Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy

Więcej
2021/03/03 18:01 #52203 przez Wine_Directions

Wine_Directions odpowiedział w temacie: Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy

Dokładnie. Jeszcze jakby zalać bezwodną chemią EVANS jak mam w innych autach to byłaby pełnia szczęścia.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2021/03/03 20:36 - 2021/03/03 20:42 #52204 przez Gientkie Toporki

Gientkie Toporki odpowiedział w temacie: Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy

:woohoo: Z ciekawości wrzuciłem ten EVANS na szukajkę... Matko najdroższa, 380 zł za 5 l ???

W czym ten płyn jest lepszy od "zwykłego" płynu dobrej firmy?

Edit: W ramach samokształcenia - dobra, poczytałem :D pośród wielu zalet najbardziej przekonuje mnie wymiana raz na 20 lat... :D
Ostatnio zmieniany: 2021/03/03 20:42 przez Gientkie Toporki. Powód: zmiana

Więcej
2021/03/03 20:42 - 2021/03/03 21:25 #52205 przez Wine_Directions

Nie ma wody. Ja mam w dłubniętym 1.8T 4x4 od 7 lat, wcześniej był w Roverze.
Załączniki:
Ostatnio zmieniany: 2021/03/03 21:25 przez Wine_Directions. Powód: Wyczerpująca odpowiedz

Więcej
2021/03/11 21:44 #52212 przez DEMkO

DEMkO odpowiedział w temacie: Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy

Czy ktoś pomoże?
Tuleje wahacza w Fav te tylnie... czy nowego typu będą lepsze zamiast starego typu? i czy w ogóle są zamienne?

Więcej
2021/03/12 09:25 #52213 przez zielonagablota

zielonagablota odpowiedział w temacie: Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy

O ile dobrze pamiętam, to nie są zamienne.
ST
sklep.misbis.pl/images/zawieszenie/evr987802.jpg
a.allegroimg.com/s512/11cbfa/303d08f24f8...za-Skoda-Favorit-EOO

NT
image.ceneostatic.pl/data/products/10413...elicia-pickup-6u.jpg
chyba, że była jeszcze jakaś pośrednia wersja, ale to już nie pamiętam.

Więcej
2021/03/19 17:57 - 2021/03/19 18:12 #52214 przez Wine_Directions

SZYBKA SPONTANICZNA "UCIECZKA" NA WYSPĘ...

Ponieważ analiza ryzyka wskazywała, że klasy I-III wrócą na zdalne (biorąc pod uwagę zachorowania, przez wirus przywleczony przez dzieci) nie ulegało wątpliwości, że klasy od IV w górę nie wrócą do szkoły. Dlatego 02.03. podjęliśmy decyzję o dłuższym wyjeździe z kraju. Kierunek: Sardynia. 05.03. mój mechanik poinformował mnie, że po założeniu dodatkowej chłodnicy oleju podczas testów przy 159 km/h spadł wąż i zatarł się silnik. Także wyjazd Superbem odpadł… W weekend pojechaliśmy do Rodziców, po 200 km w Octavii mój starszy Syn powiedział, że jest za ciasno i nią też nie możemy jechać w "taką podróż".
Z wiadomych względów po tylu tysiącach kilometrów w Favoritce byłem oburzony, jak przyszłemu uczestnikowi Złombola może być ciasno w jakimkolwiek aucie. Z pomocą przyszedł mi mój Brat Leszek, który właśnie wrócił z miesięcznej wyprawy Mexico-Costa Rica i zaproponował, że użyczy Avensisa (14 letnie auto, ale to my na wyjeździe przekroczyliśmy nim pierwsze 100kkm).
12.03. o 7 rano wyjechaliśmy z Warszawy do Częstochowy, po 60 km jazdy moja ukochana Żona przypomniała sobie, że nie zabrała portfela… Także zawracamy, zabieramy i znowu jedziemy do Częstochowy na test. Zamiast na 10:00, jesteśmy równo na Anioł Pański. Na test czekamy 2 godziny, dopiero po przekroczeniu drzwi okazuje się, że z moim drugim (3 letnim ) Synem mogliśmy wszyscy wejść poza kolejnością, a tak było przed nami 20 chłopa, którzy jechali do pracy (Reich) i potrzebowali badań. Płacimy 520 za 4 testy (samo badanie przyjemne, także dla dzieci widać, że Panie z Diagnostyki min. 20 lat doświadczenia na Batorym) i ruszamy na Czechy. Przed granicą mamy wyniki, 4 x negatyw = jedziemy dalej… Pierwszy etap 1300 km i nocleg we Włoszech (Friuli) w Austrii można byłoby spać po zarejestrowaniu się na granicy więc to odpuściłem. W Czechach nikt nie sprawdzał testów, na granicy w Austrii zapytali czy tranzyt i dalej w drogę – także bez problemów. Szansa, że dotrzemy wzrasta, dlatego w piątek w nocy rezerwujemy wstępnie zaklepany dom na Sardynii. Drugi etap w sobotę Friuli-Livorno, do celu dojeżdżamy przed 18. Zakup biletu na prom w Livorno nie był łatwy, trzeba mieć aplikację, wskazać gdzie się będzie mieszkać i cel w jakim się jedzie (na wszelki wypadek miałem korespondencję z biurem nieruchomości, że będę zainteresowany inwestycją na wyspie), plus oświadczenia odnośnie Covid. Pomimo silnego wiatru i fal na promie śpimy jak dzieci – tak po 2 godzinach udało się kupić bilety i o 21:30 opuściliśmy Livorno. W niedzielę rano zjeżdżamy w promu, w porcie mierzą nam temperaturę oraz proszą o wyniki testu (na datę nie patrzyli, ale w ustawowych 48 godzinach się mieściliśmy). 20 km i jesteśmy na miejscu, które opuścimy dopiero 10.04. albo później.
Także nie potwierdzam, że jest jakaś bariera w przemieszczaniu się, itd. jak to podają media. Sardynia jest „białą strefą” pomimo tego jej mieszkańcy nie mogą się swobodnie przemieszczać – co innego turyści. Pozdrawiamy Wszystkich.
Ostatnio zmieniany: 2021/03/19 18:12 przez Wine_Directions.
Podziękowali: SkodaMocy

Więcej
2021/03/21 09:03 #52215 przez Wine_Directions

Wczoraj podczas wyjazdu do Groty Neptuna i Alghero na końcu pustej autostrady przywitała nas...

T Ę C Z A ! ! !
Czy to znak?

Potem licznik w aucie wskazał po 14 latach pierwsze 100kkm - i coś w tym jest, że po takim przebiegu auta zaczynają się psuć, bo 16 km później usłyszeliśmy szuranie.
Urwana osłona. Palnik, 4 dodatkowe otwory, niezawodne trytytki i po 15 min jedziemy dalej.
Podziękowali: SkodaMocy

Więcej
2021/03/21 13:41 #52216 przez nieškodzianka

nieškodzianka odpowiedział w temacie: Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy

Nie ma co gadać.. fajny wyjazd żeby oderwać się od tych przytłaczających wiadomości zewsząd (;
Ja sprzedałem kilka dni temu favo i zastanawiam się co dalej, myślę o zakupie favorit praktic albo forman plus z Czech, czy ktoś wie o co chodzi jak jest napisane na ogłoszeniu do opłacenia podatek skp i ekologiczny.. czy przy wywozie do pl też obowiązuje ?

Więcej
2021/03/22 20:25 - 2021/03/22 20:28 #52217 przez DEMkO

DEMkO odpowiedział w temacie: Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy

zielonagablota napisał: O ile dobrze pamiętam, to nie są zamienne.
ST
sklep.misbis.pl/images/zawieszenie/evr987802.jpg
a.allegroimg.com/s512/11cbfa/303d08f24f8...za-Skoda-Favorit-EOO

NT
image.ceneostatic.pl/data/products/10413...elicia-pickup-6u.jpg
chyba, że była jeszcze jakaś pośrednia wersja, ale to już nie pamiętam.

Zagadka rozwiazana... I dla potomnych... Nowy typ pasuje do starego i nowego ale juz stare tuleje te pod podloga nie pasuja do nowego typu.
Te z linku opisane jako NT nie sa do favority tylko do felicji po lifcie... Bylo NT do Favority i o nich pisze.
Ostatnio zmieniany: 2021/03/22 20:28 przez DEMkO.
Podziękowali: Gniotsa Nie Łamiotsa

Więcej
2021/04/21 12:57 #52226 przez mgrochal83

mgrochal83 odpowiedział w temacie: Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy

Witajcie, zakupiłem Favoritke, udałem się na SKP na szarpaki bo coś tłukło z przodu, diagnoza sworzeń wahacza, zamówiłem już odpowiedni, i teraz moje pytanie czy do wymiany będzie potrzebny ściągacz, czy idzie to ogarnąć tylko odkręcając śruby i opuszczając sam wahacz?
Z góry dzięki za odpowiedź.

zlombol akcja 001
zlombol akcja 002
zlombol akcja 003
zlombol akcja 004
zlombol akcja 005
zlombol akcja 006
zlombol akcja 007
zlombol akcja 008