Zaznacz stronę
Notifications
Clear all

Żuk A15B -Turcja 2025

16 Posty
6 Users
1 Likes
1,538 Widok
(@zeuszuka15b)
Active Member
Topic starter  

Witam szanownych kolegów ;) 

Wybieram się w tym roku do Turcji na złombol2025 żukiem A15B. 
Nie bardzo wcześniej miałem styczność z tymi samochodami i mam kilka pytań odnośnie zmian , które chce wprowadzić. Chciałbym zaczerpnąċ wiedzy od doświadczonych kolegów z tad ten post :) 

1. Czy klimatyzacja postojowa się sprawdzi

2. Jakie alternatory zamiast prądnicy koledzy by proponowali 

3. Czy mają koledzy jakiś patent na bagażnik dachowy 

4. Na co zwrócić szczególną wagę na przygotowanie żuka do złombolu

Z góry dziękuję za wszelkie rady i udzieloną mi pomoc ;) 

Pozdrawiam :D

Cytat
The Rolnik Stones
(@the-rolnik-stones)
Eminent Member

Witamy!

Przede wszystkim, wzorem pewnego innego znanego (niekoniecznie z pozytywów ;) forum internetowego, "użyj opcji szukaj". Zapewne wszystko zostało już opisane:

https://zlombol.pl/community/technikalia-2/przygotowanie-zuczka-do-zlombolu-2/

https://zlombol.pl/community/zlombol-2016-2/przygotowanie-zuka-nysy-na-zlombol-2016-2/

Przejrzyj forum, sprawdźcie wątki, dużo bezcennej wiedzy która już została ujawniona.

Sprawa druga - moja rada: zanim zabierzecie się za klimy i inne takie, najpierw zajmijcie się samochodem. Czyli odwróćcie punkty które zapisałeś w poście ;) Uwierz, że było sporo ekip które najpierw zajmowały się właśnie udogodnieniami i "bajerami", a potem się okazywało że na 2 dni przed startem auto w proszku, silnik pada czy coś.

Tym bardziej, że jak sam piszesz, nie macie wielkiego doświadczenia z tymi samochodami - bardzo szerokie pojęcie. Nie macie doświadczenia z żukami czy w ogóle z motoryzacją tego typu? Nie jest to zarzut, po prostu ułatwi nam wzajemną komunikację. Każdy kiedyś zaczynał.

Kilka sugestii, które sam otrzymałem od bardziej doświadczonych kolegów (czytając forum;))

1) Jak najwięcej użytkuj żuka na co dzień. Wtedy poznasz auto, dowiesz się które dźwięki można ignorować a które się pojawią w drodze, co już może niepokoić.

2) Jak najwięcej prac serwisowych przy nim wykonuj sam - poznasz auto, podstawy mechaniki, przynajmniej proste, podstawowe rzeczy. W trasie na pewno ktoś Ci pomoże, ale nie licz że będą za Ciebie odwalać całą robotę.

3) Hamulce to podstawa.

4) Hamulce to bezpieczeństwo, nie tyle Twoje, co innych uczestników ruchu, np dziecka na poboczu drogi.

5) Lepiej się gotować w kabinie ale mieć sprawny silnik, skrzynię, most i hamulce, niż stać na poboczu z założoną klimatyzacją.

6) Hamulce, sprawdź silnik, skrzynię, most. Pamiętaj o zawieszeniu przednim żuka, ten wóz ma kilkadziesiąt miejsc smarowania zawieszenia, mało który mechanik potrafi to obecnie nasmarować a już nieliczni naprawić. Najlepiej szukaj najstarszego diagnosty/mechanika w okolicy, który pracował jeszcze w SKR, POM czy innej STW. Albo poproś o pomoc doświadczonych kolegów z forum :)

7) Witamy w gronie Złombolowców!

NO NAME TEAM reacted
OdpowiedzCytat
BartewicZ
(@bartewicz)
Eminent Member

Kolega wyżej napisał wszystko w punkt. Nie liczą się udogodnienia tylko stan techniczny, z resztą im więcej bajerów i innych ułatwiaczy jak swapy czy klima tym bardziej ten czar złombola maleje 😉 

Albania '22- Numer boczny 345
Portugalia '23 - Numer boczny 183
Norwegia '24 - Numer boczny 357
Turcja '25 - Numer boczny 58
https://www.instagram.com/idzpanwgnuj

OdpowiedzCytat
Niezdecydowani
(@niezdecydowani)
Trusted Member

Jeżeli to Twój pierwszy start to w pierwszej kolejności zacząłbym od przeczytania Poradnika dla nowych załóg wersja economy https://zlombol.pl/community/technikalia-2/poradnik-dla-nowych-zalog-wersja-economy-2/

Jeżeli koniecznie chcesz jechać Żukiem to w sekcji Technikalia znajdziesz dużo informacji na temat przygotowania Lublina/Żuka. Jest jeszcze blog Grzmiącego Rydwana, który opisywał przygotowania Żuk-a z Andorią.

https://www.lezuk.pl/

'22 - Numer 348
'23 - Numer 225

https://www.facebook.com/NiezdecydowaniZlombol

OdpowiedzCytat
NO NAME TEAM
(@no-name-team)
Reputable Member

Tak jak poprzednicy technicznie ogarnięcie na start. Poczytaj forum z linków od kolegów. Dużo jeździj i zwróć uwagę na opony po hamulcach to kolejny obowiązkowy temat. 

Jak już dojdziesz do sprawności technicznej: tak klima postojowa działa całkiem spoko u mnie chłopaki w żuku mieli i wyrabiała w trasie  na Sycylię 

`14 LLoret + (nr. boczny 189)
`15 Passo del Stelvio + (nr. boczny24 )
`16 Palermo + (nr. boczny 16)
'17 Kraj Basków + (nr boczny 40)
'18 Chalkidiki + ( nr boczny 03)
'19 Irlandia + ( nr boczny 15)
’20 stay In Home
'21 Burhaniye nr boczny 79
’22 Albania nr boczny 74
'23 Nazare nr boczny 323
’24 Atlantic Road - Norwegia nr boczny 372

OdpowiedzCytat
The Rolnik Stones
(@the-rolnik-stones)
Eminent Member

Autor postu nie logował się od dnia opublikowania, więc mam nadzieję że nie schodzi z Żuka 🤪 

OdpowiedzCytat
(@zeuszuka15b)
Active Member
Topic starter  

Panowie jestem, jestem tyle co z Żuka zszedłem 😅 wszystko już w miarę ogarnięte ale teraz pytanko o chłodzenie Żuka ? Jakieś chłodnice ? Może wiecie jakie chłodnice większe pasują do Żuczka ? Albo może macie inne patenty ? 

z góry dziękuję wam za wszelkie podpowiedzi , tymczasem wracam do Żuka 😅😎ale obiecuję będę teraz kontrolował forum częściej o ile staruszek A15B pozwoli 👊🏻😅

OdpowiedzCytat
(@zeuszuka15b)
Active Member
Topic starter  

@the-rolnik-stones 😅😅😅 tak było ,nie kłamie

OdpowiedzCytat
The Rolnik Stones
(@the-rolnik-stones)
Eminent Member

@zeuszuka15b Cieszymy się że polubiliście się z Żukiem ;)

Jeśli chodzi o chłodzenie - opcje są różne, z dokładaniem wielkiego elektrycznego wiatraka od innych aut, rzeźba i wsadzanie wielkiej chłodnicy od dostawczaków, montowanie dodatkowej mniejszej chłodnicy (np dedykowanej do chłodzenia oleju) gdzieś z boku komory ale wpiętej w system, połączyć je szeregowo. Wszystko jest kwestią czasu i pieniędzy które chcecie na to przeznaczyć. 

Ewentualnie zbiornik wody destylowanej, mała pompka, rurka z rozpylaczem i w razie potrzeby pryskać na chłodnicę. Ja tak do Łady montuję 🤣 

OdpowiedzCytat
(@zeuszuka15b)
Active Member
Topic starter  

@the-rolnik-stones wielkie dzięki ! Najlepszy pomysł z sugerowanych przez ciebie już wybraliśmy jednogłośnie 😉 jest to pomysł z zbiornikiem  wody destylowanej i rozpylaczem! 🤟🏻 mistrzostwo !

OdpowiedzCytat
The Rolnik Stones
(@the-rolnik-stones)
Eminent Member

Polecam się ;) bierzcie tylko pod uwagę że to jest rozwiązanie doraźne i awaryjne - jeśli nie będziecie czuć samochodu i przede wszystkim dostosowywać tempa i obciążenia do jego możliwości, to żadne protipy wam nie pomogą. Dokładne czyszczenie chłodnicy i układu to podstawa. Zlać płyn, wypłukać wodą destylowaną, dodać jakieś cuda do czyszczenia, wypłukać. Potem demontaż chłodnicy, nagrzewnicy, czyszczenie. Możecie też domontować dodatkowy czujnik temperatury cieczy chłodzącej - nie musi być super ważny, chodzi tylko by pokazywał w miarę poprawne wartości - nie są kluczowe dokładne wskazania, a to żeby was informował o samej zmianie temperatury. Jaka będzie tą powyżej której musicie odpalać "awaryjne chłodzenie" - musicie wypracować. Obserwacja wskaźników to podstawa.

OdpowiedzCytat
The Rolnik Stones
(@the-rolnik-stones)
Eminent Member

@zeuszuka15b

Wysłany przez: @the-rolnik-stones

ważny

Chodziło mi o super dokładny 🤣 

OdpowiedzCytat
(@zeuszuka15b)
Active Member
Topic starter  

Dzięki wielkie za wszelkie rady ;) do zobaczenia na trasie 😁

OdpowiedzCytat
(@zeuszuka15b)
Active Member
Topic starter  

Panowie ,jeszcze pytanko (pewnie głupie ) ale warto pytać 😜 

co warto zabrać z części zapasowych do Żuka ?😆 oprócz tego co już wiem to liczę na każdą podpowiedź doświadczonych kolegów 😁

OdpowiedzCytat
The Rolnik Stones
(@the-rolnik-stones)
Eminent Member

@zeuszuka15b i jak tam? Wzięliście udział? Wszystko sie udało?:)

OdpowiedzCytat
Strona 1 / 2
Share: