Zaznacz stronę
Notifications
Clear all

Złombol 2023

47 Posty
28 Users
1 Likes
23.9 K Widok
(@pozor-team)
New Member

Jak dla mnie to wpisowe nie powinno mocno ograniczac, cel jest jak najwiecej zebrac tak wiec im wiecej chetnych tym lepszy efekt zbiorki

OdpowiedzCytat
(@thehealthreviews4)
New Member

Thank you for sharing this information with us.

Alpilean Reviews

OdpowiedzCytat
(@123tomek)
Active Member

Szczyt na drogach? zależy na jakim kierunku. Na północy (Finlandia, Norwegia, Szwecja) w lipcu nie ma tłoku na drogach.
Być może to będzie prawdziwy kierunek północny jak Norwegia - czyli drogo, co odstraszy imprezowiczów.

Akurat uważam, że to nie imprezowicze narzekali na warunki i ogólne niedogodności. Tym wystarczy spokojnie to co było. Generalnie nie ma co uogólniać, która grupa najbardziej marudziła, bo najpewniej w każdej się takie osoby znalazły.

Co do kosztów. Zwiększenie minimalnej kwoty darowizny nie rozwiązuje problemu, wręcz tylko zaszkodzi. Naszej ekipie udało się zebrać czterokrotność wpisowego tylko dlatego, że Olek jeździ po całej Polsce i ma wiele kontaktów. Pracując stacjonarnie trudno zebrać większe datki, choć i mi też się udało zebrać dużą kwotę od dużej firmy (dostawca oprogramowania) ale wyłącznie dlatego, że wśród ich zarządu jest człowiek Złombolowiec. Inni dostawcy nawet nie podjęli tematu. Pozostałe lokalne firmy nawet jak już coś wpłacali to niewielkie kwoty. W efekcie odpadną osoby, które niekoniecznie narzekają.
Czy zmniejszenie zainteresowania Złombolem to faktycznie cel, który chce osiągnąć Organizator? Nie idźmy tą drogą.

Jak dla większości, forma jaka była do tej pory była najwygodniejsza - na mecie była możliwość wykupienia miejscówki (także z dużym wyprzedzeniem). Ja nawet przez sekundę nie obwiniałem Marcina czy Martyny za niedoskonałości, bo od początku miałem świadomość, że zawieram "umowę" z Albańczykiem, czyli pretensje mogę kierować do niego.

Co do kierunku. Kierunek "zimowy" to wyższe koszty, to także odsiew osób usiłujących ze Złombola zrobić sobie normalny urlop. To nie gwarantuje odsiewu osób narzekających, choć sam Marcin mówił, że jednak na "zimówki" jeździ raczej ekipa tych wytrwalszych, którym takie pierdoły jak niewygody, nie przeszkadzają.
Jednak mówił też, że ma świadomość, że w ostatnich latach (pandemia, wojna na Ukrainie, inflacja) coraz trudniej odłożyć środki własne oraz zdobyć darowizny i obawia się, że stracą na tym najbardziej dzieciaki.

W jakim kierunku zdecydowali się pójść - myślę, że dowiemy się niebawem i mam nadzieję, że nie ze szkodą dla idei.

OdpowiedzCytat
(@chlopcy-z-prl)
Honorable Member

Myślę, że nie ma co dywagować co będzie tylko poczekać na informacje. Edycja teoretycznie "zimna" ma zwykle mniej załóg niekoniecznie dlatego, że jadą najwytrwalsi. Niektórzy po prostu mają w tym czasie zaplanowany urlop z rodziną a inni jak np ja nie mogą pojechać w lipcu, bo u mnie maj,czerwiec,lipiec i początek sierpnia to najlepszy czas w firmie na zarabianie kasy i najlepsza koniunktura, w tym pewne usługi sezonowe, których potem już nikt nie robi do kolejnej wiosny. Z tego względu nigdy nie byłem i raczej nie będę na Złombolu w tym czasie bo żyć za coś niestety trzeba i tymi miesiącami zarabiam na ten gorszy czas. Zresztą obecnie nawet nie mam czym jechać, bo nasza fura została zdezintegrowana ale mam nadzieję, że upoluję taką samą, choć póki co nie ma praktycznie ofert. Przy tej liczbie ludzi jaka się przewija zawsze będzie coś nie tak i zawsze będzie jakaś poruta. Kto sięgnie pamięcią przypomni sobie akcje z nożami, metę bez mety, kemping na trasie którego nie było i inne takie. To wszystko po prostu zrobiło się już za duże.

Polonez nie gubi oleju. On znaczy swoje terytorium.

OdpowiedzCytat
(@yoshi)
Eminent Member

Mi akurat pasował by okres wakacyjny, bo wtedy mógłbym się wybrać z całą rodziną na dwa auta od razu na wypoczynek. W zeszłym roku nie zdążyłem z autem, ale mam nadzieję, że w tym roku się uda. Na pewno 8.06. startuję z synem w Rajdzie Koguta :)

Pozdrawiam,
Łukasz

Nazwa załogi: "puki co brak"

OdpowiedzCytat
 Dzik
(@dzik)
Estimable Member

Kogut jest spoko, jechaliśmy Triumpfem do Zakopanego. I nigdy tym autem nie pojechałbym na złombol ( nawet jakby były dopuszczone do startu ). Często jednak ludziom wydaje się, że jak dojechali na metę Koguta swoim wypicowanym bolidem to bez problemu dojadą też na mete złombola.... Albański przykład pokazał że rzeczywistość nie jest usłana asfaltem i luksusem... i zaczyna się płacz i gorzkie żale, że dziury w drodze, że błoto, że fura się porysuje itp...

OdpowiedzCytat
(@polendwica-fryzjerska)
Eminent Member

Nie rozumiem dlaczego nie można się zarejestrować?.
Nie rozumiem czemu nie podano kwoty minimalnej...przecież to dla DZIECI, a czas leci?.
Co z ID? Czy zostaje czy będzie nowe.?.
Ja chce jechać na ZŁOMBOL żeby pomóc dzieciakom a nie na rajd żeby zrobić melanż.
Nie rozumiem dlaczego zostaję za kogoś ukarany. (ja nic nie zrobiłem)
Czy też tak się czujecie.?

OdpowiedzCytat
(@gniotsa-nie-lamiotsa)
Member Moderator

Wyluzuj kalesony...
Lokalizacja mety nie została podana bo papierkologia z lokalnymi władzami jest ciągle w toku.

Puk, puk...
Kto tam?
Panewka i uszczelka

OdpowiedzCytat
(@polendwica-fryzjerska)
Eminent Member

Moje kalesony są luziniutkie jak zawiecha w Żuku.
Ja nic o celu nie napisałem. I wiem z jakiego powodu nie jest ogłoszony było to już dawno powiedziane.
Natomiast zbieranie kasy rejestracja oraz ID to inna historia.
Nikt tego nie wytłumaczył ile tego minimum do uzbierania i kędy będzie można się zarejestrować. A to dość istotne zważywszy że start jest 1 lipca. Po prostu chciałem wyrazić swoje uczucie do zaistniałej sytuacji.
Sprawdzić czy tylko ja jestem taki zaniepokojony?

OdpowiedzCytat
BartewicZ
(@bartewicz)
Eminent Member

Mam podobne przemyslenia, kierunek mi totalnie nie robi roznicy, co innego pozostaly czas na rejestracje i zebranie kwoty minimalnej. Rownie dobrze kierunek moze byc niespodzianka az do 1 lipca, spoko, nawet fajnie bo dochodzi element niespodzianki. Zasadniczym pytaniem pozostaje dla mnie kwota minimalna, bo w moim przypadku od niej zalezy ile znajomych/rodziny pojedzie w tegorocznej edycji i czy bedziemy decydowac sie na kupno nastepnego auta, a co za tym idzie zalozenia dodatkowej zalogi. Nie mam tego komfortu posiadania auta sam, dzielimy je w trojke, kazdy ma partnera, rodzine i jakos musimy sie tym podzielic.
Zeby nie bylo, absolutnie nie mam ZADNYCH pretensji do organizatorow, totalnie rozumiem trudnosci zaistniale ale jak kolega wyzej, troche niepokoje sie czasem ktory pozostal na wszelkie formalnosci zwiazane z rejestracja i pozyskiwaniem darowizn.

Albania '22- Numer boczny 345
Portugalia '23 - Numer boczny 183
Norwegia '24 - Numer boczny 357
Turcja '25 - Numer boczny 58
https://www.instagram.com/idzpanwgnuj

OdpowiedzCytat
Ala montana
(@13-zlomboli)
Honorable Member

Kasę na pomoc dzieciom możesz zbierać cały rok i to w na przeróżne sposoby. Nic w tym nie przeszkadza.
I aby nie być gołosownym, podaję tu swój przykład - przez półtora m-ca tego roku 2023, choć jest dość ciężki dla wszystkich,
udało mi się już uzbierać ~2500zł.
Do dziś (17.02.2023) poprosiłem o wsparcie 135 osób, z których 18 coś już wpłaciło. Oczywiście liczę na więcej ale to od nich już zależy. Ja szukam dalej i opowiadam o naszej wspólnej pomocy dla dzieciaków.
Nie wiem jaka będzie kwota minimalna,
Nie wiem jaki będzie kierunek,
Nie wiem czy będzie mnie stać na wyjazd,
Nie wiem czy w ogóle pojadę, czy auto pozwoli,
a jeśli już, to dokąd dojadę ...
Nie wiem czy i jakie będą zmiany w regulaminie i organizacji Złombola,
ale wiem, że jak się bardzo chce to można.

ZŁOMBOL The Real Gamble

P.S.
Rozumiem osoby, które nie mają ID i chcą jechać pierwszy raz,
[hide]faktycznie dla nich przydało by się trochę wyrozumiałości ze strony naszych organizatorów[/hide]
ale stare byki to już chyba wiedzą z czym to się je. ;)

{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{ {{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{

OdpowiedzCytat
(@forever-young)
Estimable Member

Witajcie , mam kilka przemyśleń czy naprawdę meta /kierunek ma tak wielki wpływ na ogłoszenie np. kwoty do wpłacenia ???
Poza tym -- cóż się takiego stało kilku ludzi niezadowolonych z poprzedniej edycji , żeby wszystko przewracać do góry nogami , zmieniać zasady , regulamin , jeśli ktoś sobie nie radzi w drodze no cóż może następnym razem lepiej się przygotuje , przemyśli czego oczekuje. Nie pokonała nas pandemia , a tu taki numer << zły standard na złombolu ... co to jest ??? Ci którzy pamiętają metę w Loret wiedzą że bez incydentów się nie odbędzie . Od 13 lat nie opuściłem żadnego wyjazdu tak więc myślę że mam jakieś porównanie . Chciałbym takiego złombola jaki był do tej pory a już najlepiej taki jak był na początku . I jeszcze jedno pytanie czy to jeszcze ,,Złombol " , coraz więcej wozów złombolowych ,,, wypozażenie LUX klimatyzację , wygłuszenia itp. , przeszczepy motorów , skrzyń biegów . Dokąd to zmierza ????

Ala montana reacted
OdpowiedzCytat
(@przyszly-zlombolowicz)
New Member

Witam
Wie ktoś może dlaczego administratorzy grupy na fb 'Złombol not so official ' nie akceptują próśb o dołączenie. Moja prośba wisi od początku roku, jeśli nie dłużej a widzę, że grupa się powiększa. Wiem, że nie tylko ja mam taki problem. Ktoś ma jakiś pomysł o co chodzi?

OdpowiedzCytat
(@szkarlatnypumpernikiel)
Eminent Member

Odpowiedź jest prosta jest ich za mało.
Osobiście zgłosiłem się jeszcze wcześniej (koniec zeszłego roku), i dopiero jakoś w zeszłym tygodniu mnie zaakceptowali.
Także pozostaje uzbroić się w cierpliwość...

OdpowiedzCytat
(@gniotsa-nie-lamiotsa)
Member Moderator

Dostęp do grupy został zamknięty decyzją organizatorów.
Widzę, że dodają czasami pojedyncze osoby, ja aktualnie tego nie robię, w kolejce wisi ponad 500.
Jak się wyklaruje sytuacja z tegoroczną edycją, to może wtedy grupa zostanie otwarta.
Poza datą, nie pojawiły się żadne nowe konkrety.

Puk, puk...
Kto tam?
Panewka i uszczelka

OdpowiedzCytat
Strona 3 / 4
Share: