A na Andorii to nie oryginalnie ?
Zaczął bym od przeszukania forum.
Np.
https://zlombol.pl/forum/zlombol-2016/13789-przygotowanie-zuka-nysy-na-zlombol-2016?limitstart=0
www.facebook.com/zukolak/
Dzięki :) przeczytałem wszystkie wątki, ale większość dotyczy silnika Andoria. Jasne że Żuki z tym silnikiem są oryginalne tylko były montowane jak się nie mylę od 91r. Nie chcę zmieniać charakterystyki wsadzając do niego diesla. Raz w roku ma jechać na zlombol a resztę czasu robić za straż bez większych przeróbek :) Dlatego założyłem wątek gdzie mam nadzieję znajdę załogi co posiadają s-21 i zaczerpnę wiedzy i opinii bardziej doświadczonych.
My takim strażackim Żukiem z s-21 bez przeróbek objechaliśmy Złombol 2015. Oprócz drugiego wiatraka przy chłodnicy nie było chyba jakiś większych kombinacji. Największym minusem był brak prądu w nocy podczas jazdy na światłach, przy podłączonych telefonach, nawigacji, cb pożerało nam prund z akumulatora. Poza tym zero kłopotów, z Wenecji do Teresina prawie 24 godziny jazdy zniósł bez problemów. Zresztą Żuk nadal dzielnie służy w OSP Teresin i ma się dobrze :)
2015 - OSP Teresin - Żuk A07 - Passo dello Stelvio, Włochy
2016 - BONDAR Team - Lublin II - Hammamet, Tunezja
2017 - C.H. Robinson Teresin Team - Skoda Favorit - Noja, Hiszpania
2018 - C.H. Robinson Teresin Team - Skoda Favorit - Sithonia, Grecja
2019 - C.H. Robinson Teresin Team - Lublin III - ?
O fajnie wiedzieć :D To nie był ten Żuk co jechał z drabiną i wężami? jaka była wasza prędkość przelotowa? I czy bierzecie udział w tym roku? Dobrze było by znaleźć drugi pojazd z którym można by się kulać :)
witam. ja mam zas odmienne zdanie co do s-21. 2016 zrobilem generalny remont silnika,dojechal ze szwecji na sycylje i spowrotem do katowic, potem w drodze powrotnej do szwecji w okolicach opola pekl wal korbowy i wyszedl bokiem. w sumie przejechal 7000km
Nie chwyciło wam którejś panewki ?
"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."
nie mam pojecia nie rozbieralem silnika, ale calkiem mozliwe bo klepala panewka.
Czyli wina panewki. To samo chłopaków w zeszłym roku spotkało. Też im klepała panewka i po iluś kilometrach też wał poszedł w dwa kawałki. Ja bym rozebrał do ciekawości.
"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."
@UAZem_Żukiem_GAZem_na_koniec_świata
Z drabiną i wężami jechali chłopaki z Poznania, nie przypominam sobie żeby mieli jakieś większe problemy z autem. Większość trasy przejechaliśmy wspólnie.
Prędkość to max 90km/h a tak naprawdę to walka o 85km/h co w rzeczywistości dawało 80km/h :)
Nasz Żuk w tym roku nie jedzie, bo już rok temu przekształciliśmy się w Bondar Team z Lublinem II natomiast jeżeli chodzi o ekipę poznańską to nie wiem jak u nich sytuacja wygląda na ten rok.
Na fotce masz oba Żuki w trakcie tankowania w okolicach Pilzna podczas jazdy nad jezioro Bodeńskie, wtedy też chyba pobiliśmy rekord jazdy bo nad wspomnianym jeziorem było mega zimno i deszczowo, nie było miejsc na polu namiotowym co zmusiło nas do podjęcia decyzji o dalszej jeździe, stamtąd pojechaliśmy prosto nad jezioro Como i tym sposobem przejechaliśmy jakieś 1800km w około 35 godzin (start w Katowicach około 13 w sobotę, na miejscu byliśmy w niedzielę około 18)
2015 - OSP Teresin - Żuk A07 - Passo dello Stelvio, Włochy
2016 - BONDAR Team - Lublin II - Hammamet, Tunezja
2017 - C.H. Robinson Teresin Team - Skoda Favorit - Noja, Hiszpania
2018 - C.H. Robinson Teresin Team - Skoda Favorit - Sithonia, Grecja
2019 - C.H. Robinson Teresin Team - Lublin III - ?
Dzięki za informację :) zacząłem walkę z Żukiem, jacyś magicy pomalowali cały środek farbą bez matowania i odtłuszczenia co spowodowało łuszczenie się farby.... 2 dni roboty i to nie koniec :/ silnik zdrowy, po sprawdzeniu kompresji średnio wychodzi 0.825 książkowo jest 1.0 więc nawet go nie macam... Pojedzie tylko na zagazowanie. Podłoga będzie bejcowana, nowy lakier wewnątrz i zewnątrz, trochę spawania z dołu no i remont zawieszenia...
My na S-21 objechaliśmy 3 Złombole. Na pierwszym rozpadła się pompa wody (miała luz już wcześniej) na ostatnim wypadł nam popychacz zaworowy. Zdarzają się zatem awarie,ale w większości wynikają z zaniedbań i niesłuchania silnika - nie ustawiliśmy zaworów piurzed wyjazdem.
Ale dało sie ogarnąć i Żuk wrócił :) Rafal zaś mógłby byc fabrycznym testerem silników, ledwo za nim nadążałem Favoritka jak na prom na Sycylię dojeżdżaliśmy.... A wysypał mu się wał pod domem pod Częstochową, czyli praltycznie też Żuk wrócił :) Więc S-21 spoko silnik jest.
Zakładam że Żuki są zagazowane :D macie jedną butle czy 2 ? i jak wygląda tankowanie LPG poza granicami kraju ? Są potrzebne specjalne przejściówki ? i jakie jest średnie spalanie ?