Ja jadę starem 742 z zabudowa z 266!
zabudowa sarna II czyli? ja mam obecnie 266 z sarną właśnie, ale nie chcę nim jechać, bo spalanie 25l/100 i Vmax 80km/h. W 742 masz 4cylindrową andorię 4ct107? na ile osob masz zarejetrowanego tego 742? Ja chcę 744 z dodatkową kabiną brygadową, żeby w dowodzie było 6 osób minimum.
Tak mam tam mała Andorie ;)) spalanie około 13 l , na 3 osoby zarrjsrstrowyany ;)) kabinę mam z łóżkami 2 pokoje ;)
A ty skąd jesteś ? Jakie województwo
13 litrów to tyle, co Honker! I w sumie silniczek ten sam:) jakie predkości możesz wycisnąć z 742 z 4ct107? Faktycznie bardzo mądrze to u Ciebie wygląda. a zabudowa z 266 bardzo fajna, i równie fajnie można ją urządzić. ja ostatecznie chcę wrzucić swoją sarnę na 744, ale niestety, albo rybki, albo akwarium. albo sarna i jade we trójkę, albo brygada i z tyłu paka z plandeką i jadę w szóstkę. i taki wariant będzie realizowany.
jestem z lubuskiego, Gądków Wielki sie zwie ta miejscowość. Jednak od stycznia będę praktycznie cały czas w Poznaniu. A Ty skąd?
przepraszam, pomyłka: w Honkerze jest 4ct90 a nie 4ct107
Olkusz ;) okolice . 110 spokojnie leci
110 to całkiem nieźle:) w 744 fabrycznie są dwa silniki, skrócony do 4cylindrów t359e, oraz jakiś 4cyl. perkins, oba mają ok 110koni. dlatego też najczęsciej spotyka się t359e, czyli 6cylindrowy staroski + turbo. Nie wiem jeszcze, ile to pali w 744, ale ma 180koni i lata podobnie jak Twój.
Jeśli się okaże, że będzie palił ponad 20, to wtedy wsadzę taki jak Twoj, czyli 4ct107, myślę, że u mnie spali ok. 16, a predkość pozostanie bez zmian.
myślę też, że rozsądnie będzie ze sobą współpracować, wszak zdaje się, że to bedą dwa pierwsze Stary na Złombolu:)
Jeśli chcesz jechać samochodem de facto terenowym, bo bardzo wątpię, żebyś uzyskał takie osiągi, o których piszesz.
Katalogowo, 744 z tym obciętym silnikiem (czyli czterocylindrowym T370) pali 17 litrów przy prędkości 70km/h, a prędkość maksymalna wynosi 86km/h. No i DMC wynosi 7600kg.
Generalnie, te wszystkie Stary 4x4 i 6x6 to nie są samochody wyprawowe ;] No i w odróżnieniu od 266, 744E ma zdaje się dwie całkiem oddzielne kabiny, które nie są połączone,
Złombol 2017 - OSK OLAF #09
Złombol 2018 - OSK OLAF #822
Złombol 2019 - OSK OLAF #59
Złombol 2020 - OSK OLAF #
na filmie reklamowym narrator mówi, że 744 jedzie 113km/h z silnikiem t359e https://www.youtube.com/watch?v=ApPc7Y5TBQ4 Co do kabin, to masz rację, są dwie oddzielne kabiny, szoferka i kabina brygadowa. istotnie, nie są one połączone, chcę jednak pozbyć się szyb między nimi i połączyć tunelami z płótna, albo innego materiału. coś na wzór połączenia w 244 pożarniczym szoferki z zabudową strażacką. o DMC się nie martwię póki co.
Dla porównania dodam tylko, że wg Producenta 742ka rozwija prędkość 98km/h: https://www.youtube.com/watch?v=3HUa6JRSmWM wcale jednak nie twierdzę, ze kolega @DoCelu zawyżył prędkość swojego Stara. Mielismy w straży 244, którego katalogowa prędkość wynosiła 82, a jechał 90km/h.
jest jeszcze jedna sprawa: silniki 4ct107 i t359e maja tę samą maksymalną prędkość obrotową, czyli 2400obr/min, 742 i 744 mają te same skrzynie biegów, reduktor w 744 w położeniu szosowym ma przełożenie 1.0, czyli jakby go nie było. ale 744 ma większe koła. i jeśli mają podobne przełożenia na mostach, to wychodzi na to, że 744 jest faktycznie szybszy od 742, choć z całą pewnością kosztem spalania. Ciekawe tylko jaka jest miedzy nimi różnica?
Jak jedziesz sobie prywatnie to do 7,5t nie interesuje cię czas jazdy i żadne tacho jedziesz jak osobówka !
błąd.....
Przeprowadzając przewóz prywatnie kierowcę nie obowiązuje czas pracy - to prawda, ale bez względu na okoliczności musisz mieć zamontowane tacho i prowadzić rejestrację jazdy. Proble się rodzi w chwili, gdy za fajerką siada kolega aby cię zmienić. Nie wytłumaczysz inspektorkowi, że chciał się przejechać.
Miałem stara 200 jeździłem prywatnie i musiałem założyć elektronika. To była najbardziej wartościowa część pojazdu. :)
Zdaje się, że kolego @osk Olaf nie masz do końca racji. Na drugiej stronie niniejszego wątku przedstawiłem link do strony związanej z głównym inspektoratem transportu drogowego i tam jest napisane kto i kiedy jest zwolniony z tacho. Między innymi pojazdy o dmc 7.5 tony, które nie wykonują żadnego ruchu związanego z działalnością gospodarczą. Więc kolega @doCelu miał jak najbardziej rację. Star 200 ma dmc ok. 10 ton, wiec wedle przepisów tacho Cię niestety łapało, co akurat specjalnie mądre w tym przypadku nie było...
Pytanie tylko, czy za granicą są identyczne przepisy. Nie, żebym sabotował. Życzę jak najlepiej i oby udało się pojechać. W końcu dwa autobusy już były. Na jednej z edycji (nie pamiętam której) ktoś deklarował, że ma zamiar polecieć w Złombolu Wilgą, ale coś nie wypaliło.
Polonez nie gubi oleju. On znaczy swoje terytorium.