Zacznę wątek, może się forum trochę rozrusza.
Jak przygotowujecie swoje wozy na środek lata w Turcji? Ja lecę Ładacznicą 2107, w Turcji ostatnio nie byłem, nie miałem nigdy problemów z przegrzewaniem się silnika ale mimo to wentylator 6 łopat zamiast 4 wlatuje na pewno.
Czyszczenie układu chłodzenia - jakie środki polecacie, które skutecznie wyczyszczą ewentualne syfy ale nie spowodują osłabienia elementów gumowych? Płyn nie wygląda źle, ale i tak chciałbym dla pewności oczyścić układ.
Chłodnica - mam serię, kupuję nową na zapas - aluminium czy miedź? Co polecacie?
Olej - jeżdżę na 10W40, co myślicie o podmianie na czas rajdu na 10w50? Krąży mi to po głowie, luźna koncepcja, choć bardziej skłaniałbym się do 10w40 ale wysokiej jakości.
A jak u was?
Ja myślę o dołożeniu dodatkowej chłodnicy oleju i dystansów do uniesienia maski żeby poprawić przepływ powietrza w komorze. W ostateczności będę zdejmować grill, zdejmę rejestrację i wydryluje tam dodatkowe otwory żeby więcej wpadało na chłodnicę :D
Chociaż szczerze mówiąc to wątpię, że temperatura przebije hiszpańskie upały z '23 więc te rozwiązania traktuje mocno opcjonalnie 😉 😉
Albania '22- Numer boczny 345
Portugalia '23 - Numer boczny 183
Norwegia '24 - Numer boczny 357
Turcja '25 - Numer boczny 58
https://www.instagram.com/idzpanwgnuj
Ważne, żeby układ chłodzenia był czysty, odkamieniony i drożny. Można dla pewności wyjąc całkiem termostat i zrobić dodatkowy włącznik wiatraka chłodnicy, żeby latał cały czas.
napisałbym nową chłodnica ale moja ma już 11 lat i właśnie sobie to uświadomiłem. Płukanie układu nowy płyn i u mnie brak termostatu tak mial od kiedy go kupiłem i starczy. W paru momentach załączone ogrzewanie na max i wentylator ale to bardziej z lęku niż potrzeby. Olej połsyntetyk ale nie pamiętam jakie parametry. Fura Poldek 1,5 Sle 90r
`14 LLoret + (nr. boczny 189)
`15 Passo del Stelvio + (nr. boczny24 )
`16 Palermo + (nr. boczny 16)
'17 Kraj Basków + (nr boczny 40)
'18 Chalkidiki + ( nr boczny 03)
'19 Irlandia + ( nr boczny 15)
’20 stay In Home
'21 Burhaniye nr boczny 79
’22 Albania nr boczny 74
'23 Nazare nr boczny 323
’24 Atlantic Road - Norwegia nr boczny 372
U mnie wiatrak jest napędzany z paska klinowego, więc chodzi cały czas, na obrotach zależnych - dlatego wlatuje 6 łopat zamiast 4.
Termostat - póki co nie ruszam, mam zapasowy z Master Sport (dostałem go z Ładą przy zakupie, Gniotsa proszę, nie bij :D), wybebeszę go i w razie potrzeby wezmę sam korpus.
Płukanka - macie jakieś sprawdzone? Jest jakaś różnica między (przykładowo) Liqui Moly a K2? Kiedyś kupiłem jakąś tanią (do ciągnika, chodziło o czyszczenie z kamienia i szlamu po UPG), i powiem wam że kwasek cytrynowy zrobił lepszą robotę...
My zmieniliśmy termostat na 80 st. C, zamiast 88 st. (wg instrukcji na kraje Morza Śródziemnego) oraz czujnik włączenia wentylatora 88 stopni. Jedyny minus tego rozwiązania jest taki, że na autostradzie przy 120 km/h i upale ponad 40 st.C cały czas był włączony wentylator chłodnicy, co i tak niewiele dawało przy tak dużej prędkości. Dlatego po powrocie termostat został 80 st. C, ale czujnik na chłodnicy zmieniliśmy na oryginalny.