Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy

Więcej
2023/01/10 14:28 #53261 przez zielonagablota

zielonagablota odpowiedział w temacie: Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy

yoshi napisał: A może ktoś podpowiedzieć, jak wyjąć to nagrzewnicę? Bo może to kwestia wymiany uszczelek w tym zaworku. Nagrzewnice mam nową Nissena.

Z nagrzewnicą we Fav nie było problemu. Wyjmujesz akumulator, odpinasz węże wodne i masz dostęp do wkładu grzałki. Tam jeszcze była taka plastikowa ramka, którą trzeba zdjąć z obudowy. Grzałkę wysuwasz z wyczuciem. No i wiadomo, wcześniej jeszcze odpinasz cięgno od zaworu.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2023/01/10 15:41 #53262 przez yoshi

yoshi odpowiedział w temacie: Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy

Demontaż okazał się bardzo prosty. Rozłożyłem ten zawór i są w sumie 4 uszczelki. 2x płaska na kanały nagrzewnicy, 1x duża stożkowa uszczelniająca cały zawór w nagrzewnicy i 1x o przekroju walca uszczelniająca środkowy trzpień zaworu. Jutro podjadę do Alfa Uszczelniacze i poszukam jakiś zamienników.

Pozdrawiam,
Łukasz

Nazwa załogi: "puki co brak"

Więcej
2023/01/13 12:40 #53264 przez yoshi

Poskładałem nagrzewnicę i zawór, nie ciekanie, ale przez zastosowanie oringów zamiast uszczelek na nagrzewnicy (nie mogłem takich znaleźć) trudniej się otwiera zawór. Jest "zima" więc, otworzyłem go na maksa ręcznie, bo dźwignia z linką nie ma takiego przełożenia. Grunt, że nie cieknie, poszukam tych uszczelek i je wymienię.

Pozdrawiam,
Łukasz

Więcej
2023/01/13 20:30 #53265 przez Gniotsa Nie Łamiotsa

Gniotsa Nie Łamiotsa odpowiedział w temacie: Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy

A podrzucisz foto i wymiar tych uszczelek?
Zobacz tutaj www.sklep.neronpila.pl/Uszczelniacze-c16 , można też spytać u ggtrading.pl/

Puk, puk...
Kto tam?
Panewka i uszczelka

Więcej
2023/01/17 18:23 #53267 przez yoshi

Uszczelka 2x między nagrzewnicą, a zaworem - wystawiłem oring, ale się średnio sprawdza, musi być płaska.
16mm średnica zewnętrzna
2,3mm grubość w poziomie
2mm wysokości
Uszczelka duża między zaworem a nagrzewnica jest stożkowa, ale sprawdził się oring 51x2mm
Uszczelka na oś zaworu to oring 8x2mm

Pozdrawiam,
Łukasz

Podziękowali: Gniotsa Nie Łamiotsa

Więcej
2023/01/17 23:28 #53269 przez 8liga-mistrzow

8liga-mistrzow odpowiedział w temacie: Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy

licznik ogarnięty, dorobiona na drukarce 3D zębatka, jak by ktoś chciał kontakt to priv. kilka razy trzeba było drukować, schemat który miałem był kilka razy ulepszany ale mam kontakt do gościa który to ogarnął i ma zapisane.

Wracam do tematu poziomowania lamp, chce zamienić na elektryczne. Czytałem, że z bassata b3 pasują te silniczki, ale niestety nie pasują. Kupiłem przekaźnik i silniczek. Pobawiłem się kablami i da się znaleźć ustawienie pinów, na sucho działa, tylko silniczek jest zły, nie pasuje do lampy. jak by ktoś potrzebował to zrobię schemat potem pinów.
Czy jest silniczek z innego auta który pasuje do lamp z favority ?
Ten mi się wydaje dość podobny:
superparts.pl/regulator-pooenia-reflekto...fd-22a0-22c5e75c40be
albo taki
www.ceneo.pl/61599786
albo taki
www.ceneo.pl/95893314

jeszcze pytanie, jakie poprzeczki polecacie na dach ? pod bagażnik dachowy ?

Więcej
2023/01/18 13:59 #53271 przez yoshi

Na jakiejś czeskiej stronie wkładali od Fabii I gen. silniczki, ale też rzeźbili. A zębaki są w Czechach dostępne, szukałem w zeszłym roku, kilkanaście postów wstecz znajdziesz link :)

Pozdrawiam,
Łukasz

Więcej
2023/04/06 21:04 #53409 przez Niezdecydowani

Niezdecydowani odpowiedział w temacie: Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy

Jakie macie dodatkowe czujniki w swoich Skodach? Zastanawiam się czy na tegoroczny złombol nie zamontować dodatkowego voltomierza, tylko wszystko co znajduje ma słabe opinie :( . Myślałem albo o dedykowanym voltomierzu podpinanym pod instalacje lub takim w gniazdo zapalniczki. Montował ktoś z Was czujnik niskiego poziomu płynu w układzie chłodzenia?

Więcej
2023/04/07 14:35 #53411 przez Carpe Diem Złombol Team

Carpe Diem Złombol Team odpowiedział w temacie: Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy

Favoritka to proste auto, a prostych rzeczy nie warto komplikować :) Pytanie - po co Ci dodatkowe czujniki? By mieć się na co gapić podczas długiego przejazdu? :D Jeżeli tak - to spoko. Jeżeli mają czemuś służyć to:
- jakikolwiek wskaźnik napięcia, nawet w zapalniczkę, pokaże Ci spadek napięcia spowodowany ew. awarią alternatora; dodawanie ultraczujnych i hiperpoprawnych czujników do auta, w którym spadki napięcia (np. po zapaleniu świateł) to norma, wpędzi Cię w nerwicę :)
- Favo ma wbudowany czujnik niskiego poziomu płynu - w liczniku, po lewej :) Jak płynu będzie za mało, to auto się będzie grzać, jak się będzie grzać - to czujnik temperatury to pokaże :)

Więcej
2023/04/07 20:35 - 2023/04/07 20:35 #53413 przez zielonagablota

zielonagablota odpowiedział w temacie: Skoda Favorit-kilka pytan do posiadaczy

Woltomierz jak najbardziej wskazany - widać wówczas, czy z ładowaniem wszystko ok, bo kontrolka nie jest w stanie pokazać zbyt małego poziomu ładowania (w sensie brak ładowania pokaże, ale już jakieś 13,5v to nie zasygnalizuje). A tak widać od razu, czy jest książkowe ładowanie 14,5v

Sporo tego do wyboru:
allegro.pl/kategoria/elektronika-elektro...rz%20cyfrowy&order=p

Przydaje się też kontrolka załączenia wentylatora chłodnicy + włącznik ręczny tego wentyla.
Załączniki:
Ostatnio zmieniany: 2023/04/07 20:35 przez zielonagablota.

zlombol akcja 001
zlombol akcja 002
zlombol akcja 003
zlombol akcja 004
zlombol akcja 005
zlombol akcja 006
zlombol akcja 007
zlombol akcja 008