Kilka technicznych pytań odnośnie regulaminu.
1. Czy jeśli mamy samochód zarejestrowany na firmę, a my chcemy jechać nim na Złombol, nie zostanie to uznane za sponsoring w formie użyczenia pojazdu?
2. Mam potencjalnego darczyńcę, tylko sęk w tym, że zadeklarował się na pewną kwotę, lecz chce ją wpłacić wyłącznie na nasz lokalny, Piotrkowski Dom Dziecka. Oczywiście niech wpłaci, ale czy możemy go liczyć do wymaganej Złombolowej kwoty 1500 i nakleić jego logo na samochodzie, czy liczą się tylko wpłaty na Fundację ‘Nasz Śląsk’? Oczywiście potwierdzenie wpłaty do wglądu.
3. Jeśli pewien mechanik zobowiązał się pomóc mechanicznie przy samochodzie, w tym kupno części i robociznę, lecz nie będzie mógł zostać darczyńcą w formie wpłaty na konto fundacji, czy możemy nakleić jego logo na samochodzie i czy nie zostanie to uznane za sponsoring?
4. Mamy sporo osób – potencjalnych darczyńców, którzy wolą dać nam pieniądze ‘do ręki’ a my wpłacimy je jako jeden przelew z jednego konta – czy te osoby/firmy mogą zostać uwzględnione przy oklejaniu samochodu?
Chwilowo tyle, jedziemy pierwszy raz, a chodzi nam tylko o to, żebyśmy się nie spalili już na samym starcie :)
1.Nie wolno użyczać samochodu służbowego - można go tylko wynająć od firmy.
2. Tylko Fundację ‘Nasz Śląsk’,
3. On wkłada części i robociznę - Ty wpłacasz w jego imieniu kasę na Fundację.
4. Nie może być jeden przelew - chyba,że wpłacicie ich pieniądze w swoim imieniu ale to brzydko pachnie :). W dzisiejszych czasach nie płaci się za przelew - może być z Waszego konta ale ich wskazujecie jako darczyńcę.
Kolega swbr chyba trochę nadinterpretuje regulamin i traktuje go bardzo rygorystycznie...
Nie widzę nic złego w pożyczeniu czy użyczeniu samochodu i nigdzie takiego zakazu nie widziałem. Tak samo jak nie ma nakazu, by właściciel auta jechał na rajd. Ważne, by jechać ZA SWOJE!
Zresztą nie oszukujmy się: pewne rzeczy są nie do sprawdzenia i należy po prostu liczyć na uczciwość uczestników, a przy tym też zachować zdrowy rozsądek. Czy np. pomoc dziadków/rodziców/dzieci itp. w wyjeździe należy uznać za sponsoring? No jak ktoś się uprze, to przecież tak... Jak ktoś się uprze, to nawet żonę, która pozostała w domu, można uznać za "sponsorkę" wyjazdu męża (no chyba że mają rozdzielność majątkową :P ), więc nie popadajmy w paranoję.
Tak samo co do zbiórki pieniędzy, to przecież nie ma nic złego, jeśli zbierzemy jakieś drobne kwoty i wpłacimy razem. Jak ktoś wpadnie na pomysł, by zbierać pieniądze do puszki wśród znajomych (tylko tak, aby skarbówka się nie dowiedziała :P ), to ma później robić 50 przelewów po 2 złote? Ważne, by te pieniądze trafiły na konto fundacji z ID załogi, a jak ktoś później wydrukuje np. naklejkę wielkości A4 i wypisze tam nazwiska/ksywy tych wszystkich "puszkowiczów", to chyba przestępstwa wielkiego nie popełni...
Tak jak pisałem wyżej, wiele rzeczy polega tu po prostu na uczciwości i obopólnym zaufaniu, a jak ktoś będzie chciał oszukać czy naciągnąć, to i tak to zrobi. Miejmy tylko nadzieję, że nie będzie się czuł tak dobrze jak ci wszyscy, którzy pomagają i postępują uczciwie i sumienie mu trochę zaciąży.
Złombol 2017 - OSK OLAF #09
Złombol 2018 - OSK OLAF #822
Złombol 2019 - OSK OLAF #59
Złombol 2020 - OSK OLAF #
ad. 1 Jeśli chodzi o jazdę samochodami firmowymi to wg mnie nie ma w tym problemu. Przecież nikt mi nie zakaże jazdy np. Tarpanem, którego miałbym wciągniętego w działalność gospodarczą.
ad. 2 Fundacja "Nasz Śląsk"
ad. 3 Jak napisano wyżej. Niech wpłaci jakieś pieniądze, alby Ty wpłać za niego. Zasada jest prosta. Naklejka = darczyńca.
ad. 4 Kiepskie i mało kto patrzy na to przychylnie. Nie ma w takim przypadku "transparentności" przez co zaczyna się pojawiać pole do nadużyć. Tak ciężko wytłumaczyć to potencjalnym darczyńcom ? Przelew i wydrukowanie potwierdzenia to mniej niż 5 minut.
"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."
ad.1 U mnie to zboczenie zawodowe - nie chodziło o regulamin a Urząd Skarbowy :)
Witam troszkę z innej beczki ale do tematu. Jeśli ma się zagranicznego sponsora i on chciałby wpłacić pieniądze w euro to czy może bo nie widziałem innego konta jak w PLN. Z góry dzięki
Darczyńcę, nie sponsora...
A pytanie wyślij na email do organizatorów. Jeśli mnie pamięć nie myli, to w poprzednich latach było chyba ( głowy urwać sobie nie dam) konto w euro też podane.
"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."
A jeśli mnie pamięć nie myli, to było chyba to samo konto i tylko podany dodatkowo kod SWIFT dla przelewów zagranicznych,
A gdzie możemy podejrzeć ile mamy uzbieranych pieniędzy od darczyńców?
Jeszcze jedno pytanko ;)
Czy kasa musi być wpłacona z konta firmowego czy może też być od osoby prywatnej?
Czy kasa musi być wpłacona z konta firmowego czy może też być od osoby prywatnej?
Obojętnie. Darczyńcami mogą być też przecież osoby prywatne. KRSów, NIPów czy REGONów tu nikt nie sprawdza ;)
Może być z prywatnego, tylko musi być "od kogo", żeby darczyńca trafił na stronę Darczyńców.
Obojętne