Zaznacz stronę
Notifications
Clear all

Jaka waluta na trasie do mety

13 Posty
12 Users
0 Likes
3,978 Widok
(@wolow-team)
Active Member
Topic starter  

Koledzy czy wszędzie zapłacimy w euro ?

Cytat
(@gwiezdny-patol)
Reputable Member

Nie.

OdpowiedzCytat
(@skodillac-team)
Active Member

My bierzemy euro i wymieniamy na miejscu (może forintów trochę w PL kupimy). Znalazłem natomiast info na jakimś blogu podróżniczym żeby w Rumunii i Bułgarii uważać z wymianą w kantorach - sprawdzać kursy dokładnie i czy nie pobierają dodatkowych opłat, choć i tak często zdarzają się nieuczciwe. Najlepiej wymieniać tam w bankach.
Jeszcze znalazłem info, że w Albanii może być problem z płatnościami kartą - mało terminali i bankomatów.

Favorit 135 LS '92r

OdpowiedzCytat
(@ulubionyzlom)
New Member

1. Słowacja, Austria, Słowenia, Czarnogóra i Grecja to kraje w strefie Euro.
2. Węgry - forinty dostępne są w większości polskich kantorów i nigdy nie miałam problemu z płatnością kartą na Węgrzech.
3. Albania - lek albański dostępny tylko w większych kantorach. Chętnie za to przyjmują euro zarówno w sklepach, barach jak i kantorach.
UWAGA: należy pamiętać, że bankomaty głównie obsługują albańskie karty płatniczne, co oznacza utrudnione wypłaty gotówki, a terminalne płatnicze nie są tak popularne jak u nas.
4. Macedonia - denar macedoński, który dostępny jest w dużych kantorach. Restauracje, hotele czy bary przyjmują płatność w euro. Wymiana euro na denary jest też możliwa w kantorach. Na szczęście Macedinia posiada dobrze rozwiniętą sieć terminali płatniczych.

OdpowiedzCytat
(@dzikie-ciapy)
Trusted Member

Jeszcze Serbia zostaje i dinar serbski, ktoś coś wie na temat wymiany i płatności na miejscu?

OdpowiedzCytat
 WLKP
(@wlkp)
Active Member

W Serbii na większych stacjach i bramkach autostradowych nie ma problemów z płatnością kartą. Kantorów raczej mało, można w razie czego użyć bankomatu.
Z kolei przy płatnościach w EUR na bramkach lubią bardzo mocno zaokrąglać kurs, więc lepsza karta (czasem udają, że terminal nie działa, trzeba wtedy podawać kilka po kolei) albo dinary. Warto mieć jednak kilka EUR w portfelu na wypadek kontroli. Jak się uczepią to i tak zapłacicie, więc lepiej wsadzić 5EUR w dokumenty i nie tracić czasu na dyskusje.

Edit: Co do Albanii, to my nigdy nie mieliśmy problemów z bankomatami, ale odradzam te raiffeisena, bo doliczają dodatkowe prowizje.

2016, 2017, 2018, 2019.
https://nawakacje.eu

OdpowiedzCytat
Ala montana
(@13-zlomboli)
Honorable Member

Zawsze dobrze mieć parę lokalnych groszy przy sobie na chleb.
Najciężej zdobyć te marki bośniackie, ale już są w kieszeni ...

{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{ {{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{

OdpowiedzCytat
(@semtox)
Honorable Member

Generalnie warto zabrać EUR ale na wymienianie na lokalną walutę nie tracił bym czasu, no ale ja jestem zwolennikiem kart :)
Węgry - parę razy zdarzyło się że na stacji można było zapłacić za wszystko kartą po za winietą, ale przyjmowali EUR. Winietę to przez internet można ogarnąć choć uwaga bo jest kilka podobnych stron z różnymi "opłatami serwisowymi"
Serbia i Macedonia - polecam na bramkach płacić kartą - na naszej trasie to możliwe - bo tak jak pisał UlubionyZlom dość radośnie zaokrąglają ceny, na bramce jest zawsze podana kwota w lokalnej walucie i EUR więc zobaczycie że raz 60 = 1 EUR a raz 40 = 1 EUR
Albania - terminale są dość popularne w dyskonatach i na stacjach mniej w knajpach. Zawsze warto pytać czy działa bo sama obecność naklejek czy samego urządzenia na ladzie niewiele czasem znaczy. Bankomatów jest sporo większość obsługuje tylko karty Visa lub tylko MasterCard. Polskie karty łyka prawie każdy trzeba tylko czytać wyświetlane komunikaty bo wspomniany Reifeisen potrafi na 1000 LEK chcieć 500 LEK prowizji :) ale podobne cuda to i bankomaty u naszego zachodniego sąsiada potrafią :)

Złombol'18 - Statystyki stan na 01.09.2018

OdpowiedzCytat
(@pogromcy-rdzy)
Eminent Member

A jak jest w Rumunii?
Planujemy kilka atrakcji w małych miasteczkach i się zastanawiam czy płatność kartą nie będzie tam utrudniona?
Wymieniłam na wszelki wypadek 300 LEY na drobne wydatki, a jak tam z płatnością Euro w razie czego gdyby nie było ani karty ani bankomatu?

Nic nie jest pewne,wszystko jest możliwe.

Strona załogi:
www.facebook.com/poogromcyrdzy

OdpowiedzCytat
(@polderari)
Noble Member

My bierzemy euro i wymieniamy na miejscu (może forintów trochę w PL kupimy). Znalazłem natomiast info na jakimś blogu podróżniczym żeby w Rumunii i Bułgarii uważać z wymianą w kantorach - sprawdzać kursy dokładnie i czy nie pobierają dodatkowych opłat, choć i tak często zdarzają się nieuczciwe. Najlepiej wymieniać tam w bankach.
Jeszcze znalazłem info, że w Albanii może być problem z płatnościami kartą - mało terminali i bankomatów.

W Bułgarii wymieniałem nie raz. Poza wybrzeżem właściwie wymiana jest możliwa tylko w bankach, ale jest bezproblemowa... choć ilość formalności jasno wskazuje na korzenie komunistyczne :)
Kurs jest w miarę atrakcyjny i nie ponosi się dodatkowych opłat.
A nad morzem... to jak u nas na Krupówkach... jak to powiedziała mi jedna Bułgarka .... złote piaski, słoneczny brzeg to nie Bułgaria

OdpowiedzCytat
(@francateam)
Active Member

W Rumunii karty przynajmniej na stacjach spoko, w sklepach podobnie, większe problemy z kartą visa miałem w Holandii niż w Rumunii

OdpowiedzCytat
(@chlopcy-z-prl)
Honorable Member

Zawsze dobrze mieć parę lokalnych groszy przy sobie na chleb.
Najciężej zdobyć te marki bośniackie, ale już są w kieszeni ...

A ja mam jeszcze dinary macedońskie ze Złombolu 2012 i coś mi się widzi, że teraz są tam inne banknoty. Ale w razie czego nie ma strachu bo te 30 000 dinarów to było wtedy z 6 czy 7 euro.

Polonez nie gubi oleju. On znaczy swoje terytorium.

OdpowiedzCytat
(@semtox)
Honorable Member

A jak jest w Rumunii?
Planujemy kilka atrakcji w małych miasteczkach i się zastanawiam czy płatność kartą nie będzie tam utrudniona?
Wymieniłam na wszelki wypadek 300 LEY na drobne wydatki, a jak tam z płatnością Euro w razie czego gdyby nie było ani karty ani bankomatu?

Jeśli na tej liście atrakcji masz zamek włada palownika przy DN7C to tylko lokalna gotówka przynajmniej w 2015 tak było,
Raz na stacji nie akceptowali kart bo na przeciwko był bankomat :) dyskonty też karty bez problemu (innych nie testowałem), ale chyba raz na kempingu było że tylko lokalna gotówka, a był dość spory nad samym morzem a inny mikry totalnie nigdzie "euro, no problem!"

Złombol'18 - Statystyki stan na 01.09.2018

OdpowiedzCytat
Share: