Witam linkuje do aktualnego artykułu opisującego co i jak. Czy korzystałem? Nie ale zaraz zamawiam. Wydaje się być dobrą opcją na płatności w dziwnych krajach bez prowizji, po uczciwym kursie miedzy bankowym. Nie opisuję co i jak dokładnie w artykule jest wszystko. Pytanie bardziej czy już było na forum i kto korzystał?
https://www.fly4free.pl/karta-revolut/
Ludzie z fly4free ogólnie polecają na forum
Karta nie obsługuje płatności w dinarach serbskich i macedońskich, ale i tak zamówiłem bo pewnie nie raz się przyda nie tylko na złombolu ;p
Ja korzystałem z dwóch kart:
1. karta aliora wydana do kantoru aliora (obsługa w Eur)
2. Raifaisen Wizz - i tu zaskoczenie, płaciłem nią w HUF na Węgrzech i przelicznik ostateczny był lepszy niż w kantorze...
3. Nie polecam mbank, deutsche
do niedzieli 11.03 karta za darmo, zamówiłem, wypróbuję. Dzięki OBRT za info.
`14 LLoret + (nr. boczny 399)
`15 Passo del Stelvio + (nr. boczny 16)
`16 Palermo + (nr. boczny 5)
`17 Noja + (nr. boczny 5)
`18 Chalkidiki + (nr. boczny 02)
`19 Dublin + (nr. boczny 444)
`20 Stay in home + (nr. boczny 312)
`21 Turcja + (nr. boczny 218)
`22 Albania + (nr. boczny 25)
`23 Nazzare + (nr. boczny 02)
`24 AtlanticRoad + (nr. boczny 58)
No i po miesiącu używania w kraju wszystko wygląda dobrze.
Zobaczymy jak będzie sprawować się w wyjazdach zagranicznych...
{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{ {{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{
Działa dobrze, pomysł fajny, jest tylko jeden mały haczyk. Potrzeba dostępu do internetu przed płaceniem. I nagle może się okazać że na Bałkanach w krajach poza roamingiem wszystko co zyskamy na kursie przewalutowania stracimy na opłaty za internet :)
Nie potrzebujemy żadnego dostępu do internetu. Wystarczy, że karta jest doładowana. Może chodzi Ci o zabezpieczenie z GPS, wtedy lepiej po prostu je wyłączyć.
Nie wiem, bo nie używałem jeszcze, ale wydawało mi się, że przed zapłatą kartą musisz w apce przewalutować na lokalną walutę. Może źle zrozumiałem. W każdym bądź razie kartę już posiadam, rejestracja przeprowadzona, doładowana, może gdzieś w trakcie majówki spróbuję ją wypróbować.
Myślę, że jak karta będzie doładowana to nie musisz mieć internetu tylko przestawiasz walutę w aplikacji.
A nawet jeśli (nie mając swojego internetu lub nie chcąc go tracić) zawsze można zahaczyć się na jakimś Wi-Fi na chwilę,
gdziekolwiek, i wtedy poprzestawiać na dany kraj.
Zobaczymy, potestujemy, wyjdzie w praniu ...
{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{ {{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{
Revolut sam przelicza należność po kursie średnim z lokalnej waluty na walutę jaką mamy ustawioną w aplikacji (można mieć kilka). Warto jednak mieć doładowane konto w dolarach, gdyż przy przeliczaniu lokalnych walut na dolary w weekend doliczane są (małe bo małe, ale jednak) prowizje.
WAŻNE: Nigdy nie zgadzajcie się na przeliczeniu przez terminal kwoty na Waszą (przy Revolucie będzie pewnie pytało czy przeliczyć na GBP). Zawsze odmawiajcie i wybierajcie płatność w lokalnej walucie. Revolut przeliczy to lepiej niż każdy operator kart.
Nie używam co prawda Revolut (chociaż pewnie testowo zamówię), ale z mojego doświadczenia z kontem w ING:
Czechy, Słowacja, Węgry - winiety i płatności zwykłą kartą płatniczą, dobry kurs "bankowy" + 3% prowizji
To samo Serbia, bezproblemowa płatność na bramkach.
Na Macedonię dobrze mieć jakieś drobne Eurasy do płatności.
Natomiast na Grecję najlepsze rozwiązanie to założyć sobie konto w EUR. Ja mam darmowe konto PLN i EUR podpięte do jednej karty Visa. Jak aktualnie jest dobry kurs to doładowuje EUR, a karta sama rozpoznaje z którego konta brać. Polecam takie rozwiązanie.
Revolut podobno nie zawsze działa, a jeśli się nie siedzi w Peru, czy innej Kambodży, to trochę gra nie warta świeczki.
2016, 2017, 2018, 2019.
https://nawakacje.eu
Czy ktoś może testował ostatnio tą kartę Revolut za granicą i może podzielić się opinią ? Bo pomysł fajny, forma działania też, tylko kwestia tego jak to się faktycznie sprawdza w rzeczywistości. Po Polsce karta działa bez zarzutu, tylko nie mam możliwości przetestowania za granicą.
www.facebook.com/BrunatniTeam/
Testowałem w Izraelu, Holandii, Czechach i we Włoszech, Wszędzie bez problemu, chyba że sklep nie akceptował Mastercard (częste w NL i D). Ostatni raz wczoraj.
Potwierdzam Izrael a także Islandię i Ukrainę. Wszystko gra.
Uwaga na bankomaty Euronet.
i ostatni akapit dość ważny:
(...) "Polski oddział Revolut jest, co oczywiste, niemile zaskoczony sytuacją, ale zwraca uwagę swoim klientom, że inni niż Euronet operatorzy bankomatów nie naliczają takich opłat. " (...)