Czołem ;)
Tak się zastanawiam - jaki wpływ na Złombola może mieć Brexit? Szczególnie w wersji hard?
Paszporty to najmniejsza rzecz. Ale jak się zastanawiam głębiej, to przychodzi mi do głowy odprawa celna, międzynarodowe prawo jazdy, zielona karta, koszty roamingu. O czym jeszcze warto pomyśleć?
pozdr
Łowcy
no można zawsze Anglie ominąć i bezpośrednio np. z Francji do Irlandii jechać
Byłem w ostatnich latach samochodem w wielu krajach Tunezja, Turcja, Gruzja, Azerbejdżan
- odprawy celne były - w Tunisie staliśmy 5h przed promem, a we Włoszech 2h zanim w ogóle zjechaliśmy z promu :side:, potem jeszcze spotkanie z pieskami :) Azerowie uznali że poldka trzeba prześwietlić dla pewności trzy razy :)
- międzynarodowe prawo jazdy - nigdzie nie było wymagane więc wątpię że Angoli aż tak pop....oli
- zielona karta - była wymagana, posiadaliśmy ale przygody i tak były - Turcy uznali że jest nie ważna bo jest wypełniona ręcznie a nie na kompie, Azerowie powiedzieli że nie uznają takich świstków mimo że praktycznie każda ma napisane że tam też działa :D
- koszty roamingu - były wysokie ale tu rozwiązanie to lokalny sim - w UK chyba do dziś nie ma nawet obowiązku rejestrowania numeru czy pokazywania paszportu przy zakupie jak choćby w Albanii czy Norwegii
Po za tym brexit (jeśli w ogóle), nie nastąpi 29.06 (dzień startu) a TRZY miesiące wcześniej, więc KAŻDE z powyższych zdążycie załatwić 2 razy...
Więc zluzujcie kalesony, ogarnijcie sobie coś śmiesznego do jedzenia/picia i obserwujcie bo dzisiaj nikt nie wie jaki finał będzie miał ten mecz :)

Złombol'18 - Statystyki stan na 01.09.2018
Jestem odrobinę w temacie ze względu na pracę - ogólnie nikt nic nie wie. Firmy przewozowe zbroją się tylko w w/w rzeczy, czyli PJ międzynarodowe, paszporty i zielone karty. Jesteśmy zdania, że wymagania skończą się na paszporcie (dla turystów).
Dziś jednak ktoś poruszył inną kwestię - do tej pory w krajach europejskich wystarczała karta EKUZ, by mieć bezpłatnie udzieloną pomoc medyczną (lub mieć pokryte część kosztów leczenia). Przy Brexit-cie bez umowy nikt nie wie jak to będzie wyglądało.
Poza paszportami i ewentualnie zieloną kartą nie sądzę, żeby cokolwiek było potrzebne. Dodatkowe ubezpieczenie jest zawsze wskazane, nawet jeżdżąc po krajach Unii. Przynajmniej ja zawsze coś wykupowałem, żeby w razie czego mieć lepszą ochronę. Nawet jeśli dojdzie do brexitu, co jeszcze w ostatniej chwili może się zmienić nie sądzę, aby perturbacje dla Złombolu były aż tak wielkie. Po prostu odprawa celna, która może spowodować 2-3 godziny opóźnienia przy zjeździe z promu w Anglii. W sumie to nawet gdyby, obywatele Unii raczej nie powinni być trzepani bardziej niż na nieunijnych granicach choćby zeszłorocznego Złombolu.
Polonez nie gubi oleju. On znaczy swoje terytorium.
2-3 godziny opóźnienia przy zjeździe z promu rozwala pewnie całkiem rozkład. Więc to nie tak całkiem "tylko".
Mam już potwierdzenie, że w przypadku wyjścia GB bez umowy z UE, karty EKUZ i podobne nie będą obowiązywały.
Świeże informacje jak wygląda sytuacja na granicy i przeprawach będę podawał na bieżąco za 2 tygodnie.
Ale tak właśnie wygląda zjazd z promu w kraju nie będącym w Unii. W Tunisie w nocy też nas po zjeździe z promu trzymali ze dwie godziny i nikomu nic to nie rozwaliło. Po prostu tłukliśmy się do mety nocą i tyle. Jeśli planujecie przeskok z promu do UK na prom do Irlandii musicie wziąć to pod uwagę i nie rezerwować rejsów na styk.
Polonez nie gubi oleju. On znaczy swoje terytorium.
Brexit odwolany tzn by chcieli odwolac ale poki co przesuniety do pazdziernika
https://www.euronews.com/2019/04/11/brexit-delay-does-the-extension-to-october-change-anything
No i po kłopocie :-)