebrany :-)
WSK 125 - na chodzie - też do remontu
Jawa Kaczka - do skończenia

OdpowiedzCytat
(@duch-tamtych-czasow)
Reputable Member

Co do przyczepy to też jestem przeciwny. Na ostatnim złombolu kilka razy manewrowaliśmy, szukaliśmy miejsca parkingowego itp, z przyczepą strasznie bym się irytował.

OdpowiedzCytat
(@limbowa-najlepsza-ulica-w-gdyni)
Noble Member

I nie polecam przyczepki na złombol. Lepszy box dachowy i reżim przy pakowaniu. A żarcier w sieciowkach na zachodzie w akceptowalnych cenach...

dlaczego nie polecasz przyczepki ???

1. Wyższe opłaty na drogach płatnych i promach
2. Potrzebujesz więcej miejsca do parkowania
3. Upierdliwość manewrowa - trzeba o niej pamiętać
4. Na 99% większe spalanie niż z boksem - jest dużo miejsca więc ludzie ładują ile wlezie i mocno rośnie masa.

opłata na A1 z Gdańska do Torunia za auto z malutka nawet dwukółką kosztuje drożej niż dwa dostawczaki do 3,5t osobno !!! :evil:

auto do 3,5 t 29,90 zł
z przyczepka 65 zł

Klamot ma racje lepiej ograniczyć niż mnożyć bagaże..

Podstawą elektryki są dobre styki !

OdpowiedzCytat
(@bandzioryteam)
Estimable Member

opłata na A1 z Gdańska do Torunia za auto z malutka nawet dwukółką kosztuje drożej niż dwa dostawczaki do 3,5t osobno !!! :evil:

auto do 3,5 t 29,90 zł
z przyczepka 65 zł

Klamot ma racje lepiej ograniczyć niż mnożyć bagaże..

Chyba mnie przekonaliście. Bagażnik dachowy duży w sensie box mam w garażu, to pojadę z tym

Skoda Favorit - na chodzie
Fiat 126 p - rozebrany :-)
WSK 125 - na chodzie - też do remontu
Jawa Kaczka - do skończenia

OdpowiedzCytat
(@klamot)
Reputable Member

Sie nie zdążyłem wypowiedzieć a sprawa przyczepki wyjaśniona :)
A rozrząd czy masz luźny to zdejmij kopulke i patrz na palec jak ją ruszasz na 5 biegu w przód i tył. Lepiej na wykręconych świecach. Znaczy trochę luzu to zawsze będzie.
I raczej rzęzi i chrobocze lańcuszek na wolnych obrotach jak już stary- to słychać. 110 tyś to bym zmienil....

OdpowiedzCytat
(@czeska-strzala)
Estimable Member
Topic starter  

I nie polecam przyczepki na złombol. Lepszy box dachowy i reżim przy pakowaniu. A żarcier w sieciowkach na zachodzie w akceptowalnych cenach...

dlaczego nie polecasz przyczepki ???

1. Wyższe opłaty na drogach płatnych i promach
2. Potrzebujesz więcej miejsca do parkowania
3. Upierdliwość manewrowa - trzeba o niej pamiętać
4. Na 99% większe spalanie niż z boksem - jest dużo miejsca więc ludzie ładują ile wlezie i mocno rośnie masa.

hmmmm
1. to na pewno, ale nad przyczepką myślimy w opcji 4 osobowej (na tą chwilę mamy załogę 3 osobową w takim wypadku będzie BOX na dachu), natomiast z drugiej strony koszty się rozłożą na 4 osoby. Drogi płatne raczej chcemy omijać (wiadomo nie zawsze się da) Co do promów hmmmmm przecież wcale nie jest powiedziane że będzie konieczność z korzystania z nich, ( my na 100% do Tunezji nie jedziemy)w temacie NIEŚCISŁOŚCI wciąż czekam na odpowiedź organizatorów.... Po uzyskaniu jasnej odpowiedzi dopiero wtedy chcemy sobie zaplanować cała trasę do mety jak i powrotną.
2.oczywiście argument nie do podważenia, i całkowicie się zgadzam.
3. od ponad 10 lat, urlopy oraz wiele weekendów spędzam w przyczepie kempingowej, którą zawsze ciągnę tam i z powrotem z domu na miejsce wypoczynku, więc technikę jazdy oraz manewrowanie jako takie mam opanowane.
4. czy spalanie będzie aż tak bardzo większe? nie wiem. w luźnych rozmowach zakładamy że tą ewentualną przyczepką byłaby N-250, przyczepka mała i na 100% nie wychodziłaby poza obrys Favorit-ki. Tu pamiętam jak jakieś 15 lat temu miałem F. Sierrę i właśnie taką N-250 doczepiłem do tego auta. W 4 osoby śmigaliśmy nad Bałtyk, załadowani na maksa, manelami i sprzętem kempingowym. wcale wtedy nie odczułem jakiegoś większego spalania, baa, wyszło ono nawet mniejsze niż zakładałem, paliwo to było LPG.

OdpowiedzCytat
NO NAME TEAM
(@no-name-team)
Reputable Member

Ja jechałem z N-250 polonezem dwa lata temu komfort super bo możesz zabrać wszystko czego nawet nie potrzebujesz ale... Włochy to większe opłaty na wszystkich odcinkach będzie gdzieś tego z 40 euro ( pozostałe kraje nie przewidują wyższych opłat) plus prom nawet na Sycylia na bank będzie droższy. Co do manewrowania N-250 jest bardzo upierdliwa jej plus czyli że chowa się w obrysie powoduje że jak ją już widzisz w lusterku to jest za późno hehe.
Spalanie nam wyszło jakiś litr większe średnio. Za to szukanie miejsca parkingowego z przyczepą jest strasznie upierdliwe i to jest chyba największy minus, osobówką przytulisz się wszędzie. Tyle co sie nakręciliśmy po Monako, Sant Tropez czy w Pizie to nasze.

`14 LLoret + (nr. boczny 189)
`15 Passo del Stelvio + (nr. boczny24 )
`16 Palermo + (nr. boczny 16)
'17 Kraj Basków + (nr boczny 40)
'18 Chalkidiki + ( nr boczny 03)
'19 Irlandia + ( nr boczny 15)
’20 stay In Home
'21 Burhaniye nr boczny 79
’22 Albania nr boczny 74
'23 Nazare nr boczny 323
’24 Atlantic Road - Norwegia nr boczny 372

OdpowiedzCytat
(@defekt-motyla)
Reputable Member

nikt was nie nauczył manewrować n250 ?
W dwóch chłopa załadowaną można bez problemu dzwignąć na tyle, żeby ją przestawić i tyle. Sam żałuję, że sprzedałem swoją niedawno, pakowność i wygoda dużo większa niż w przypadku boksów dachowych. Poza tym świetnie działa jako prowizoryczny stolik ;)

Spalanie i prędkość - nie zauważyłem rapidem różnicy, chowa się całkowicie za autem. Gorzej z kempingiem, gdzie przyczepka robi za żagiel...
Ale to prawda, że gdzie się da to kasują za dodatkową oś :dry:

yourij & krusza, nas nic nie rusza!

OdpowiedzCytat
NO NAME TEAM
(@no-name-team)
Reputable Member

Dokładnie tak nią manewrowaliśmy:-) i gdzie się dało to zawijaliśmy ją całkiem bokiem żeby nie wystawała tyle np. w parkingu podziemnym w Monako :evil: I tak jak pisałem wygoda w pakowaniu jest zarąbista i czasami nie tylko jako stolik sie przydaje :evil:

’20 stay In Home
’22 Albania nr boczny 74
'23 Nazare nr boczny 323

OdpowiedzCytat
(@czeska-strzala)
Estimable Member
Topic starter  

Ja jechałem z N-250 polonezem dwa lata temu komfort super bo możesz zabrać wszystko czego nawet nie potrzebujesz ale... Włochy to większe opłaty na wszystkich odcinkach będzie gdzieś tego z 40 euro ( pozostałe kraje nie przewidują wyższych opłat) plus prom nawet na Sycylia na bank będzie droższy. Co do manewrowania N-250 jest bardzo upierdliwa jej plus czyli że chowa się w obrysie powoduje że jak ją już widzisz w lusterku to jest za późno hehe.
Spalanie nam wyszło jakiś litr większe średnio. Za to szukanie miejsca parkingowego z przyczepą jest strasznie upierdliwe i to jest chyba największy minus, osobówką przytulisz się wszędzie. Tyle co sie nakręciliśmy po Monako, Sant Tropez czy w Pizie to nasze.

no właśnie, spalanie większe praktycznie nie zauważalne, opłaty drogowe niech nawet wyjdą większe 100ojro, podzielić to przez 4, (też do zaakceptowania) a prom hmmmm, niech organizatorzy wyjaśnią nieścisłości, bo może się okazać że z żadnego promu nie trzeba będzie korzystać.

OdpowiedzCytat
NO NAME TEAM
(@no-name-team)
Reputable Member

no właśnie, spalanie większe praktycznie nie zauważalne, opłaty drogowe niech nawet wyjdą większe 100ojro, podzielić to przez 4, (też do zaakceptowania) a prom hmmmm, niech organizatorzy wyjaśnią nieścisłości, bo może się okazać że z żadnego promu nie trzeba będzie korzystać.

Po trochę te nieścisłości są rozwiązane w Strefie uczestnika jednak za wiele pisać nie mogę bo jest prośba od Orgów żeby info tam zostało tylko dla zgłoszonych załóg. Nie jest tam jeszcze wszystko opisane.

’20 stay In Home
’22 Albania nr boczny 74
'23 Nazare nr boczny 323

OdpowiedzCytat
(@duch-tamtych-czasow)
Reputable Member

Wg mnie każda przyczepa to problem. Dodatkowe koło zapasowe, dodatkowy trójkąt itp. W porównaniu z boxem przegrywa. No chyba, że jedziecie w jakąś dzicz w cztery osoby i trzeba zabrać kupę jedzenia, wody itp. Zresztą każdy pojedzie tak jak mu się chce.

OdpowiedzCytat
(@moto-bee)
Reputable Member

Jak już chcecie z przyczepą to może coś oryginalnego? :D

https://www.youtube.com/watch?v=iWfKj187-4A

OdpowiedzCytat
(@limbowa-najlepsza-ulica-w-gdyni)
Noble Member

moj kolega mówi, że przyczepa to jak tesciowa... niby spoko ale zawsze przeszkadza :lol:

Podstawą elektryki są dobre styki !

OdpowiedzCytat
Strona 3 / 11
Share: