Odradzam wszelkiego rodzaju racje wojskowe bo miałem ten syf z wojska francuskiego w 2012 i to był mój pierwszy i ostatni z nimi kontakt. Większość wylądowała w czarnogórskim śmietniku.
To ciekawe, my na ten rok kupiliśmy po jednej racji (polskiej) na łba + jedną do "degustacji", wczoraj sobie spróbowaliśmy, i są naprawdę niezłe :) Jako żelazny zapas - w sam raz, szczególnie dla takiego chudzielca jak ja.
http://sklep.arpol.net.pl/pl/racje-zywnosciowe/5-indywidualna-zywnosciowa-racja-bojowa-rb1.html
Wady? Drogie i zajmują jednak dość sporo miejsca.
Złombol 2016 - Dziki Bill - Załogant
Złombol 2017 - WurcyRycyCescy - Kierownik ;)
Widocznie kwestia gustu. Dla mnie to kompletny syf, aczkolwiek francuskie racje miały inny skład. Jak pojecie to dwa tygodnie to uwierzę, że to dobre ;). Taniej i smaczniej kupić ogólnodostępne produkty sklepowe.
Polonez nie gubi oleju. On znaczy swoje terytorium.
Nie planujemy jeść tego przez dwa tygodnie ;) Tak jak mówię, na całe dwa tygodnie mamy jedną rację na załoganta w razie W. Resztę będziemy kupować na bieżąco.
Zaskoczyłeś mnie tym stwierdzeniem, że taki syf, że wywalałeś do śmieci... Różne rzeczy się jadło na różnych wyjazdach (rejs po Bałtyku to chyba było apogeum ;), i te racje są gdzieś w środku stawki :)
Ktoś wspominał o wekach - na żagle może i się sprawdzają, na Złombol - rok temu mieliśmy, do końca wyjazdu wyciągaliśmy rozlany sos z wykładziny żuka. Do tego były wege. Nie polecam.
Złombol 2016 - Dziki Bill - Załogant
Złombol 2017 - WurcyRycyCescy - Kierownik ;)
Opcja zapasu na pierwszą/drugą dobę jest najlepsza. Trzeba pamiętać, że w niedzielę większość z nas będzie już we Francji a tam sklepy pozamykane więc siłą rzeczy jakąś Biedronkę przed opuszczeniem Polski trzeba odwiedzić. Zabieranie całego cateringu z domu nie ma sensu a robiąc zakupy po drodze jest okazja na spróbowanie miejscowego jedzenia. W tym roku nie zabieramy nawet lodówki turystycznej, idziemy na żywioł :)
2015 - OSP Teresin - Żuk A07 - Passo dello Stelvio, Włochy
2016 - BONDAR Team - Lublin II - Hammamet, Tunezja
2017 - C.H. Robinson Teresin Team - Skoda Favorit - Noja, Hiszpania
2018 - C.H. Robinson Teresin Team - Skoda Favorit - Sithonia, Grecja
2019 - C.H. Robinson Teresin Team - Lublin III - ?
Dzięki wielkie za wszelkie odpowiedzi! :) :kiss:
W tym momencie utwierdziłam się w przekonaniu,że wiele nie trzeba.
My również będziemy mieć racje wojskowe od kumpla...hamerykańskie:huh: to ciekawe co z tego będzie B) Może miejsca zajmują, ale tak, jak napisali wcześniej...ale razie W może się przydać.
Jedzenie z domu weźmiemy jedynie we takim razie na dwa pierwsze dni , co bym od razu przy garach nie musiała stać :woohoo: :cheer:
Btw....już nie mogę się doczekać tego wyjazdu!!:woohoo: :kiss: :pinch:
Lina
My jedzenie tak jak kilku przedmówców bierzemy tylko na 1 dzień reszta to kupujemy na miejscu we Włoszech kupowaliśmy makaron Barilla za 59 euro centów, wiec chyba taniej niż w PL. Co do zupy chmielowej to ja ciepłej nie lubię wiec zakupy po drodze zimnej sa lepsze choć ciut droższe ;-). A po za jedzeniem to stolik krzesełka, kuchenka i patelnia , garnek do gotowania wody sztućce. Poprostu taki standard biwakowy.
`14 LLoret + (nr. boczny 189)
`15 Passo del Stelvio + (nr. boczny24 )
`16 Palermo + (nr. boczny 16)
'17 Kraj Basków + (nr boczny 40)
'18 Chalkidiki + ( nr boczny 03)
'19 Irlandia + ( nr boczny 15)
’20 stay In Home
'21 Burhaniye nr boczny 79
’22 Albania nr boczny 74
'23 Nazare nr boczny 323
’24 Atlantic Road - Norwegia nr boczny 372
Moim zdaniem warto wziąć tylko niezbędny, żelazny zapas.
Jechać przez tyle krajów i nie spróbować czegoś lokalnego (nie mówię nawet o restauracjach a o zwykłych sklepach, czy przydrożnych budkach) to aż grzech.
Szkoda pakować auto niepotrzebnym ciężarem.
W 100% się zgadzam. Kraje przez które jedziemy często w supermarketach mają tańsze produkty niż w Polsce, jedyne co trzeba zrobić to kupić Euro, a zawsze można zjeść coś świeżego i lokalnego. My jedziemy w 3 maluchem, z minimalną ilością bagażu: stawiamy na lekkie podróżowanie B) . Fajny też pomysł z plandeką z Tesco, daszek zawsze się może przydać.