Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy

Więcej
2022/05/21 09:55 #52798 przez 8liga-mistrzow

8liga-mistrzow odpowiedział w temacie: Skoda Favorit-kilka pytań do posiadaczy

ja zamontowałem gniazdo 2x USB, nowy kabel z aku do 10 A z bezpiecznikiem, a gniazdo wmontowane w deskę na dole z przyciskiem typu jeden zero aby rozłączać.
Co do temp to ja mam chłodnicę z fabii i tam jest chyba stycznik na 85 stopni(?) załącza się na granicy białego i pustego pola, do tego domontuje 2 wiatraki z komputera 12cm wysoko obrotowe (3000 obrotów na minutę) na osobny włącznik.
Mam za to inne pytanie, moja pompa hamulcowa chyba siada i są zestawy naprawcze składające się z 6 gumek, to coś da? tych pomp już nigdzi enie widzę, tylko chińczyki za 100zł. A może ktoś ma taka pompę nie chińczyka?
Myślałem o zamontowaniu pompy i serwa z felicii, ale śruby od serwa chyba mają inny rozstaw. Czy ktoś robił taki swap ? może serwo od innego auta pasuje z rozstawem śrub ?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2022/05/21 11:13 #52799 przez Gniotsa Nie Łamiotsa

Gniotsa Nie Łamiotsa odpowiedział w temacie: Skoda Favorit-kilka pytań do posiadaczy

Zestaw naprawczy uszczelek ma sens, jeżeli pompa w środku nie jest skorodowana.
Drobne wżery zadziałają jak papier ścierny i nowe uszczelki bardzo szybko znowu zaczną puszczać.

Puk, puk...
Kto tam?
Panewka i uszczelka

Więcej
2022/05/22 10:21 #52800 przez 8liga-mistrzow

dobra, narazie nie ruszam, 1 koło trochę się grzeje, ale mechanik mówi, że się dotrze. Jeździć i obserwować

Więcej
2022/05/22 10:34 #52801 przez 8liga-mistrzow

@niezdecydowani - 2x gniazdo USB z włącznikiem z woltomierzem, z prawej strony po wyjęciu schowka jest otwór w grodzi którędy można pociągnąć nowy kabel, sam otwór jest od razu obok aku, więc szybka robota.
Załączniki:

Więcej
2022/05/24 10:10 #52805 przez GangSkodziakow

GangSkodziakow odpowiedział w temacie: Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy

Witam, mam problem z zapalaniem na ciepłym, trzeba dłużej kręcić a dodatkowo czuć na postoju paliwem (uszczelka podstawy gaźnika zmieniona, brak wycieków). Czy miał ktoś podobny problem?
W innym temacie, wskazują na zaworek odcinający dopływ paliwa, jak on wygląda?

Więcej
2022/05/24 23:09 - 2022/05/24 23:19 #52812 przez Gniotsa Nie Łamiotsa

Gniotsa Nie Łamiotsa odpowiedział w temacie: Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy

Puk, puk...
Kto tam?
Panewka i uszczelka
Ostatnio zmieniany: 2022/05/24 23:19 przez Gniotsa Nie Łamiotsa.

Więcej
2022/05/25 11:23 #52813 przez yoshi

yoshi odpowiedział w temacie: Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy

Czołem ekipo. Taką drobną awarię miałem właśnie w Skodzie. Opiszę dla potomnych: miałem już stan bliski rezerwy, na tyle, że na dziurach zapalała się kontrolka. Podjechałem na stację zalałem do pełna 34l, wsiadam, a wskazówka paliwa leży na dnie - nawet nie drgnie, a wcześniej byle jak ale działała. Wróciłem do domu, sprawdziłem konektory na pływaku są w bardzo dobrym stanie. Uderzyłem kilka razy w czujnik i wskakiwał na full. Wczoraj zamówiłem nowy czujnik poziomu paliwa. dziś wymieniłem, wszystko jest ok.
Okazało się, że ten rezystor na pływaku w formie żebrowania jak radiator (gęsto ustawione blaszki) po 30 latach się zwichrował i pływak nie łapał połączenia. Naprawa nie była droga, ani skomplikowana - tylko mało wygodna, bo siedzisko kanapy trochę przeszkadza mimo złożenia do pionu.

Pozdrawiam,
Łukasz

Nazwa załogi: "puki co brak"

Więcej
2022/05/26 22:01 #52817 przez Niezdecydowani

Niezdecydowani odpowiedział w temacie: Skoda Favorit-kilka pytań do posiadaczy

Ja będę montował 2 gniazda z zapalniczką. Potrzebne części już kupiłem czekam tylko na wolną chwile.

Tak jak sugerował Gniotsa nie Łamiotsa wymieniłem klemy i położyłem:
- nowa klema (-) wraz z przewodem masowym 25 mm^2
- dodatkowa masa do silnika 25 mm^2
- nowa klema (+) wraz z przewodem do rozrusznika 25 mm^2

Po wymianie powyższych mam wrażenie, że samochód lepiej odpala. Niestety pod obciążeniem ładowanie nie jest nawet blisko 14V. Pomierzyłem wartości napięcia i pomiędzy masą a + alternatora jest zawsze około 14V. Pomiędzy +, a - akumulatora napięcia spada nawet do 13.2 Różnica pomiędzy + alternatora a + akumulatora wynosi nawet 0.3V przy pełnym obciązeniu (włączone światła, ogrzewanie tylnej szyby, światła przeciwmgłowe tylne i wentylator).

Zastanawiam się teraz czy tylko obciąć starą końcówkę przewodu przy alternatorze czy położyć dodatkowy przewód (16 mm lub 25mm) między alternatorem, a akumulatorem.

@GangSkodziaków
Jak u Was wyglądają problemy z odpalaniem? Długo musisz kręcić żeby odpaliła?

Więcej
2022/05/26 22:43 #52819 przez yoshi

yoshi odpowiedział w temacie: Skoda Favorit-kilka pytań do posiadaczy

Nie mam doświadczenia, ale opiszę jak to jest u mnie. Woltomierz pokazuje 13,6V czasem 13,8V. Przy włączonym radiu, światłach i kamerce na USB. Jak włączę nawiew #3 to spada do 12,8-13.0V. Nigdy mi nie pokazało 14V. Alternator mam 55A, ale przed potencjalnym wyjazdem będę zmieniał na 70A. A co do rozruchu to wciskam pedał gazu w opór raz, puszczam i pali od strzała na zimnym, a na ciepłym trochę muszę pokręcić.

Pozdrawiam,
Łukasz

Nazwa załogi: "puki co brak"

Więcej
2022/05/27 10:34 #52820 przez zielonagablota

zielonagablota odpowiedział w temacie: Skoda Favorit-kilka pytań do posiadaczy

Niezdecydowani napisał:
Zastanawiam się teraz czy tylko obciąć starą końcówkę przewodu przy alternatorze czy położyć dodatkowy przewód (16 mm lub 25mm) między alternatorem, a akumulatorem.

Jak najbardziej, daj osobne połączenie plusowe altek-aku.
Do tego warto dorzucić solidną masę na silnik (fabryczna plecionka lubi się przecierać).

Poza tym odpowiedni regulator napięcia i koło pasowe i ładowanie jest idealne:
zlombol.pl/forum/3-technikalia/10674-sko...aczy?start=120#49480

zlombol akcja 001
zlombol akcja 002
zlombol akcja 003
zlombol akcja 004
zlombol akcja 005
zlombol akcja 006
zlombol akcja 007
zlombol akcja 008