- Oklaski: 34
- Otrzymane podziękowania: 297
Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy
- Gniotsa Nie Łamiotsa
-
- Wylogowany
- Moderator
-
- Zryty Beret
Mniej
Więcej
2021/04/21 13:42 #52227
przez Gniotsa Nie Łamiotsa
Puk, puk...
Kto tam?
Panewka i uszczelka
Gniotsa Nie Łamiotsa odpowiedział w temacie: Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy
Sworzeń w kolumnie trzyma jedna śruba, także nie trzeba ściągacza.
Jedyne co to może będzie trzeba wbić lekko np. śrubokręt w rozcięcie na mocowaniu żeby trochę je rozszerzyć.
Jak wymieniałem kiedyś u siebie w Felicji (siostrzana konstrukcja) to miałem inny problem - do wahacza sworzeń był fabrycznie przynitowany i z tym była walka, ale to może specyficzne dla Felicji.
Linki o literatury:
drive.google.com/file/d/1pa1hi_1hj_vjw5G...3nd/view?usp=sharing
drive.google.com/file/d/1ooqMgZtLVsP0wQq...KHx/view?usp=sharing
Jedyne co to może będzie trzeba wbić lekko np. śrubokręt w rozcięcie na mocowaniu żeby trochę je rozszerzyć.
Jak wymieniałem kiedyś u siebie w Felicji (siostrzana konstrukcja) to miałem inny problem - do wahacza sworzeń był fabrycznie przynitowany i z tym była walka, ale to może specyficzne dla Felicji.
Linki o literatury:
drive.google.com/file/d/1pa1hi_1hj_vjw5G...3nd/view?usp=sharing
drive.google.com/file/d/1ooqMgZtLVsP0wQq...KHx/view?usp=sharing
Puk, puk...
Kto tam?
Panewka i uszczelka
Podziękowali: mgrochal83
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- mgrochal83
-
- Wylogowany
- Świeżak
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
2021/04/21 14:14 #52228
przez mgrochal83
mgrochal83 odpowiedział w temacie: Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy
Dzięki za odpowiedź, zapoznałem się literaturą, i w Favo nity idą na pierwszy montaż, potem następne są już śruby, u mnie są już śruby także ktoś już tam był przedemną 
W weekend sprawdze jak teoria mija się z praktyką

W weekend sprawdze jak teoria mija się z praktyką

- mgrochal83
-
- Wylogowany
- Świeżak
-
Mniej
Więcej
2021/04/23 08:50 #52229
przez mgrochal83
Witajcie, wiem że to wróżenie z fusów, niemniej jednak poprosiłbym o pomoc od czego zacząć, w takim przypadku falujących obrotów.
Jakaś podpowiedź, może ktoś już przerabiał (napewno
)?
Dodam tylko że silnik był już rozgrzany, silnik na gaźniku.
Ave Skoda
Jakaś podpowiedź, może ktoś już przerabiał (napewno

Dodam tylko że silnik był już rozgrzany, silnik na gaźniku.
Ave Skoda

- zielonagablota
-
- Wylogowany
- Ekspert
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 38
2021/04/23 10:00 #52230
przez zielonagablota
zielonagablota odpowiedział w temacie: Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy
W jakim stanie jest łańcuch rozrządu i aparat zapłonowy? W aparacie często robił się luz, co w połączeniu z luźnym łańcuchem powodowało mocne pływanie zapłonu.
Podziękowali: mgrochal83
- Gniotsa Nie Łamiotsa
-
- Wylogowany
- Moderator
-
- Zryty Beret
Mniej
Więcej
2021/04/26 09:40 #52232
Puk, puk...
Kto tam?
Panewka i uszczelka
Gniotsa Nie Łamiotsa odpowiedział w temacie: Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy
Warto też sprawdzić stan łącznika kolektor-gaźnik, w Skodach często pojawiają się z nim problem i może ssać lewe powietrze.
Sprawdzenie bez zdejmowania gaźnika - popryskać (z sercem) np. break cleanerem gaźnik dookoła przy podstawie (ale nie w dolot) na pracującym silniku.
Jak będzie słychać zmianę w obrotach to gdzieś ssie.
A stan łącznika warto sprawdzić i tak, bo może już jest już na wykończeniu.
Są chyba jakieś zamienniki, ale nie wiem jak z jakością.
Sprawdzenie bez zdejmowania gaźnika - popryskać (z sercem) np. break cleanerem gaźnik dookoła przy podstawie (ale nie w dolot) na pracującym silniku.
Jak będzie słychać zmianę w obrotach to gdzieś ssie.
A stan łącznika warto sprawdzić i tak, bo może już jest już na wykończeniu.
Są chyba jakieś zamienniki, ale nie wiem jak z jakością.
Puk, puk...
Kto tam?
Panewka i uszczelka
Podziękowali: SkodaMocy, mgrochal83
- zielonagablota
-
- Wylogowany
- Ekspert
-
Mniej
Więcej
2021/04/26 13:46 #52234
przez zielonagablota
Jakościowo nawet zamienniki (bo ORG to już chyba się nie uświadczy) wytrzymują kilka lat.
Tak w ramach dopowiedzenia - było o tym już w tym wątku, ale nie zaszkodzi powtórzyć - tylko i wyłącznie ten element w wersji jednoczęściowej (oblany gumą). Żadnych podstaw 3-częściowych.Gniotsa Nie Łamiotsa napisał: Są chyba jakieś zamienniki, ale nie wiem jak z jakością.
Jakościowo nawet zamienniki (bo ORG to już chyba się nie uświadczy) wytrzymują kilka lat.
- SkodaMocy
-
- Wylogowany
- Ekspert
-
- 9 Złomboli
Mniej
Więcej
- Oklaski: 3
- Otrzymane podziękowania: 31
2021/04/26 20:57 #52235
przez SkodaMocy
SkodaMocy odpowiedział w temacie: Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy
Powiem ciekawostkę, u mnie było dokładnie odwrotnie. Na gumowej w ogóle nie chciał chodzić, gwizdał jak kibic na stadionie 
Nieszczelność wykryła metoda polecana przez Gniotsa Nie Łamiotsa. Przestał się dąsać dopiero jak dostał oryginalną uszczelkę, na podróbie strzelał focha.
Ale tak mi się zdaje, że chyba miałem pecha, bo kupiłem tę gumę bardzo kiepskiej jakości i pewnie dlatego się na mnie obraził
))

Nieszczelność wykryła metoda polecana przez Gniotsa Nie Łamiotsa. Przestał się dąsać dopiero jak dostał oryginalną uszczelkę, na podróbie strzelał focha.
Ale tak mi się zdaje, że chyba miałem pecha, bo kupiłem tę gumę bardzo kiepskiej jakości i pewnie dlatego się na mnie obraził

- zielonagablota
-
- Wylogowany
- Ekspert
-
Mniej
Więcej
2021/04/26 21:30 #52236
przez zielonagablota
U mnie ta 3-częściowa nagle się rozleciała - a konkretnie to część zaraz pod gaźnikiem. Wykruszył się spory kawałek i wleciał w dolot - do tego tak niefortunnie, że zablokował zawór ssący. Aż mi się wierzyć nie chciało, gdy to w końcu zdiagnozowałem. Jakimś cudem obyło się bez ściągania głowicy.
U kumpla też 3-cz. się rozwaliła, ale szczęśliwie tylko pękła, bez dodatkowych konsekwencji.
Od tego czasu nikomu tej wersji nie polecę.
Gdzieś wcześniej dawałem zdjęcie el. metalowego z tego kompletu - tylko to się do czegoś nadaje --> jako adapter pod gaźnik FOS/Weber.
Zwykłe, met-gum, szczególnie podróbki/zamienniki to wiadomo, trwałością nie grzeszy, ale trochę wytrzyma. W końcu się rozwarstwi, ale gdzieś w trasie to można się poratować smarując to silikonem itp. W każdym razie jak kawałek gumy z tego odpadnie, to nie narobi szkód w silniku.
A że idzie trafić na szmelc od razu prosto z półki sklepowej to inna bajka
U kumpla też 3-cz. się rozwaliła, ale szczęśliwie tylko pękła, bez dodatkowych konsekwencji.
Od tego czasu nikomu tej wersji nie polecę.
Gdzieś wcześniej dawałem zdjęcie el. metalowego z tego kompletu - tylko to się do czegoś nadaje --> jako adapter pod gaźnik FOS/Weber.
Zwykłe, met-gum, szczególnie podróbki/zamienniki to wiadomo, trwałością nie grzeszy, ale trochę wytrzyma. W końcu się rozwarstwi, ale gdzieś w trasie to można się poratować smarując to silikonem itp. W każdym razie jak kawałek gumy z tego odpadnie, to nie narobi szkód w silniku.
A że idzie trafić na szmelc od razu prosto z półki sklepowej to inna bajka

Podziękowali: SkodaMocy, mgrochal83
- mgrochal83
-
- Wylogowany
- Świeżak
-
Mniej
Więcej
2021/04/27 09:10 - 2021/04/27 09:39 #52237
przez mgrochal83
Gniotsa Nie Łamiotsa, zielonagablota, SkodaMocy, jeszcze raz wielkie dzięki za rady, udało mi się zlokalizować podkładkę gaźnika, producent Vika, i Vag maciej jakieś doświadczenia z tym producentami?
Sklep 1 Vika
Sklep 2 Vag
Sklep 1 Vika
Sklep 2 Vag
Ostatnio zmieniany: 2021/04/27 09:39 przez mgrochal83.
- Gniotsa Nie Łamiotsa
-
- Wylogowany
- Moderator
-
- Zryty Beret
Mniej
Więcej
2021/04/27 10:32 - 2021/04/27 10:32 #52238
Puk, puk...
Kto tam?
Panewka i uszczelka
Vika niestety nie słynie z jakości, a wręcz przeciwnie - szczególnie elementy gumowe.
Dobre na żelazny zapas, żeby tylko dotoczyć się do domu.
Podejrzewam, że ta niby "VAG" to tylko nazwa w sklepie, i to wszystko jedno i to samo bo nikt inny już pewnie tego produkuje, np. tutaj jasno napisali www.skoda-parts.com/spare-part/115039690...support-cn-1010.html "China" (czyli po naszemu gównolit...).
W tych pieniądzach to bierz którąkolwiek dla sprawdzenia.
Dobre na żelazny zapas, żeby tylko dotoczyć się do domu.
Podejrzewam, że ta niby "VAG" to tylko nazwa w sklepie, i to wszystko jedno i to samo bo nikt inny już pewnie tego produkuje, np. tutaj jasno napisali www.skoda-parts.com/spare-part/115039690...support-cn-1010.html "China" (czyli po naszemu gównolit...).
W tych pieniądzach to bierz którąkolwiek dla sprawdzenia.
Puk, puk...
Kto tam?
Panewka i uszczelka
Ostatnio zmieniany: 2021/04/27 10:32 przez Gniotsa Nie Łamiotsa.