Wrzucajmy tu w jednym miejscu informację dotyczące promów.
Zastanawia mnie czy nie będzie korzystniej zrobić małe kółko. W jedną stronę Holyhead- Dublin a powrót Belfast - Cairnryar.
I tu nasuwają się pytania:
1. Czy w dwie strony tym samym promem będzie taniej?
2. Czy musimy wykupywać wcześniej czy można z marszu..
3. Czy boksy dachowe będą przeszkadzały / zwiększały cenę znacząco ?
My już trochę sprawdziliśmy promy. Cena zależy kiedy będzie zakupiony bilet. Czym wcześniej tym taniej. Kupisz w twoje strony też jest taniej. Bagażnik dachowy wpływa na cenę. Godzina o której jest prom też ma znaczenie.
Można kupić z marszu tylko nieraz będzie trzeba po poczekać bo nie będzie miejsca na promie.
Najdroższy ten z Pembroke - Rosslare za Lublina i 6 osób nawet 3600 PLN w dwie strony.
Powrót przez Irlandię Północną wygląda bardzo kusząco :)
Ad 1. Tak może być taniej w dwie strony tą samą przeprawą jak kupisz od razu w dwie strony ale pamiętaj że przeprawa Belfast - Cairnryar jest trochę krótsza więc jej cena może być też niższa.
Ad 2. Raczej tak ale cena na miejscu będzie wyższa i może trzeba będzie poczekać parę godzin. Wszystko zależy jak długa jest przeprawa / ile jest promów dziennie. Tak dla kontrastu: w Dover kiedyś przyjechaliśmy 4h albo 5h wcześniej i bez gadania/proszenia zapakowali nas na wcześniejszy prom :)
Ad 3. Na osobówce wydaje mi się że box nie robi różnicy (rowery już tak), ale na czymś wyższym różnica może być nawet 50%. Pamiętajcie też że dłuższe auta (np. Polonez Truck Roy) mogą też płacić więcej.
No i co do cen to polecam sprawdzać bezpośrednio ceny na stronach operatorów bo polscy pośrednicy też muszą na czymś zarobić

Złombol'18 - Statystyki stan na 01.09.2018
Co do promów to znajomy mieszkający w Dublinie poleca 2 opcje:
- Cherbourg-Rosslare - 19h płynie, ale dość tanio, i oszczędza się trochę jazdy (omija się Wielką Brytanię w całości),
- Calais-Dover, przejazd przez GB, później Holyhead-Dublin.
Inne opcje odradzał.
Cherbourg - Rosslare przewoźnikiem Stena Line - na stenaline.co.uk mają w tej chwili promocję noworoczną -25% (www.stenaline.co.uk) - do 8.01 trzeba by kupić bilety. Za auto osobowe (4,7m x 2m) i dwie osoby na fotelach wychodzi w promocji 255 GBP (~1220 PLN). Wypłynięcie w środę 3.07 o 20:30, dotarcie o 15:30 dnia następnego.
ale 03.07 już mamy być na mecie.
Aj, coś mi się pomieszało z metą 05.07 :)
W takim razie ta opcja raczej odpada - wcześniejsze wypłynięcie jest 30.06 o 15:00 - nie do zrobienia (sensu brak tak pędzić całą dobę).
Jest jeszcze opcja do Dublina 1.07.2018
Cherbourg - Dublin, ale koszty faktycznie niezłe, mi za Poldka z bagażnikiem dachowym i 4 os ok 2100 PLN policzyło
`14 LLoret + (nr. boczny 399)
`15 Passo del Stelvio + (nr. boczny 16)
`16 Palermo + (nr. boczny 5)
`17 Noja + (nr. boczny 5)
`18 Chalkidiki + (nr. boczny 02)
`19 Dublin + (nr. boczny 444)
`20 Stay in home + (nr. boczny 312)
`21 Turcja + (nr. boczny 218)
`22 Albania + (nr. boczny 25)
`23 Nazzare + (nr. boczny 02)
`24 AtlanticRoad + (nr. boczny 58)
Tak kolego tylko podziel te 3600 przez 6 osob to wcale tak zle nie wychodzi
Cherbourg - Rosslare
1 lipca 8:15 za 228,53 Funty przy 2 osobach.
Promy na trasie północnej:
Calais/Dunkierka - Dover (osobówka + 4 osoby):
1.07 w nocy: 50-60 EUR
1.07 w dzień: 70-80 EUR
Holyhead - Dublin (osobówka + 4 osoby):
1.07 w nocy: 300 EUR
1.07 w dzień: 320 EIR
Ale interesująco wygląda też przesunięcie trasy bardziej na Walię:
Fishguard - Rosslare (osobówka + 4 osoby):
1.07 w nocy: 250 EUR
1.07 w dzień: 320 EUR

Złombol'18 - Statystyki stan na 01.09.2018
Wychodzi na to, że dwie przeprawy promowe w dwie strony to będzie koszt około 2 tys. zł dla osobówki. Nie wiem jak u Was, ale u mnie mniej więcej tyle wydaliśmy na paliwo w edycji 2017 i też pewnie tyle wydamy w tej. Więc te promy znacznie zwiększają koszt całego wyjazdu. Być może odbije się to na liczbie uczestników w tym roku... Ale cóż, inaczej do Irlandii nie dojedziemy :)
Chyba, ze fura będzie na pace tira na wyspy :) Transport na uchodźcę. Nam w 2017 poszło coś 2400 zł na paliwo i to sama benzyna bez LPG. Więc ci co mieli LPG musieli sporo przyoszczędzić w zeszłym roku.
Polonez nie gubi oleju. On znaczy swoje terytorium.
Na stronie irishferries.com znaleźliśmy informację o grupowych biletach. Im więcej pojazdów w grupie tym tańszy przejazd :P (grupa musi mieć minimum 5 pojazdów) wcześniej trzeba napisać email jakie to są pojazdy, tablice rejestracyjne i planowany czas podróży.
Co o tym sądzicie?
W załączniku pozostawiam screena