Zaznacz stronę
Notifications
Clear all

INTERNET po drodze (po za EU)

38 Posty
16 Users
0 Likes
9,889 Widok
(@bondar-team)
Estimable Member

Czyli - na czym stanęło ?
Co będzie najlepszym rozwiązaniem ?

OdpowiedzCytat
(@zaloga-tarpaniatka)
Member Moderator

Nie wiem jak Wy, ale ja większość Złomboli to internet ogarniałem tylko na McDonaldach albo stacjach benzynowych. Logowałem się raz na 4-5 dni. Bez internetu wbrew pozorom da się żyć. Nie wiem z czego robić taki problem. Najwyżej w tych krajach nie będziecie się logować do sieci.

"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."

OdpowiedzCytat
(@rezerwat-przygody)
Estimable Member

Nie wiem jak Wy, ale ja większość Złomboli to internet ogarniałem tylko na McDonaldach albo stacjach benzynowych. Logowałem się raz na 4-5 dni. Bez internetu wbrew pozorom da się żyć. Nie wiem z czego robić taki problem. Najwyżej w tych krajach nie będziecie się logować do sieci.

Czasami Darczyńcy oczekują w trakcie rajdu jakichś relacji online, wzmianek, czy choćby podesłania foto pojazdu z widoczną naklejka gdzieś z trasy. My tak mieliśmy rok temu. Nie wypadało odmówić. Poza tym się zgadzam, bez netu da się żyć... ale dużo prościej go mieć i w razie nawet jakiejś awarii posiłkować się wiedzą z forum, czy innych zakątków internetu.

OdpowiedzCytat
(@zaloga-tarpaniatka)
Member Moderator

Też miałem taki przypadek. Po prostu od razu zaznaczyłem, że może się tak zdarzyć, że po prostu nie będziemy mieli dostępu do internetu. Problemów nigdy mi nie robiono jak darczyńca dostawał paczki po kilka zdjęć raz na 4-5 dni. Myślę, że to kwestia dogadania z darczyńcą.

"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."

OdpowiedzCytat
(@bondar-team)
Estimable Member

A dostęp do forum i apki Złombolowej, jak by się coś stało ? Moim zdaniem lepiej mieć i nie używać niż nie mieć i chcieć w sytuacji kryzysowej skorzystać.

OdpowiedzCytat
(@zaloga-tarpaniatka)
Member Moderator

W poprzednich edycjach bazowałem na zapisanej liście części ściągniętej na kompa przed wyjazdem, z podanymi numerami telefonów bądź nazwami teamów. Tym sposobem poratowali nas chłopacy półosiami 2 lata temu jak ukręciłem przed samą metą.

OdpowiedzCytat
(@dzikuny)
Eminent Member

ile czasu szła do was ta karta z surfroam?

OdpowiedzCytat
(@klamot)
Reputable Member

Jak zwykle z ręka w nocniku... Wysyłka kurierem UPS 25 EUR do 6 dni a darmowa już za późno. Zna ktoś inny sposób?

OdpowiedzCytat
(@rezerwat-przygody)
Estimable Member

Mi i dwóm znajomym te karty doszły w tydzień (zwykła wysyłka). Masz naprawdę sporą szansę, że dojdzie przed wyjazdem. Gwarancji brak, ale szansa jest.

OdpowiedzCytat
(@dzikuny)
Eminent Member

Ja wiem czy za późno? Moja wczoraj została wysłana, po trackingu widze ze karta idzie z Łotwy, a dokładnie z Rygi, myśle że spokojnie dojdzie ;)

OdpowiedzCytat
(@klamot)
Reputable Member

Ok. Zaryzykuje. Kupiłem :) Fakt jeszcze kupa czasu do wyjazdu, szczególnie jak zobaczyć na liste co jeszcze chce zrobić :)

OdpowiedzCytat
(@aq-garage)
Trusted Member

Do mnie dotarła po trzech dniach, więc myślę że i wasz czas będzie podobny.

OdpowiedzCytat
(@klamot)
Reputable Member

Dzis dostałem info, że karta jedzie już ciężarówka z Rygi. Dali nawet telefon do kuriera :)

OdpowiedzCytat
 2F4U
(@2f4u)
Reputable Member
Topic starter  

Moja już doszła i pierwsze testy zaliczone...wszystko poprawnie. Mobilny wifi router. Bardzo dobry FAQ na stronie. Trzeba ustawić wszystko wg instrukcji i działa...szkoda że doładowanie nia ma z appki mobilnej jak REVOLUT tylko trzeba wejść na stronę...

Złombol, the real gamble :-)

OdpowiedzCytat
 Seba
(@tom-bombadil)
Reputable Member

A tak z ciekawości: to jest jakaś karta sim którą trzeba włożyć do telefonu, trzeba mieć dodatkowy modem, czy jak to działa?

https://www.facebook.com/seba.jacko - https://www.youtube.com/channel/UCNoFY4yCQhGqAac03GkNI3w/videos
Złombol 2017 - OSK OLAF #09
Złombol 2018 - OSK OLAF #822
Złombol 2019 - OSK OLAF #59
Złombol 2020 - OSK OLAF #

OdpowiedzCytat
Strona 2 / 3
Share: