Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy

Więcej
2022/07/27 15:56 #52934 przez KoCiołek Panoramixa

KoCiołek Panoramixa odpowiedział w temacie: Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy

Jeśli chcecie śruby głowicy to w Intercarsie są z ajusy AJU81006100. W detalu są po 220 ale mam zniżkę i wychodzi 119zł.
Dajcie znać to mogę wam zamówieni wrzucić na jakiejś fili to sobie odbierzecie.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2022/07/27 16:38 #52935 przez yoshi

yoshi odpowiedział w temacie: Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy

Właśnie miałem napisać, że nie aktualne, bo dziś zamówiłem Ajusy za 120zł i sprzęgło LUK za 250zł. Uszczelki i uszczelniacze Elring i VicorReinz. W piątek wysyłam gaźnik do regeneracji (chyba Chorzów, ale to jeszcze będę sprawdzał inne opcje). Kolektor i pokrywa zaworów do szkiełkowania i zrobienia przylgni.

Pozdrawiam,
Łukasz

Nazwa załogi: "puki co brak"

Więcej
2022/08/09 18:49 #52999 przez yoshi

yoshi odpowiedział w temacie: Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy

Szybkie pytanie, kolejna przypadłość, uszkodzona poduszka silnika na pompie wody. Jaką pompę wody kupić?

Pozdrawiam,
Łukasz

Nazwa załogi: "puki co brak"

Więcej
2022/08/09 21:21 #53000 przez SkodaMocy

SkodaMocy odpowiedział w temacie: Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy

Ja staram się omijać Vikę.
Ale kupując zwróć uwagę, czy kółko jest na pasek wielorowkowy czy klinowy.

Więcej
2022/08/09 21:44 #53001 przez Gniotsa Nie Łamiotsa

Gniotsa Nie Łamiotsa odpowiedział w temacie: Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy

Znany problem.
Wszystko gumowe marki Vika to śmieć.
Pomacaj - jak guma będzie twarda to nie przetrwa wyjazdu, powinna być miękka i sprężysta.
U siebie w Felicji parę lat temu założyłem HEPU, na razie się trzyma.

Puk, puk...
Kto tam?
Panewka i uszczelka
Podziękowali: SkodaMocy

Więcej
2022/08/09 22:18 #53003 przez Niezdecydowani

Niezdecydowani odpowiedział w temacie: Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy

Dużo osób poleca pompę wody HEPU www.iparts.pl/czesc/pompa-wody-hepu-p641...1-981029.html#100091

W sklepie z częściami do Skody Pan polecił mi pompę wody firmy AQ. Kosztowała 100zł. Do tej pory zrobiłem na niej ponad 1k km i jest ok. Możesz jeszcze spróbować wymienić samą poduszkę. Czasem na OLX sprzedają

Więcej
2022/08/15 21:50 - 2022/08/15 21:51 #53033 przez Niezdecydowani

Cześć,

W ten weekend wreszcie znalazłem czas aby zamontować alternator po regeneracji (kupiłem ten www.autostarter.pl/produkty/alternatory/...avorit-forman-pickup ). Nie wiem czy to zasługa regeneracji, czy koła pasowego o mniejszej średnicy, ale wreszcie napięcie na klemach akumulatora oscyluje 13.8-14,04 V. Jedyny problem jaki widzę, to to, że na starym alternatorze kontrolka ładowania gasła przy +/-2000 obrotów na minutę, na nowym alternatorze jest to 2200-2500 obrotów.

Udało mi się również zamontować gniazdka. Jeżeli ktoś nie chce wiercić/kleić do deski rozdzielczej to polecam zakupić na allegro półkę 1DIN, którą po przewierceniu można dokręcić do kokpitu śrubbami, które trzymają radio. U nas wyszło to tak
Załączniki:
Ostatnio zmieniany: 2022/08/15 21:51 przez Niezdecydowani.

Więcej
2022/08/19 15:31 #53064 przez Irpac

Irpac odpowiedział w temacie: Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy

Chciałbym usprawnić chłodzenie silnika w Favoritce. Planowałem zamontować wentylator z Felicji 1.6 (jest mocniejszy i dwubiegowy), ale ma większą średnicę i nie mieści się w obudowę. Czy ktoś może montował taki wentylator do siebie? Jak to najlepiej zrobić. Obudowa z Felicji nie będzie pasować, bo chłodnica tam jest nieco większa. A może całą chłodnicę przełożyć? Ale z kolei krućce wodne są inaczej poprowadzone. A może da się łatwo przełożyć samo śmigło wentylatora na mniejsze i skorzystać tylko z mocniejszego silniczka? Opcji jest pewnie wiele, ale po co wyważać drzwi, jeśli ktoś już je otworzył, także liczę na wskazówki. Z góry dzięki!

Więcej
2022/08/21 13:02 #53072 przez SkodaMocy

SkodaMocy odpowiedział w temacie: Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy

A dlaczego chcesz usprawniać coś, co działa? Lepsze jest wrogiem dobrego. Mówię to na podstawie własnych doświadczeń. Jeżeli masz sprawny układ chłodzenia (drożne przewody, sprawną pompę itp.) i nie zamierzasz katować auta, to nie potrzeba żadnych eksperymentów, zwłaszcza na dwa tygodnie przed startem. Moja Skoda na oryginalnym chłodzeniu i z niezłym ładunkiem pokonała Stelvio, Sycylię i ostatnie niezłe upały po drodze w 2019 roku. Wg mnie nie ma to sensu, ale oczywiście wybór należy do Ciebie. Pozdrawiam i do zobaczenia na trasie!

Więcej
2022/08/21 18:51 #53074 przez Niezdecydowani

Tak jak pisali już na tym forum wielokrotnie. Gdy chłodnica jest drożna i pompa wody sprawna to starcza standardowy układ chłodzenia. Możesz pokusić się o montaż włącznika wentylatora z poloneza (wentylator włącza się wcześniej)

zlombol akcja 001
zlombol akcja 002
zlombol akcja 003
zlombol akcja 004
zlombol akcja 005
zlombol akcja 006
zlombol akcja 007
zlombol akcja 008