Zaznacz stronę
Notifications
Clear all

NOWE OBLICZE FORUM oraz WWW

80 Posty
30 Users
0 Likes
20.7 K Widok
Ala montana
(@13-zlomboli)
Honorable Member
Topic starter  

Ponieważ działa już nowa odsłona forum, chyba warto wskazać uwagi na jego korzyść jak i niekorzyść.
PLUSY (jakie udało się zauważyć po szybkości):
+ w miarę czytelne i schludne kolorystycznie choć trzeba się przestawić
+ niezależny blog dla każdej zarejestrowanej ekipy
+ lepsza czytelność na smartfonach (zależy na których)
+ możliwość wstawienia swojego tła dla każdego profilu
+ fajny przycisk do przewijania na samą górę strony, bardzo wygodne
+ i jeszcze kilka drobiazgów
MINUSY (wg mnie):
- dwa razy więcej klikania przy logowaniu (poprzedni przycisk ZALOGUJ/WYLOGUJ był wygodniejszy, teraz trzeba go rozwijać)

- pokazanie ile minut wstecz był napisany post też było lepsze niż nowe pokazanie daty i godziny wpisu
- brak możliwość jednego kliknięcia aby uznać wszystkie "zielone" nowe wpisy za przeczytane.
> Choć jest taka opcja, to jeszcze jakoś nie działa.
- nie działa też jeszcze możliwość wysyłania wiadomości prywatnych do poszczególnych ekip, choć opcja jest
- avatar w kółku lub w elipsie :blink: jakoś mocno obcina logotypy załóg, szczególnie jeśli coś jest tam napisane
- brak możliwości (lub jeszcze nie znalazłem) edycji podpisów pod avatarem
- zauważyłem, że strona nieco wolniej działa niż poprzednia wersja
- brak wersji anglojęzycznej (chyba narazie brak bo byłoby to conajmniej dziwne)
- zakładka SKLEP powinna być w innym miejscu lub przynajmniej powinna być możliwość powrotu z niej na stronę złombolową.
> Albo powinna otwierać się w nowym oknie.
- zbyt małe pole do wpisywania tekstu posta. Wiem, że jest rozciągalne ale jednak będzie to upierdliwość za każdym razem je rozciąać albo mamy się ograniczać do krótkich zwięzłych, jednozdaniowych wypowiedzi :(
- podpis pod każdym postem (niegdyś mały i przyszarzały), teraz za duży i za czarny - bardzo zmyla czytanie każdego posta
- kilka innych mniej uciążliwych, jednak mam nadzieję, że obecny układ jest dopracowywany i będzie ulepszony wg naszych sugestii.
Może się przyzwyczaimy z czasem choć poprzednia forma była nad wyraz dobra i intuicyjna w porównaniu z innymi forami w internecie.
Jeśli ktoś ma inne zdanie lub swoje uwagi, dyskutujmy.

{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{ {{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{

Cytat
(@zukolaki)
Reputable Member

Gdzie ten blog dla każdej ekipy?

www.facebook.com/zukolak/

OdpowiedzCytat
(@tlw-team)
Reputable Member

Czytelność nowej odsłony na smartphonie - masakra:(

TLW - Tylko Lublinem Wrócę :P

OdpowiedzCytat
(@rezerwat-przygody)
Estimable Member

Z minusów:
- robiliśmy zmianę nazwy profilu (z Initius Team na Rezerwat Przygody) i po przenosinach forum znów było "po staremu". Potrzebna była kolejna zmiana danych.
- Czytanie forum na smartfonie... dla mnie masakra. Szczególnie w wątkach, gdzie następuje zagnieżdżające się cytowanie.

Na plus:
- dużo bardziej estetycznie
- lepsze przygotowanie strony (nie forum) do pracy ze smartfonami/tabletami.

OdpowiedzCytat
(@zuk-kazik)
Reputable Member

Uuuu....
Jak ja nie lubię takich zmian...

www.Zuk-Kazik.pl

OdpowiedzCytat
(@zuk-kazik)
Reputable Member

Jak oznaczyć wszystkie posty jako przeczytane?

www.Zuk-Kazik.pl

OdpowiedzCytat
(@rezerwat-przygody)
Estimable Member

Jak oznaczyć wszystkie posty jako przeczytane?

W prawym, górnym rogu z rozwijanego menu pod avatarem (?). Ta sama belka Co jest: Kategorie, Ostatnie tematy, Nowy taema.... Regulamin, Szukaj... i idziesz dalej w prawo.
Generalnie klikniecie i tak nic nie zmienia.

OdpowiedzCytat
(@zuk-kazik)
Reputable Member

To też znalazłem i nie działa również...

www.Zuk-Kazik.pl

OdpowiedzCytat
(@semtox)
Honorable Member

Nie no te kółka i elipsy rozśmieszają mnie do łez :)
Chyba tylko Rezerwat Przygody wygląda spoko :)

PS. Zobaczymy jak mój podpis :)

@Edit
Kółka zniknęły!!!

Złombol'18 - Statystyki stan na 01.09.2018

OdpowiedzCytat
Ala montana
(@13-zlomboli)
Honorable Member
Topic starter  

Nie no - już właśnie znikły. Teraz wygląda znacznie, znacznie lepiej. I jeszcze kilka z ww rzeczy zostało od ręki poprawione.
SUPER, że tak sprawnie reagują na nasze wytyczki.
Piszcie, piszcie a będzie idealnie.

{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{ {{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{

OdpowiedzCytat
(@semtox)
Honorable Member

Z plusów to jeszcze:
- Daty są już fajniej :) Ja nie przepadałem za tym "7 miesięcy i 3 tygodnie temu"
- Autor wątku ma pod Awatarem stosowną tabliczkę :)

Z minusów:
- Pasek: " Ala montana odpowiedział w temacie: NOWE OBLICZE FORUM plusy i minusy " w starej wersji zajmował chyba trochę mniej miejsca, a wcale jakoś super cienki nie był...
- Czas edycji posta jest w dwóch miejscach, na dole (pod postem jak wcześniej) i u góry obok daty publikacji posta

PS. Hmm... wydaje mi się że obrazek w moim podpisie się zmniejszył... albo to fakt że forum jest teraz w HD

OdpowiedzCytat
(@zuk-kazik)
Reputable Member

A najgorszym skutkiem nowej odsłony forum jest to, że stare linki do niczego nie prowadzą...
Czyli w wątkach wszystkie przekierowania do danych tematów można sobie wsadzić w buty...

Szkoda, bo tematów jest sporo...
Teraz czytasz temat, ktoś pisze, że o ilości miejsc było pisane tu: https://zlombol.pl/index.php/en/forum-124/3-technikalia/11489-zuk-uklad-miejsc-udogodnienia.html?start=10

I mamy error....!

Czyli liczmy, że mamy 38 000 postów i jakby w każdym był podawany jakiś link (oczywiście do innego tematu) to nie będzie działał....

www.Zuk-Kazik.pl

OdpowiedzCytat
(@semtox)
Honorable Member

@Zuk Kazik:
Kasujesz z linku

index.php/en/

lub

index.php/pl/

oraz zmieniasz

forum-124

na

forum

czyli:

https://zlombol.pl/index.php/en/forum-124/3-technikalia/11489-zuk-uklad-miejsc-udogodnienia.html?start=10 

zamienia się na:

https://zlombol.pl/forum/3-technikalia/11489-zuk-uklad-miejsc-udogodnienia.html?start=10 

Ale fakt trochę irytujące....

PS. Jeśli czyta to Administrator to z radością napiszę regexa który naprawi całe forum :P

OdpowiedzCytat
PREVENT
(@prevent)
Prominent Member

Minus straszny, nie ogarniam.
A jeszcze tak niedawno chealilem to forum jako jedno z najlepszych. Szkoda :(

Prevent-Złombol Stowarzyszenie FSO Pomorze

OdpowiedzCytat
 swbr
(@swbr)
Honorable Member