- Otrzymane podziękowania: 22
Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy
- zielonagablota
-
- Wylogowany
- Ekspert
-
Mniej
Więcej
2019/10/28 21:43 #50958
przez zielonagablota
zielonagablota odpowiedział w temacie: Odp: Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy
Sentyment zostaje zawsze - też miło wspominam 27 lat z moją Fav91 
Sonda jednoprzewodowa + woltomierz to grosze, a jaka wygoda - każdemu, kto ma Fav polecam takaie rozwiazanie - zresztą pisałem o tym pewnie już kilka razy.
Zawiecha - miałem spreżyny o 1.9D - było wyżej i twardziej. Tył od kombi też dobry pomysł.
Kapcie wejdą bez problemu 175/70/13 zamiast fabrycznych 165. Tu można kombinować z różnymi felgami, może jakieś 14stki albo 15 od biedy.
LPG też by się przydało, w końcu dwa paliwa, czyli w razie czego auto jedzie dalej, zasięg większy.

Sonda jednoprzewodowa + woltomierz to grosze, a jaka wygoda - każdemu, kto ma Fav polecam takaie rozwiazanie - zresztą pisałem o tym pewnie już kilka razy.
Zawiecha - miałem spreżyny o 1.9D - było wyżej i twardziej. Tył od kombi też dobry pomysł.
Kapcie wejdą bez problemu 175/70/13 zamiast fabrycznych 165. Tu można kombinować z różnymi felgami, może jakieś 14stki albo 15 od biedy.
LPG też by się przydało, w końcu dwa paliwa, czyli w razie czego auto jedzie dalej, zasięg większy.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- 100 twarzy złomiarzy
-
- Wylogowany
- Świeżak
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
2019/10/28 22:13 #50961
przez 100 twarzy złomiarzy
100 twarzy złomiarzy odpowiedział w temacie: Odp: Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy
Czyli ten wtrysk nie taki straszny. Właśnie dlatego chcialem zaczerpnąć opinii użytkowników. Osprzęt pewnie i tak będę wymieniał na nowy tak jak w poprzedniej typu kable, swiece, węże itd. mam nadzieję, ze części dalej kosztują grosze jak 4 lata temu
(stare poszły na zapas i nic sie nie przydały na szczęście, poszły z samochodem)
Dodatkowy zbiornik planowalem w miejscu koła zapasowego ale na benzynę
dlatego zapas lub dwa na kalpie albo wymodzic mocowanie koła na tylnym haku (o ile trafi się wersja z hakiem).
Czasu dużo może znowu będę miał farta do Fretki i coś godnego się trafi

Dodatkowy zbiornik planowalem w miejscu koła zapasowego ale na benzynę

Czasu dużo może znowu będę miał farta do Fretki i coś godnego się trafi

- Wine_Directions
-
- Wylogowany
- Senior forum
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 3
2019/11/03 09:33 #50987
przez Wine_Directions
Wine_Directions odpowiedział w temacie: Odp: Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy
Cześć,
Poszukuję sprężyn go gaźnika Jikov.
Dwie w górnej połowie gaźnika przy ssaniu - jak na zdjęciu.
Chcę kupić 3 komplety (6szt) do 3 gaźników.
Z góry dziękuję za pomoc,
Pozdrawiam,
Przemek
Poszukuję sprężyn go gaźnika Jikov.
Dwie w górnej połowie gaźnika przy ssaniu - jak na zdjęciu.
Chcę kupić 3 komplety (6szt) do 3 gaźników.
Z góry dziękuję za pomoc,
Pozdrawiam,
Przemek
- Wine_Directions
-
- Wylogowany
- Senior forum
-
Mniej
Więcej
2019/11/03 09:36 #50988
przez Wine_Directions
Wine_Directions odpowiedział w temacie: Odp: Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy
Cześć,
Czy mógłbyś podesłać link do przykładowej sondy?
Z góry dziękuję, pozdrawiam,
Przemek
Czy mógłbyś podesłać link do przykładowej sondy?
Z góry dziękuję, pozdrawiam,
Przemek
- zielonagablota
-
- Wylogowany
- Ekspert
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 22
2019/11/03 13:17 #50990
przez zielonagablota
zielonagablota odpowiedział w temacie: Odp: Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy
Jako, że to jest dodatek, a nie element współpracujący z ECU, to generalnie podpasuje "co podanie, co w rączki wpadnie" 
Generalnie sonda 1-przewodowa uniwersalna 0-1v. Może też być x-przewodowa.
Z dobrych firm to NGK (NTK), Bosch.
Sugerowałbym wycieczkę na szrot i wykręcenie takowej z jakiegoś auta. Ja miałem z Poloneza
Możesz też pokusić się o sondę i dwururkę z Felicji - z tym, że trzeba będzie dorobić kawałek łącznika między dwururką i pierwszym tłumikiem.

Generalnie sonda 1-przewodowa uniwersalna 0-1v. Może też być x-przewodowa.
Z dobrych firm to NGK (NTK), Bosch.
Sugerowałbym wycieczkę na szrot i wykręcenie takowej z jakiegoś auta. Ja miałem z Poloneza

Możesz też pokusić się o sondę i dwururkę z Felicji - z tym, że trzeba będzie dorobić kawałek łącznika między dwururką i pierwszym tłumikiem.
Podziękowali: Wine_Directions
- 100 twarzy złomiarzy
-
- Wylogowany
- Świeżak
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
2019/11/03 22:04 #50992
przez 100 twarzy złomiarzy
100 twarzy złomiarzy odpowiedział w temacie: Odp: Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy
Wiecie moze jakas jest nośność dachu favoritki? Czy np 70kg namiot dachowy nie narobi szkód podczas jazdy a na postoju jeszcze 2 chłopa po 100kg go nie wgniecie? 
Dopasowywal ktoś z Was kiedys relingi od UNO?

Dopasowywal ktoś z Was kiedys relingi od UNO?
- BarkASY team
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
- Jadymy durch :-)
Mniej
Więcej
- Oklaski: 11
- Otrzymane podziękowania: 97
2019/11/04 06:49 #50993
przez BarkASY team
BarkASY team odpowiedział w temacie: Odp: Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy
- Škoda że rdzewieje
-
- Wylogowany
- Młodszy forowicz
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 1
2019/11/04 20:53 #50999
przez Škoda że rdzewieje
Škoda że rdzewieje odpowiedział w temacie: Odp: Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy
Katalogowo to jest 50 kg, też mnie to martwi jako że również zastanawiam się nad namiotem dachowym. U nas o tyle lepiej że na górze spałbym z dziewczyną więc jednak znacznie mniej niż 2x100 kg

- Wine_Directions
-
- Wylogowany
- Senior forum
-
Mniej
Więcej
2019/11/04 22:17 #51003
przez Wine_Directions
Można zwiększyć wagę rozkładając ciężar, tylko wtedy skończycie na najmniej 4 poprzeczkach
- LosFavoritos
-
- Wylogowany
- Młodszy forowicz
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 1
2020/01/08 11:55 #51278
przez LosFavoritos
"Robim co możem! Mocy przybywaj!"
Złombol '18 Katowice-Chalkidiki, całe 0 awarii
LosFavoritos odpowiedział w temacie: Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy
Dawno nic w temacie Favorita a w końcu (!) auto plakatowe na 14 edycję 
Do rzeczy - temat bagażnika dachowego. Pomysł jest taki, żeby na normalne łapy belek, te co przychodzą we wnękę drzwi, dać dłuższy profil metalowy, około 120 cm (normalny ma 104 cm), żeby upchnąć na dach box a obok niego jeszcze móc wcisnąć wyspawaną kratę.
Kombinował ktoś już połączenie właśnie boxu z bagajem dachowym otwartym w Favoricie? W większych furach to norma ale Skoda potężna rozmiarami raczej nie jest a jednak box przydaje się w przypadku deszczu czy jako jakieś tam zabezpieczenie antykradzieżowe gratów z dachu.
Drugi temat - leci ktoś Favoritem z 1.6 z Felicji? Pytanie czysto orientacyjnie

Do rzeczy - temat bagażnika dachowego. Pomysł jest taki, żeby na normalne łapy belek, te co przychodzą we wnękę drzwi, dać dłuższy profil metalowy, około 120 cm (normalny ma 104 cm), żeby upchnąć na dach box a obok niego jeszcze móc wcisnąć wyspawaną kratę.
Kombinował ktoś już połączenie właśnie boxu z bagajem dachowym otwartym w Favoricie? W większych furach to norma ale Skoda potężna rozmiarami raczej nie jest a jednak box przydaje się w przypadku deszczu czy jako jakieś tam zabezpieczenie antykradzieżowe gratów z dachu.
Drugi temat - leci ktoś Favoritem z 1.6 z Felicji? Pytanie czysto orientacyjnie

"Robim co możem! Mocy przybywaj!"
Złombol '18 Katowice-Chalkidiki, całe 0 awarii