Zaznacz stronę
Notifications
Clear all

Ciekawe miejsca na trasie

24 Posty
15 Users
0 Likes
5,668 Widok
(@polderari)
Noble Member
Topic starter  

Tradycyjnie zaczynam temat ciekawych miejsc godnych zobaczenia na trasie.

Cytat
(@grzegozuczki)
New Member

Witajcie dla tych którzy planują trasę w Turcji bliżej wybrzeża proponuje przeprawę promową do Azji w Canakkale,to fajne turystyczno handlowe miasteczko,warto zrobić sobie tam zdjęcie pod koniem Trojańskim to dokładnie ten sam który brał udział w filmie Troja z Bradem Pittem. Koń stoi na placyku po lewej stronie jak zjedziecie z promu .Warto również zobaczyć Troje muzeum i wykopaliska leżą ok.30km od Canakkale oczywiście po drodze polecam. Aha i pamiętajcie że w Turcji jest prohibicja więc alkohol jest drogi i trudno dostępny w miejscach nie turystycznych pozdrawiam.

OdpowiedzCytat
(@duch-tamtych-czasow)
Reputable Member

Hmmm chyba nie rozumiem gdzie chcesz plynać promem skoro z mety do miasta ktore polecasz jest ok 140km droga londową i ni jak promem nie bylo by lepiej

OdpowiedzCytat
(@gniotsa-nie-lamiotsa)
Member Moderator

Są 2 "oficjalne" trasy - wschodnia i zachodnia.
Zachodnia wiedzie przez Gallipoli i Canakkale, wschodnia przez Stambuł.
Jadąc zachodnią przeprawiamy się promem, a zwiedzanie Stambułu można zostawić sobie na trasę powrotną.
Jadąc wschodnią przez Stambuł, Canakkale i przeprawę promową można zostawić na trasę powrotną.

Puk, puk...
Kto tam?
Panewka i uszczelka

OdpowiedzCytat
(@chlopcy-z-prl)
Honorable Member

Aha i pamiętajcie że w Turcji jest prohibicja więc alkohol jest drogi i trudno dostępny w miejscach nie turystycznych pozdrawiam.

Znaczy, że ta prohibicja jest pewnie taka jak była w Tunisie - trzeba zapuścić się w głąb kilku smętnych i podejrzanych uliczek, zobaczyć skąd mężczyźni wynoszą coś w czarnych workach, pakują do aut i te worki wywalają na ulicę, po czym skierować się do tajemniczego miejsca skąd wychodzą i przeżyć prawdziwy szok w półlegalnym sklepie sprzedającym wszelkie możliwe rodzaje alkoholu. Taka prohibicja w muzułmańskim wykonaniu ;)

Polonez nie gubi oleju. On znaczy swoje terytorium.

OdpowiedzCytat
 ptp
(@ptp)
Active Member

Aż tak źle z alkoholem nie jest. Co prawda jest bardzo drogi i wybór mocnych alkoholi jest bardzo ograniczony to piwo jest dostępne w każdym sklepie. Koszt butelki piwa to 7-10 lira. Mocne alkohole są średnio nawet dwa razy droższe niż u nas. No i co najważniejsze to nie da się kupić alko po 22! Przez granicę lepiej nie przemycać bo może wiązać się to z różnymi nieprzyjemnościami w zależności od humoru celników. Kontrole na granicy są bardzo dokładne. Ja granicę przekraczałem z Turkami więc nie mieliśmy "trzepania" ale widziałem na boku rozbebeszone samochody.

OdpowiedzCytat
(@bieszczady)
Eminent Member

Powrót promem wchodzi w grę czy jest to profanacja?? :) z ciekawych pomysłow na powrót pomysłem żeby że Stambułu popłynąć promem do odessy miasta oligarchow. Jest to jakieś 800km i 24h na statku po zwiedzaniu odessy można pojechać do kamienica Podolskiego i pod Chocim. (byłem polecam). Jak ktoś chce mogę coś więcej napisać o noclegach. I potem powrót przez krościenko lub jak komu wygodnie to medyke.

Ps twierdzą chocim położona jest w dolinie a nie na szczycie wzgórza :)

OdpowiedzCytat
(@poganiacze-bydla)
Noble Member

Powrót promem wchodzi w grę czy jest to profanacja?? :) z ciekawych pomysłow na powrót pomysłem żeby że Stambułu popłynąć promem do odessy miasta oligarchow. Jest to jakieś 800km i 24h na statku po zwiedzaniu odessy można pojechać do kamienica Podolskiego i pod Chocim. (byłem polecam). Jak ktoś chce mogę coś więcej napisać o noclegach. I potem powrót przez krościenko lub jak komu wygodnie to medyke.

Ps twierdzą chocim położona jest w dolinie a nie na szczycie wzgórza :)

A czemu promem, a nie na kołach?

Sikor
NIE JESTEM PREZESEM NICZEGO

OdpowiedzCytat
(@polderari)
Noble Member
Topic starter  

Nie wiem jak wasz polonez Poganiacze ale mój nie unosi się na morzu ;)
BTW moim skromnym zdaniem nie ma sensu płynąć do Odessy. Lepiej objechać Bułgarię i Serbię, gdzie jest mnóstwo zabytków UNESCo, przyrody i jest tanio :)

Mapa i przewodnik - w przygotowaniu :)

OdpowiedzCytat
(@poganiacze-bydla)
Noble Member

Nie wiem jak wasz polonez Poganiacze ale mój nie unosi się na morzu ;)

Znasz mojego poloneza...
Ale nie skumałem aluzji?...
Spytałem kolegi, dlaczego chce płynąć 800 km, zamiast je przejechać. Byłem ciekawy. Wszystko.

Sikor
NIE JESTEM PREZESEM NICZEGO

OdpowiedzCytat
(@bieszczady)
Eminent Member

Czemu promem??
Planuje pojechać wsk. Więc miałbym jeden dzień odpoczynku dla doopy.
Ale raczej odpada taka wyprawa gdyż cena za przepłyniecie z motocyklem to 150 dolarów.

OdpowiedzCytat
(@chlopcy-z-prl)
Honorable Member

Może skupmy się bardziej w tym wątku na wklejaniu info o ciekawych miejscach. Bo wszyscy trochę z tematu zboczyliśmy.

Polonez nie gubi oleju. On znaczy swoje terytorium.

OdpowiedzCytat
(@megafon)
New Member

Jeśli chodzi o trase wschodnią to w Rumunii oczywiście trasa transfogarska i transalpina. Polecam też jedyne w europie wulkany błotne w Berce jak i wpisany na liste UNESCO wesoły cmentarz w Sapancie.

OdpowiedzCytat
(@poturbowani-reaktywacja)
Trusted Member

Bezłudża i Oczy Boga w BuLgarii. Chciałbym tam i tam Velorexa pogonić.

OdpowiedzCytat
 swbr
(@swbr)
Honorable Member

trasa turystyczna https://goo.gl/maps/Uh43R5WhNZY1s4mn7
Ostrzyhom bazylika
kanion rzeki Tary i Ósemka Szargańska
kanion rzeki Uvac
Nisz i Wieża Czaszek
Niszka Bania wody termalne
Buzłudża w Bułgarii
Warna