Zaznacz stronę
Notifications
Clear all

Zielona Karta

14 Posty
14 Users
0 Likes
5,050 Widok
(@bondar-team)
Estimable Member
Topic starter  

W sieci znalazłem coś takiego:
Zielona Karta to międzynarodowy certyfikat ubezpieczenia komunikacyjnego. Potrzebujesz jej, żeby móc podróżować samochodem do krajów spoza Unii Europejskiej i Europejskiego Obszaru Gospodarczego, zrzeszonych w systemie Zielonej Karty. Z tym dokumentem w zielonym kolorze tłumaczonym na język angielski lub francuski, wybierz się do: Albanii, Bośni i Hercegowiny, Iranu, Izraela, Macedonii, Maroka, Mołdawii, Rosji, Serbii, Czarnogóry, Tunezji, Turcji, Ukrainy i Białorusi. Na drogach UE oraz na terenie Szwajcarii, Andory, Islandii i Norwegii wystarczy Ci zwykłe krajowe OC

To tak na wszelki wypadek, jak by ktoś się zastanawiał, czy wyrabiać.

Cytat
(@brunatni)
Estimable Member

Podczas tej edycji Zielona Karta jest obowiązkiem i powinna posiadać ją każda ekipa

www.facebook.com/BrunatniTeam/

OdpowiedzCytat
(@zielonagablota)
Estimable Member

Warto też dodać, żeby nie czekać na ostatnią chwilę ze złożeniem wniosku o ZK / wyrobienie ZK, bo nie zawsze idzie to od ręki załatwić.

Co do opłat za ZK - to zależy od danego TU.--> np. ubea.pl/Ile-kosztuje-Zielona-Karta-w-2018%2Cartykul%2C1184/

OdpowiedzCytat
(@zaloga-tarpaniatka)
Member Moderator

Na poprzedniej Greckiej edycji mnie w Albanii pytali o zieloną kartę i chcieli ją zobaczyć.

"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."

OdpowiedzCytat
(@osk-olaf)
Reputable Member

W Albanii zielona karta jest obowiązkowa.
Jeśli ktoś nie posiada musi kupić na granicy inaczej nie wpuszczą.
Koszt 15 Euro

OdpowiedzCytat
(@agrest-jedzie-z-nami)
Eminent Member

Zieloną kartę warto posiadać nawet jak w danym kraju nie obowiązuje - z tego co wiem łatwiej potem załatwiać formalności w razie kuku.

OdpowiedzCytat
(@chlopcy-z-prl)
Honorable Member

Dokładnie. Formalności są prostsze jak się ja ma nawet w UE.

Polonez nie gubi oleju. On znaczy swoje terytorium.

OdpowiedzCytat
(@skoda-nerwow)
Active Member

Dzisiaj jak poszedłem do ubezpieczyciela to nieźle się wystraszyłem jak mi Pani powiedziała, że nie może wydać zielonej karty. :dry: Samochód ubezpieczony jest w MTU i w tej firmie nie ma możliwości wydania zielonej karty w trakcie trwania ubezpieczenia. Zielona karta może być tylko wydana przy podpisywaniu umowy lub aneksu do przedłużenia ubezpieczenia. W moim przypadku musiałem wypowiedzieć starą umowę i wykupić nowe ubezpieczenie w MTU ponieważ jest to pierwsze ubezpieczenie tego auta i nie mogłem zmienić firmy. Karta wydawana jest tylko raz i nie ma możliwości wydania później duplikatu jak się zgubi. Dodatkowo zielona karta w MTU kosztuje 20zł. Zmiany weszły niby w lutym/marcu tego roku.

OdpowiedzCytat
(@pedziszkoda-team)
Trusted Member

W PZU od ręki chociaż robią wywiad, kiedy, po co, jakie kraje, itd...

Pozdrawiam
Marcin

OdpowiedzCytat
(@bartcom-team)
Estimable Member

Ta Pani to niezła agentka... lecz się mija z prawem, po prostu. Ona w lewo, zamiast w prawo. Ciekawe czy włączyła kierunkowskaz?
Każdy ubezpieczyciel ma OBOWIĄZEK wydać zieloną kartę.

Jeżeli agent ubezpieczeniowy robi z tym problem, zmień natychmiast agenta!

UWAGA! Zielona Karta w obecnej edycji Złombola jest OBOWIĄZKOWA!

Czerwona Strzała - Polski Fiat 125p 1600 OHV
Więc gaz do dechy...

OdpowiedzCytat
(@czerwony-team)
Prominent Member

W PZU od ręki chociaż robią wywiad, kiedy, po co, jakie kraje, itd...

Hmmm to dziwne ... własnie odebrałem zieloną kartę w PZU i pani tylko zapytała gdzie jadę... z czystej ciekawości.
Zero problemów, pytań..
Pięć minut, a nawet nie i zielona karta wyrobiona. Pozdrowienia

FSO Sekcja Śląsk
http://www.forum.sekcja-slask.pl/index.php
Blog załogi:
http://www.czerwonyteam.blogspot.com/

OdpowiedzCytat
(@polonezbenz)
New Member

Co w przypadku kiedy kupilismy auto z ubezpieczeniem do lutego 2019? musze wypowiedziec OC i kupowac nowa polise? Wydadza mi zielona karte jezeli na OC widnieje nazwisko poprzedniego wlasciciela?

OdpowiedzCytat
(@czerwony-bob)
Eminent Member

Ja jak kupuje auto i jest długie oc to i tak idę do ubezpieczyciela i przepisuje polisę na mnie bez dopłacania ale od tego momentu ja widnieję na polisie

OdpowiedzCytat
(@darman-nysa)
New Member

Ciekawostka. W Kosowie nie uznają naszej zielonej karty mimo że jest to teoretycznie cześć Serbii w której działa. Na granicy między Serbią a Serbią (kosowem) trzeba kupić osobne ubezpieczenie na samo Kosowo.

OdpowiedzCytat
Share: