Lista proponowanych campingów / "modułów" pojawi się w strefie uczestnika dostępnej dla zarejestrowanych załóg.
Rejestracja ruszy na dniach, także cierpliwości :)
Puk, puk...
Kto tam?
Panewka i uszczelka
Hej, jazda przez Anglię to chyba dodatkowe noclegi i paliwo. Jest jakiś plan postojów?
Witamy na forum Złombol!
Trasa północna (przez Anglię):
Z Katowic do Dunkierki: 1360km
Z Dover do Holyhead: 610km
Razem: 1970km
Trasa północna (przez Walię):
Z Katowic do Dunkierki: 1360km
Z Dover do Pembroke: 510km
Razem: 1870km
Trasa południowa (przez Francję):
Z Katowic do Cherbourg: 1790km
Do przejechania w Irlandii:
Z Dublin do Knockatomcoyle: 95km
Z Rosslare do Knockatomcoyle: 85km
A zatem wybór portu docelowego w Irlandii nie ma większego znaczenia
Podsumowując z tym dodatkowym paliwem to bym nie przesadzał bo różnica to max 200km - niektórzy mają 2-3 razy tyle na start :) Tak możemy dywagować na temat ceny paliwa w UK ale we Francji są płatne Autostrady :P
W przypadku promu bezpośredniego masz jeden nocleg na promie (bo płynie jakieś ~20h), no chyba że planujesz tak jak my kimać na każdym terminalu i każdym promie to dwa promy oznaczają dwa noclegi w cenie :D

Złombol'18 - Statystyki stan na 01.09.2018
Jest jeszcze opcja:
Katowice - Rotterdam - 1190km
stamtąd promem do Hull w Anglii
Hull - Holyhead - 350km, choć wtedy bardziej opłaca się Liverpool jako miejsce przeprawy do Dublina (210km)
W sumie: 1540km (Holyhead) lub 1400km (Liverpool).
Niech mi ktoś podpowie, kto często tam porusza się autem ( przez tę wodę ).
Jak to jest tak naprawdę z tymi promami ?
Czy jak jadę po kontynencie i nagle zachce mi się skręcić na wyspy (czyt. na któryś prom),
to przepłynę na friko bez wcześniejszej rezerwacji czy nie ?
Oczywiście w drugą mańkę to samo pytanie.
( Nie bierzemy pod uwagę kanału, bo większość z nas ma bagaż LPG, który wyklucza ten przejazd )
Może się bowiem okazać (jak pisze Semtox), że się spinamy z tymi wcześniejszymi rezerwacjami
a ktoś podjedzie bez rezerwacji i ryzyka sporej straty ( gdyby nie dojechał ) i kupi bilet "od ręki" i będzie sporo tańszy od tych z przedsprzedaży.
{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{ {{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{
@Behemot - Racja! Gniotsa gdzieś kiedyś o tym pisał, pytanie tylko o ceny promów i częstotliwość. Choć na prom z Liverpoolu bym się nie nastawiał bo te 140km na pewno pokonasz szybciej i chyba też taniej na kołach
@Ala montana - Nie bywam tam często ale rozszerzę moją wypowiedz z pierwszej strony. W sierpniu 2014 zdarzyło mi się jechać na prom do Dunkierki bez wcześniejszej rezerwacji,
Problemu z zakupem biletu nie było żadnego po za faktem że przyjechaliśmy akurat jak skończył się załadunek i było parę godzin czekania a cena była chyba z 30-40% wyższa niż kupić kilka dni wcześniej przez internet.
Na powrocie dzień przed przeprawą powrotną przeglądając internet mieliśmy tanio do wyrwania EuroTunel (byliśmy autem na ON) ale godzina nam nie odpowiadała więc kupiliśmy prom który nam pasował, tutaj cena była akceptowalna.
Reasumując moje wypociny, wydaje mi się że im krótszy prom / częściej kursujący tym łatwiej zrobić go na partyzanta - co w kontekście potencjalnych awarii przemawia za trasą przez UK.
Z tym że wszystko to co wiemy dzisiaj o Wyspach Brytyjskich może (ale nie musi) się w najbliższym czasie zmienić, więc ja raczej szybciej zrobię kilka zestawień niż zarezerwuje jakieś promy :)

Z Rotterdamu są 2 połączenia:
- do Hull
- do Harwich
Obydwa mają istotną cechę - są opcje z noclegiem.
Celuję w prom do Harwich, wypłynięcie w niedzielę o 22, zjazd w poniedziałek 6:30.
1 osobówka, 1 osoba, kajuta bez okien, bez śniadania teraz wyszło mi 650 z aferry.
Puk, puk...
Kto tam?
Panewka i uszczelka
Gniotsa, mi się nawet podoba ta opcja. Odległość na dwa dni nie zabija i jeden nocleg z głowy. Wstępnie byśmy się na to pisali. Jaką masz przelotową, bo jakoś nigdy nam się nie złożyło jechać razem?
I nie dość, ze omijasz to coś zwane Francją, to jeszcze w poniedziałek rano (na dodatek pierwszy dzień jazdy po złej stronie drogi!) nie musisz się przebijać przez zakorkowaną obwodnicę Londynu jak wszyscy zaczynają tydzień i cisną do roboty.
Przelotową na autostradzie mam zwykle w zakresie 100-120 km/h (nie mil/h ;-)
Puk, puk...
Kto tam?
Panewka i uszczelka
Interesujące... bardzo bardzo...
Gniotsa tą linią ?
Hook of Holland > Harwich (9;30h).
Dla trzech osób + Polonez prawie 900 zł...
FSO Sekcja Śląsk
http://www.forum.sekcja-slask.pl/index.php
Blog załogi:
http://www.czerwonyteam.blogspot.com/
StenaLine, Hoek van Holland - Harwich:
Wyjazd: niedz. 30 cze 2019 at 22:00
Przyjazd: pon. 01 lip 2019 at 06:30
Puk, puk...
Kto tam?
Panewka i uszczelka
No pomysł ma plus w postaci zaoszczędzonego noclegu ale finansowo mnie nie przekonuje...
Tymczasem przyszła odpowiedź od Irish Ferries
Hi Wojciech,
A deal has been put in place for this event already, but to give a price I would need you to specify a particular date and time for travel along with the type of vehicle and number of passengers. Can you please advise?
Kind Regards,
David O Connor
Online Support TeamTo: ClubDeals
Subject: Zlombol Rally - Group Discount QuestionHello,
My name is Wojciech and I am a member of Zlombol Community. Zlombol is a Touristic Charity Rally and this summer we going to visit Dublin, Ireland. Our Rally is probably biggest rally event on the world! Last year around 750 old cars started from Poland.
Rally starts 28.06.2019 in Poland, finish is planned 03.07.2019 in Ireland. Teams select route themselvs, some planning to get direct ferry 01.07.2019 from France to Ireland, some other planning to go through UK and get ferry betwen evening 01.07.2019 and morning 03.07.2019 to Ireland.
Our question is what discount can you offer for us during this period on following routes:
- Cherbourg - Dublin (departure 01.07.2019)
- Holyhead - Dublin (departure 01-03.07.2019)
- Pembroke - Rosslare (departure 01-03.07.2019)How many cars will participate and how many cars will choose each route - Nobody knows but our rally grow from year to year so probably few hundreds from France and few hundreds from UK.
We'll travel using communist era cars (Polonez, old Fiat, old Skoda, Lada), most of them are in size/shape like ordinary sedan, only around 10% are in size/shape like Van (similar to VW Transporter). Approximately 3-4 persons in each car.You can read more about Zlombol on Wikipedia:
https://en.wikipedia.org/wiki/Z%C5%82ombolRegards
Wojciech
Więc chyba każdy musi atakować ich indywidualnie

Dalszy plan takiej trasy to:
Hull > Liverpool - 430 km na kołach.
Liverpool > Dublin (prom 8 h ) koszt dla 3 osób i poloneza to 750 zł.
Z Dublina do mety mamy 90 km.
FSO Sekcja Śląsk
http://www.forum.sekcja-slask.pl/index.php
Blog załogi:
http://www.czerwonyteam.blogspot.com/
My też mamy promy obczajone. Koszt w obie strony 2800 , auto i 5 osób, z Dublina do Liverpoolu z 2 kabinami
Myślę, że najlepiej jest kupić taryfe PREMIUM na DFDS i można zmieniać go i bilet jest ważny cały dzień :-), trochę drożej ale przy tych autach jest to ważne. Każdy kto chce może dowolnie się odprawiać bez dodatkowych kosztów.
Michał ma racje, mój kolega jeżdzi do domu z Anglii DFDS na Dover - Dunkierka na normanych ekonomicznych taryfach, a wraca z Polski przez kanał w PREMIUM bo nie wie jak dojedzie.