- Otrzymane podziękowania: 0
Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy
- Irpac
-
- Wylogowany
- Świeżak
-
Mniej
Więcej
2022/08/22 13:38 #53078
przez Irpac
Irpac odpowiedział w temacie: Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy
Wymieniłem chłodnicę na nową, dałem termostat 80 stopni i włącznik wentylatora przy niższej temperaturze i już nie wiem czy nie przesadziłem, bo temperatura znacznie spadła, choć wciąż w zakresie normy. Także wygląda na to, że więcej kombinować nie trzeba. Pod obciążeniem powinno być OK.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Forever Young
-
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
Mniej
Więcej
- Oklaski: 9
- Otrzymane podziękowania: 20
2022/08/24 08:34 #53096
przez Forever Young
Forever Young odpowiedział w temacie: Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy
Dobrego nie ulepszać , na Stelvio doradzono mi żeby wyjąć termostat ... i cały czas był niedogrzana choć łatwo nie było ...
- pitrusza
-
- Wylogowany
- Świeżak
-
Mniej
Więcej
2022/08/24 15:26 #53099
przez pitrusza
pitrusza odpowiedział w temacie: Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy
W zeszłym roku założyliśmy termostat 80 st.C i również włącznik wentylatora na niższą temperaturę i w Turcji było ok, ale na autostradzie przy dużych upałach jechaliśmy z włączonym cały czas wentylatorem chłodnicy. Dlatego termostat zostawiłem, ale czujnik na chłodnicy wrócił do wyższej temperatury. Testowane w czasie upałów w Polsce. Chłodnica jest na tyle wydajna, że wentylator chłodnicy włączył się raz po kilku minutach stania w korku.
- Irpac
-
- Wylogowany
- Świeżak
-
Mniej
Więcej
2022/08/26 09:41 #53112
przez Irpac
Irpac odpowiedział w temacie: Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy
Pokażcie jak macie ogarnięte uchwyty na kubki w Favo. Bo kombinuję i jakoś trudno mi znaleźć dobre rozwiązanie, a może ktoś z Was coś podpowie.
- 8liga-mistrzow
-
- Wylogowany
- Młodszy forowicz
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 1
2022/09/11 19:09 #53172
przez 8liga-mistrzow
8liga-mistrzow odpowiedział w temacie: Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy
będę montował uchwyty na kubki między fotelem z drzwiami, dużo miejsca,
czy ktoś zakładał większe tarcze z przodu do favorit? od jakiegoś innego auta pasują ?
czy ktoś zakładał większe tarcze z przodu do favorit? od jakiegoś innego auta pasują ?
- Niezdecydowani
-
- Wylogowany
- Senior forum
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 6
2022/09/20 21:32 #53190
przez Niezdecydowani
Niezdecydowani odpowiedział w temacie: Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy
Cześć,
Złombol zaliczony bezawarii, więc pora szykować się na kolejną edycję. Czy ktoś z Was miał może problemy takie jak ja i znalazł na nie rozwiązanie?
1. Zbierająca się woda we wnęce na koło zapasowe - ewidentnie moja Skoda przecieka gdzieś z tyłu. Początkowo sądziłem, że przeciek jest pomiędzy uszczelką, a szybą. Cały Złombol objechany z taśmą i niestety woda we wnęce jak się zbierała tak się zbiera. Uszczelkę dookoła otworu bagażnika obejrzałem i nigdzie nie jest porwana.
2. Bicie w prawym kole przy hamowaniu z prędkości rzędu 80-90km/h. Przed złombolem wymienione tarcze i klocki na nowe. Po wymianie odczuwalne było delikatne bicie. Podczas Złombolu problem przestał istnieć od Serbii do Bosni. Przy hamowaniu z 50km/h w ogóle nie czuć bicia
Złombol zaliczony bezawarii, więc pora szykować się na kolejną edycję. Czy ktoś z Was miał może problemy takie jak ja i znalazł na nie rozwiązanie?
1. Zbierająca się woda we wnęce na koło zapasowe - ewidentnie moja Skoda przecieka gdzieś z tyłu. Początkowo sądziłem, że przeciek jest pomiędzy uszczelką, a szybą. Cały Złombol objechany z taśmą i niestety woda we wnęce jak się zbierała tak się zbiera. Uszczelkę dookoła otworu bagażnika obejrzałem i nigdzie nie jest porwana.
2. Bicie w prawym kole przy hamowaniu z prędkości rzędu 80-90km/h. Przed złombolem wymienione tarcze i klocki na nowe. Po wymianie odczuwalne było delikatne bicie. Podczas Złombolu problem przestał istnieć od Serbii do Bosni. Przy hamowaniu z 50km/h w ogóle nie czuć bicia
- SkodaMocy
-
- Wylogowany
- Ekspert
-
- 9 Złomboli
Mniej
Więcej
- Oklaski: 3
- Otrzymane podziękowania: 31
2022/09/21 13:29 #53193
przez SkodaMocy
SkodaMocy odpowiedział w temacie: Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy
Oczyściłeś dokładnie piastę przed założeniem tarczy i upewniłeś się, że piasta nie ma bicia?
- FlashTeam
-
- Wylogowany
- Świeżak
-
Mniej
Więcej
2022/09/26 13:37 - 2022/09/26 13:39 #53202
przez FlashTeam
FlashTeam odpowiedział w temacie: Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy
Cześć, co do zbierania się wody w bagażniku jest to niezła zagadka, woda zazwyczaj bierze się jak słusznie zauważyłeś z okolic szyby kiedy klapa podrdzewieje oraz lubi wpływać przez tylne lampy, są one dociskane na uszczelkę do karoserii i różnie z tą szczelnością bywa, w mojej poprzedniej favo nie udało mi się w 100 % rozwiązać tego problemu, poczyniłem w miejscu w którym zbierała się woda małą dziurkę którą sobie odpływała i jest to chyba najprostsze rozwiązanie chociaż niektórym może się nie podobać

Ostatnio zmieniany: 2022/09/26 13:39 przez FlashTeam.
- Niezdecydowani
-
- Wylogowany
- Senior forum
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 6
2022/09/26 20:25 #53204
przez Niezdecydowani
Niezdecydowani odpowiedział w temacie: Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy
Hamulce przed wyjazdem robiłem w warsztacie. Wychodzi na to, że muszę udać się na reklamację lub w takim razie sprawdzić wszystko od zera.
Jeżeli chodzi o zbieranie się wody w bagażniku. Sądziłem, że przecieka pomiędzy uszczelką i szybą. Cały złombol objechałem z taśmą klejącą dookoła szyby i nic to nie dało. W weekend dokonałem eksperymentu. Lałem wodę wężem po całej klapie, a druga osoba szukała przecieku. Wyszło na to, że woda spływając z samochodu dostaje się pomiędzy klapę, a uszczelkę i część spływa do wnętrza auta.
Pomierzyłem dzisiaj uszczelkę i wychodzi na to, że najbliżej do oryginału ma stomil t11 ( allegro.pl/oferta/uszczelka-t11-zbrojona...nik-rant-10632113458 ). Jeżeli w lokalnym sklepie nie znajdę nic lepszego to kupuję to. Dam znać po testach.
Jeżeli chodzi o zbieranie się wody w bagażniku. Sądziłem, że przecieka pomiędzy uszczelką i szybą. Cały złombol objechałem z taśmą klejącą dookoła szyby i nic to nie dało. W weekend dokonałem eksperymentu. Lałem wodę wężem po całej klapie, a druga osoba szukała przecieku. Wyszło na to, że woda spływając z samochodu dostaje się pomiędzy klapę, a uszczelkę i część spływa do wnętrza auta.
Pomierzyłem dzisiaj uszczelkę i wychodzi na to, że najbliżej do oryginału ma stomil t11 ( allegro.pl/oferta/uszczelka-t11-zbrojona...nik-rant-10632113458 ). Jeżeli w lokalnym sklepie nie znajdę nic lepszego to kupuję to. Dam znać po testach.
Podziękowali: Gniotsa Nie Łamiotsa
- 8liga-mistrzow
-
- Wylogowany
- Młodszy forowicz
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 1
2022/11/07 17:16 #53216
przez 8liga-mistrzow
8liga-mistrzow odpowiedział w temacie: Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy
hej,
będę zamawiał zębatki do licznika, ten ślimak z tworzywa co się wyrabia. Specjalne ślizgowe tworzywo, przeżyje te skody.
Potrzebuje ktoś ?
będę zamawiał zębatki do licznika, ten ślimak z tworzywa co się wyrabia. Specjalne ślizgowe tworzywo, przeżyje te skody.

Potrzebuje ktoś ?