Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy

Więcej
2020/05/09 19:54 #51967 przez nieškodzianka

nieškodzianka odpowiedział w temacie: Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy

Fav 94 rok chyba sierpień, na wtrysku, mam dostęp na jednym ze zlomowisk do favo 91, ale jednak wolałbym nowy element.. Felicji jest dużo więcej, w nich były takie same uchwyty?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2020/05/09 23:17 #51968 przez zielonagablota

Więcej
2020/11/20 19:51 #52140 przez nieškodzianka

Witam wszystkich zainteresowanych (; dziś po ok 3 miesiącach przejechałem się swoją skoda i coś się zaczęło dziać.. podczas jazdy ze stałą prędkością i obrotach ok 2tys auto szarpie, tak jakby wciskać gaz i puszczać, nie jedzie płynnie ze stałą prędkością tylko tak jakby wypadał zapłon, nie dochodziło paliwo?
Skoda na wtrysku, jakieś propozycje?

Więcej
2020/11/20 20:41 #52141 przez zielonagablota

zielonagablota odpowiedział w temacie: Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy

No bo autem trzeba jeździć - postój mu szkodzi :)
Benzyna czy gaz?

Generalnie zobacz, jak wyglądają świece, kolorystyka, stan elektrod, czy nie są uwalone / zalane itp. Sprawdzenie przewodów oraz rozdzielacza zapłonu (czy nie zaśniedziały styki)
Może też być woda/wilgoć w benzynie - warto też filtr sprawdzić, czy się czymś nie zapchał.
Zacznij od tego - jak co, to będziemy myśleć dalej.

Więcej
2020/11/20 22:03 #52142 przez nieškodzianka

Sama benzyna, jeśli chodzi o swiece, przewody, kopułka były wymieniane na nowe, filtr paliwa nie wymieniany, ale też go nie dostrzegłem, w gaznikowcach jest w komorze silnika ale we wtrysku nie widzialem, może o to chodzi ? Pod koniec przyszłego tygodnia może się nim zajmę.

Więcej
2020/11/20 22:23 - 2020/11/20 22:28 #52143 przez Gniotsa Nie Łamiotsa

Gniotsa Nie Łamiotsa odpowiedział w temacie: Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy

Wtrysk mówisz?
Na gaźniku pompa podaje leniwie, na wtrysku musi być już ciśnienie.
Jeżeli szarpanie nie jest ostre, takie on/off (zapłon) tylko bardziej jakbyś zdjął nogę z gazu i hamował silnikiem, to przyjrzałbym się pompie paliwa.
Wyciągnąć, obejrzeć czy nie zebrała syfu, optymalnie podmienić na inną nawet używkę.

U siebie w cywilnej Felicji 1.3 MPi (ten wzmocniony ;) miałem właśnie coś takiego.
Wolne obroty były, ale podczas jazdy ze stałym położeniem pedału gazu losowo co jakiś czas kompletnie traciła moc na kilka-kilkanaście sekund, zero reakcji na wciskanie pedału gazu.
U mnie pompa padła albo ze starości, albo zajechałem ją cisnąc parę razy na samych oparach.

Przy okazji podrzucam linki do książek, bo na FB ostatnio też było akurat zapotrzebowanie:
- drive.google.com/file/d/1ooqMgZtLVsP0wQq...KHx/view?usp=sharing
- drive.google.com/file/d/1pa1hi_1hj_vjw5G...3nd/view?usp=sharing
- drive.google.com/file/d/0B-VdX0LCaMLrQTl...N0U/view?usp=sharing (Felicja to siostrzana konstrukcja)
- drive.google.com/file/d/1FKdkiGzplf6XjxR...xkd/view?usp=sharing (po czesku)

Puk, puk...
Kto tam?
Panewka i uszczelka
Ostatnio zmieniany: 2020/11/20 22:28 przez Gniotsa Nie Łamiotsa.

Więcej
2020/11/21 14:59 #52144 przez nieškodzianka

Dzięki Panowie, książkę z favo mam ale niestety tam tylko wersja gaznikowa, z pompą paliwa to niestety jest tak że nie pasuje z favo z gaźnikiem ani z Felicji MPI której jest najwięcej, dziś o dziwo przejechałem się i wszytsko było ok (;
Cały czas po głowie mi chodzi jednak zakup całej felicii diesla i przełożenia wszystkiego, ktoś robił taki SWAP ?

Więcej
2020/11/21 17:53 #52145 przez zielonagablota

Filtr nie był czasem za prawym tylnym nadkolem? Byś musiał zajrzeć pod auto.

Jak kupisz całą Fel SDI to problemów nie będzie.
Tylko jedna sprawa - jak to aktualnie regulują przepisy - bo Fav nigdy fabrycznie nie miała silnika diesla. Nie wiem, czy ta kwestia nadal obowiązuje - przy SKP / WK. Choć pewnie i to by szło jakoś załatwić :)

Więcej
2020/11/21 18:03 - 2020/11/21 18:06 #52146 przez nieškodzianka

Myślę że taniej i prościej jest kupić cała fele, wyciągnąć co potrzeba i resztę oddać na złom.
Przy okazji można też wsadzić wspomaganie razem z calym wózkiem- będzie pasować ?
Jeśli chodzi o przegląd to w dowodzie nie jest napisane czy to Benz czy diesel, jedynie pojemność inna, ale jak miałem Seicento z silnikiem od stilo 1.4 to nie było problemu.

A tak przy okazji, bo widzę że są tutaj specjaliści favo (;
Nie umiem opanować nawiewu, w favo nie ma jak w każdym normalnym aucie rezystora dmuchawy tylko całość opiera się na pokrętle/ograniczniku mocy (chyba).
Więc jak kupiłem ją to albo nawiew był wyłączony, albo na każdym biegu był max, wymieniłem pokrętło ale ze starszej wersji, więc musialem przerobić instalacje i teraz na 1 biegu wieje lekko przez chwilę a później sam zaczyna wiać na max, ale po chwili znów lekko, jak mu się za chce, na drugim i trzecim biegu wieje max caly czas.
Ostatnio zmieniany: 2020/11/21 18:06 przez nieškodzianka.

Więcej
2020/11/21 18:37 #52147 przez zielonagablota

Rezystory są - przy silniku nawiewu.
Oczywiście, kompletne auto na swapa to najlepsze rozwiazanie - masz wszystkie części. Bez tego weź potem szukaj jakiś dupereli, to nie dość, że czas by się straciło, to i koszt pojedyńczych elementów.
Idealnie to dorwać wyrejestrowaną SDI albo sciągniętą z Czech i można działać :)

Sanki przedniego zawieszenia były zamienne - przypuszczam, że od diesla również.

zlombol akcja 001
zlombol akcja 002
zlombol akcja 003
zlombol akcja 004
zlombol akcja 005
zlombol akcja 006
zlombol akcja 007
zlombol akcja 008