Zaznacz stronę
Notifications
Clear all

SAMOCHÓD NA ZŁOMBOL

9 Posty
8 Users
0 Likes
13.8 K Widok
 tard
(@tard)
New Member
Topic starter  

Cześć Ekipy,
czy ktoś może mi powiedzieć, w jakim wieku może być dopuszczony samochód do rajdu? Wiem, że sprzed 89 roku z bloku wschodniego z epoki PRL, ale czy NIVA rodem z Rosji, ale wyprodukowana nieco później bo w latach 1990 - 2000 a może jeszcze młodsza - przejdzie?

Cytat
(@gniotsa-nie-lamiotsa)
Member Moderator

FAQ Uczestnika z listą dopuszczonych pojazdów chwilowo nie bangla (trzeba pewnie poczekać aż orgowie wrócą z urlopu), ale wydaje mi się, że z Nivą w klasycznej bryle nie będzie problemu niezależnie od rocznika. Łada jak Łada (też mam) i w sumie nim nowszy rok produkcji tym gorzej :lol:
Ale już Chevrolet Niva (od 1998) to już raczej bym nie brał pod uwagę, bo to nawet z wyglądu na Złombol nie pasuje.

Puk, puk...
Kto tam?
Panewka i uszczelka

OdpowiedzCytat
 Seba
(@tom-bombadil)
Reputable Member

Rok produkcji nie ma znaczenia i nie ma też żadnej daty granicznej w regulaminie ani na liście dopuszczonych pojazdów. Ważne, żeby samochód konstrukcyjnie pochodził lub wywodził się bezpośrednio z tamtego okresu. Dlatego są np. dopuszczone Polonezy czy Lubliny wyprodukowane po roku 90. A sama lista jest oczywiście lekko płynna, bo ciężko tam ująć wszystkie pojazdy i wszystkie ich modyfikacje, dlatego w przypadku wątpliwości najlepiej pisać do organizatora. Ale ogólne ramy są jasne.

W rajdzie mogą wziąć udział tylko samochody komunistycznej koncepcji lub produkcji. Dopuszczone są pojazdy osobowe, ciężarowe, autobusy, motocykle i motorynki ;-)

W przypadku pojazdów z okresu przełomowego (1990) liczy się powiązanie z komunizmem pod kątem koncepcyjnym/technicznym.

(Przykładowo Maluch z 1998 pod kątem techn. jak najbardziej się kwalifikuje, Skoda Felicia nie).

SWAPy silników dopuszczone! Od pierwszych edycji są wśród nas i dalej będą :-)

Dopuszczone pojazdy:

ARO M461, Autosan, Avia A21, Barkas, Dacia (przed Renault),Fiat 125P, Fiat 126P (wszystkie roczniki i BIS), Fiat 127P, Fiat 131P, Fiat 132P, GAZ, GAZ 2705 I seria, Honker, Ikarus, Jelcz, Łada 1300, 2101, 2104, 2106, 2107, Niva, Samara, LUBLIN 1, LUBLIN 2, LUBLIN 3, Moskwicz, Nysa, Oltcit Club, Polonezy wszystkie (od Złombolu 2012), Skoda 1000MB, 100, 105, 120, 130, Favorit, Forman, Rapid 135, 136, TAZ 1203, Star, Syrena, Tarpan, Tavria, Trabant, UAZ, Wartburg, WAZ 2131, WAZ 2329, Wołga, Warszawa, Zaporożec, Zastava, Zastava Yugo Florida, Yugo Koral (do 1999), Żuk

https://www.facebook.com/seba.jacko - https://www.youtube.com/channel/UCNoFY4yCQhGqAac03GkNI3w/videos
Złombol 2017 - OSK OLAF #09
Złombol 2018 - OSK OLAF #822
Złombol 2019 - OSK OLAF #59
Złombol 2020 - OSK OLAF #

OdpowiedzCytat
 tard
(@tard)
New Member
Topic starter  

Podziękował ;-)

OdpowiedzCytat
(@chlopcy-z-prl)
Honorable Member

Ale sprawdź lepiej, bo coś mi sięm kojarzy, że Niva miała ograniczenie rocznikowe kiedyś chyba do 2001. To było sprzedawane później zarówno jako Łada jak i Chevrolet.

Polonez nie gubi oleju. On znaczy swoje terytorium.

OdpowiedzCytat
(@osk-olaf)
Reputable Member

Ma ktoś ochotę przgarnąć Lublina z LPG wszystko sprawne niewielki przebieg, opony w dobrym stanie. Jedynie jak to w Lublinach ruda przyatakowała progi. Drzwi i nadkola ok.
Lublin jest 2,9 DmC ciężarowy ale 9-cio osobowy, czyli z tyłu można jeździć bez pasów (jeśli ktoś zaryzykuje)
Osobiście jechałem nim 150km/h i widziałem zaskoczenie na twarzach kierowców wyprzedzanych pojazdów.
Butla po legalizacji OC na 2 miesiące

Cena 3500zł

Kontakt 601822350

OdpowiedzCytat
(@piotrg)
Active Member

Witam czy ktos z forum spotkał sie lublinem III z silnikiem daewoo d-tec x20sed ? 133 kM.?

OdpowiedzCytat
(@majstry)
New Member

Sprzedam
Żuk andoria 7osobowy
Cena 5 tyś
Tel 506407617
Małopolska

OdpowiedzCytat
(@najblizszy_taras_widokowy)
Active Member

Polonez szuka nowego właściciela.
1994 Caro 1,6GLE lpg (butla do 2021). Przebieg 100200km.
Przegląd do 22.12.2019
OC do 31.12.2019
Auto do obejrzenia w Będzinie woj. śląskie.
tel. 503 811 610 (najlepiej sms - oddzwonie)

Link do galerii google: https://photos.google.com/album/AF1QipNyulFh6mOst96Vy9SiVDow9hZ02B8Zqynmx3nm

OdpowiedzCytat
Share: