- Otrzymane podziękowania: 7
Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy
- Wine_Directions
-
- Wylogowany
- Senior forum
-
Wine_Directions odpowiedział w temacie: Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy
Gniotsa Nie Łamiotsa napisał:
pawelecc napisał: Węże mam nowe, ale bez szału - kupione w sklepie rolniczym.
Jak to węże Fagumit, to wywalaj jak najszybciej, w cieple pod maską momentalnie wysychają i zaczynają pękać.
Gates szczerze to też bez szału.
Z tych które sprawdzałem, to jak na razie pod względem jakości i trwałości najlepiej wypada Semperit z białym napisem.
Do dostania bez problemu np. u tego gościa Allegro (ten na 4 MPa jest jednak już za gruby).
Niestety jak teraz do paliwa wszędzie dodają alkohol, to wszystko gumowe szybciej szlag trafia
Duży filtr paliwa, taki blaszany ma tą wadę, że nie masz podglądu czy nie zaczęło ssać jakiegoś syfu i się nie zatyka.
W ogóle to po krótkiej jeździe, obecny filtr masz cały napełniony paliwem?
Semperit to dobre węże jednak nie mają tak wysokiej tolerancji na temperaturę jak Gates, kt. jest o 30st. wyższa.
Układ paliwowy czyszczę raz w roku preparatem TEC2000, do każdego tankowania dolewam Oilem Hydrogen Road także w moim przypadku nie ma mowy o „syfie” w paliwie w żadnym z moich aut.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- pawelecc
-
- Wylogowany
- Świeżak
-
- Otrzymane podziękowania: 0
pawelecc odpowiedział w temacie: Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy
Racja po zamontowaniu dużego metalowego filtra stracę możliwość podglądu.
W dużej mierze mam fagumit. W takim razie poszukam inne. Kurde. Te do baku również wymieniłem na nowe.
Skoda Favorit '91
TEAM: Favoryci
Złombol zaliczony:
- 2021 Turcja
- 2022 Albania
- 2023 w planach

- zielonagablota
-
- Wylogowany
- Ekspert
-
- Otrzymane podziękowania: 38
zielonagablota odpowiedział w temacie: Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy
zielonagablota napisał:
Wine_Directions napisał: Czy któryś w Was zgłębiał temat konwersji gaźnika na Weber 32/34 DMTL?
Na ten model nie, ale jeżeli chodzi o gaźniki z podstawką prostokątną z 4 otworami montażowymi to tak. Konkretnie gaźnik FOS 125p/PN. Idzie to zamontować do Fav - potrzebny adapter zmieniający rozstaw otworów.
W ramach uzupełnienia - znalazłem jedną z wersji tego adaptera - robione to było z 3-częściowej podkładki pod gaźnik (notabene; 1-częsciowa gumowa jest zdecydowanie lepsza) w użytkowaniu z Pierburgiem):
Teraz, gdybym to robił, to wybrałbym opcję z przespawaniem kolektora pod mocowanie na 4 otwory - jak masz możliwość dostępu do / zlecenia spawania aluminium, to jest to najlepsze rozwiązanie - brak dodatkowych uszczelek itp.
- Wine_Directions
-
- Wylogowany
- Senior forum
-
zielonagablota napisał:
zielonagablota napisał:
Wine_Directions napisał: Czy któryś w Was zgłębiał temat konwersji gaźnika na Weber 32/34 DMTL?
Na ten model nie, ale jeżeli chodzi o gaźniki z podstawką prostokątną z 4 otworami montażowymi to tak. Konkretnie gaźnik FOS 125p/PN. Idzie to zamontować do Fav - potrzebny adapter zmieniający rozstaw otworów.
W ramach uzupełnienia - znalazłem jedną z wersji tego adaptera - robione to było z 3-częściowej podkładki pod gaźnik (notabene; 1-częsciowa gumowa jest zdecydowanie lepsza) w użytkowaniu z Pierburgiem):
Teraz, gdybym to robił, to wybrałbym opcję z przespawaniem kolektora pod mocowanie na 4 otwory - jak masz możliwość dostępu do / zlecenia spawania aluminium, to jest to najlepsze rozwiązanie - brak dodatkowych uszczelek itp.[/quote
Po wielu analizach i korespondencji ze sprzedawcą gaźników w UK, porzuciłem pomysł zmiany.
Było śmiesznie... Piszę mu, że mam JIKOV 28/30 LEKR - On na to, że nie zna (w branży ponad 2 dekady).
Ja na to, że to czechosłowacka wersja Pierburga 28/30 - a On, że nie miał pojęcia, że taka istnieje.
- Wine_Directions
-
- Wylogowany
- Senior forum
-
Wczoraj założyłem asferyczne szkła lusterek bocznych.
Bardzo dobra jakość, banalny montaż. Koszt: 38,70zł.
Na nową szybę czołową zaaplikowałem (jak w innych moich autach) Nanowiper od Carprotect, a od wewnątrz Fogfight od Carpro.
Niebawem 7 rzędowa chłodnica oleju JRspec na termostacie.
- zielonagablota
-
- Wylogowany
- Ekspert
-
Wine_Directions napisał: Niebawem 7 rzędowa chłodnica oleju JRspec na termostacie.
Tak z ciekawości - czemu dorzucasz chłodnicę oleju?
Nie wiem, jaki masz silnik (seria czy modzony), ale generalnie nigdy we Fav z temp oleju nie miałem problemów.
Pamiętam, ze to uturbionych 1.3/1.4 lub do silników po konkretnych "upravach motoru"

- Wine_Directions
-
- Wylogowany
- Senior forum
-
- zielonagablota
-
- Wylogowany
- Ekspert
-
Lub też wariant minimum, czyli drożna chłodnica i termowłącznik 92/87 i sprawny termostat 88 i też żadne upały czy stanie w korkach nie groźne

- Wine_Directions
-
- Wylogowany
- Senior forum
-
Mam dwa wentylatory na 4 letniej chłodnicy. Główny na termostacie o niższej wartości. Drugi odpalany z kabiny. Termostatu płynu wcale nie mam.
Układ zalany koncentratem Motula.
- zielonagablota
-
- Wylogowany
- Ekspert
-
Wine_Directions napisał: Mam dwa wentylatory na 4 letniej chłodnicy. Główny na termostacie o niższej wartości. Drugi odpalany z kabiny. Termostatu płynu wcale nie mam.
Czyli jednym słowem auto przygotowane na jazdę w upałach. Zatem Turcja mu nie groźna