Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy

Więcej
2022/11/08 15:17 #53217 przez RafałR

RafałR odpowiedział w temacie: Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy

Ja nie :D Hehe, jeszcze czasami widzę te skody. Zeby było śmieszniej to pamiętam jak za dzieciaka, jakoś w 95 roku, ta skoda to był taki mały luksus :D

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2022/11/09 18:53 #53218 przez Niezdecydowani

Niezdecydowani odpowiedział w temacie: Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy

Jaka cena?

Więcej
2022/11/14 15:25 #53219 przez RafałR

RafałR odpowiedział w temacie: Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy

Podbijam również ? jaka cena ?

Więcej
2022/11/24 19:58 #53236 przez Niezdecydowani

Niezdecydowani odpowiedział w temacie: Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy

Niezdecydowani napisał: Hamulce przed wyjazdem robiłem w warsztacie. Wychodzi na to, że muszę udać się na reklamację lub w takim razie sprawdzić wszystko od zera.

Jeżeli chodzi o zbieranie się wody w bagażniku. Sądziłem, że przecieka pomiędzy uszczelką i szybą. Cały złombol objechałem z taśmą klejącą dookoła szyby i nic to nie dało. W weekend dokonałem eksperymentu. Lałem wodę wężem po całej klapie, a druga osoba szukała przecieku. Wyszło na to, że woda spływając z samochodu dostaje się pomiędzy klapę, a uszczelkę i część spływa do wnętrza auta.

Pomierzyłem dzisiaj uszczelkę i wychodzi na to, że najbliżej do oryginału ma stomil t11 ( allegro.pl/oferta/uszczelka-t11-zbrojona...nik-rant-10632113458 ). Jeżeli w lokalnym sklepie nie znajdę nic lepszego to kupuję to. Dam znać po testach.

Wygląda na to, że chyba rozwiązałem problem zbierającej się wody w bagażniku.

1. Wymieniłem uszczelkę bagażnika na STOMIL T-11. Uszczelka jest ogólnodostępna, tania i rzeczywiście zbliżona (nie identyczna) do oryginału. Na klapę bagażnika wchodzi więcej niż 4, ale mniej niż 5 metrów.
2. Obejrzałem bardzo dokładnie klapę bagażnika dookoła - w niektórych miejscach od wewnątrz widać purchle, którymi dostaje się woda. Zaaplikowanie dwóch warst silver tape, którego dostaliśmy na starcie pomogło.
3. Jak ktoś wspominał wyżej, wykręciłem jedną lampę. Z tyłu lampy jest uszczelka (zbliżoną również można znaleźć w katalogu stomil). Ja swoją wyczyściłem, a następnie wypsikałem silikonem w sprayu.

Wykonałem powyższe 3 kroki. Auto stało na świeżym powietrzu, były mocne opady deszczu, a w bagażniku sucho. W temacie przeciekającej wody, został mi jeszcze jeden temat, ale to już na wiosnę. Gdy polewalem samochód wodą z węża i miałem zdemontowaną lampę, to zauważyłem, że woda nacieka z połączenia wlewu paliwa i karoserii.

Więcej
2022/11/25 10:30 #53237 przez tram

tram odpowiedział w temacie: Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy

Cześć, mam mały problem ze swoją Skodą. Generalnie auto kupiłem niedawno i wszystko jest ok, jest tylko jeden malutki problem z ogrzewaniem - na (nie)szczęście nie z jego brakiem, a wprost przeciwny. Mimo że suwak jest na pozycji wlotu zimnego powietrza, z kratek nawiewu leci ciepłe. Na szczęście mamy porę roku jaką mamy i jeszcze nie jest to bardzo uciążliwe, ale w lato jednak wolałbym nie podróżować większą sauną niż muszę. Termostat wydaje się być w porządku, nie ma żadnych problemów z temperaturą płynu chlodniczego. UPG też raczej wykluczam, nie ubywa oleju, płynu chłodniczego, na korku od oleju nie było tzw. masła. Zresztą auto ma dopiero 88 tysięcy nalotu. Jakiś pomysł gdzie szukać problemu?

Więcej
2022/11/25 21:19 #53238 przez Gniotsa Nie Łamiotsa

Gniotsa Nie Łamiotsa odpowiedział w temacie: Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy

tram napisał: Termostat wydaje się być w porządku, nie ma żadnych problemów z temperaturą płynu chlodniczego. UPG też raczej wykluczam, nie ubywa oleju, płynu chłodniczego, na korku od oleju nie było tzw. masła. Zresztą auto ma dopiero 88 tysięcy nalotu. Jakiś pomysł gdzie szukać problemu?

Strasznie daleko szukasz - jak ruszasz suwakiem w kabinie, to ramię zaworu przy nagrzewnicy się rusza? Jak nie, to może linka albo zaczep gdzieś się urwał, albo zawór padł.

Puk, puk...
Kto tam?
Panewka i uszczelka

Więcej
2022/12/05 13:19 #53241 przez yoshi

yoshi odpowiedział w temacie: Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy

Przyszła zima i zaczął mi się lać płyn z zaworu nagrzewnicy. O ile nagrzewnica jest dostępna firmowa to zawór tyko Vika :(
Czy ktoś ma namiar na nowy zawór nie Vika?

Pozdrawiam,
Łukasz

Nazwa załogi: "puki co brak"

Więcej
2023/01/02 14:36 #53255 przez yoshi

Ktoś coś, bo już nawet Vika jest niedostępna :(

Pozdrawiam,
Łukasz

Więcej
2023/01/02 19:16 #53256 przez pawelecc

pawelecc odpowiedział w temacie: Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy

Skoda Favorit '91
TEAM: Favoryci
Złombol zaliczony:
- 2021 Turcja
- 2022 Albania
- 2023 w planach :)

Więcej
2023/01/10 14:15 #53260 przez yoshi

A może ktoś podpowiedzieć, jak wyjąć to nagrzewnicę? Bo może to kwestia wymiany uszczelek w tym zaworku. Nagrzewnice mam nową Nissena.

Pozdrawiam,
Łukasz

zlombol akcja 001
zlombol akcja 002
zlombol akcja 003
zlombol akcja 004
zlombol akcja 005
zlombol akcja 006
zlombol akcja 007
zlombol akcja 008