Żuk-układ miejsc, udogodnienia

Więcej
2013/02/13 13:35 #11489 przez RAFAKOTEAM

RAFAKOTEAM stworzył temat: Żuk-układ miejsc, udogodnienia

Cześć
Mam sprawę.
Postanowiliśmy w tym roku jechać żukiem. Chcę go zarejestrować na 8 osób (jest na 6) i szukam informacji o tym jaki układ siedzeń zrobić. Planuje 3 w kierunku jazdy 3 tyłem do jazdy i wiadomo kierowca/pasażer. Może 3 i 3 bokiem do jazdy ? Co proponujecie, jakieś zdjęcia Waszych samochodów?
Oprócz tego fajnie jak by w temacie pojawiło się coś na temat udogodnień np dodatkowe schowki, szyberdach, bagażnik itp My planujemy dołożyć dodatkowy bak ponieważ jedziemy na benzynie oraz w środku wykonać wygłuszenie łącznie z ścianami i sufitem.
Ł

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2013/02/13 13:42 #11490 przez Zabugole i Pyrusy

Zabugole i Pyrusy odpowiedział w temacie: Odp: Żuk-układ miejsc, udogodnienia

nie licz że tak bezproblemowo ci sie uda zmienić liczbe osobw dowodzie, niestety dużo trudności może coe spotkać. Co do rozkłądu foteli, polecam 2(przód)+2(tyłem)+3(przodem) = 7 dlaczego nie 3 tyłem ? nie bedzie miejsca do wsiadania z tyłu.. 3 przednie fotele od osobówek mieszcza sie na styk na szerokość. dodatkowo te tyłem do kierunku jazdy mamy zamontowane jakies niskie od starego auta..dzieli czemu jest kontakt z osobami z przednich siedzen i widać droge. Bagażnikw żuku przy tylu osobach obowiązkowy :) zapraszam na www.facebook.pl/zabugoleipyrusy

Więcej
2013/02/13 14:27 #11491 przez Załoga Tarpaniątka

Załoga Tarpaniątka odpowiedział w temacie: Odp: Żuk-układ miejsc, udogodnienia

O ławkach bokiem możesz zapomnieć. Nie wiem czy nie będziesz miał dodatkowo kłopotów z pasami. Ja to bym zrobił tak, że dałbym 2 rzędy po 3 osoby z tyłu, w kierunku jazdy ( pożyczyłbym od kogoś ławę gotową żeby wyglądało na oryginał) i tak bym to zarejestrował na 8. A dopiero potem zabierałbym się za modzenie pod wyjazd.

"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."

Więcej
2013/02/13 15:34 #11493 przez Chłopcy z PRL

Chłopcy z PRL odpowiedział w temacie: Odp: Żuk-układ miejsc, udogodnienia

Nie pchaj foteli tyłem, bo będziesz miał problemy. Tylko do przodu. Salonki PKP raczej z niego nie zrobisz. Ogólnie teraz temat dość ciężki w takich wehikułach jeśli chodzi o zgodność z obowiązującym prawem.

Polonez nie gubi oleju. On znaczy swoje terytorium.

Więcej
2013/02/14 07:32 - 2013/02/14 07:34 #11500 przez RAFAKOTEAM

RAFAKOTEAM odpowiedział w temacie: Odp: Żuk-układ miejsc, udogodnienia

Z rejestracją nie ma problemu jeśli się spełni następujące warunki :) Nie chciałem tego tematu tutaj poruszać zeby nie odbiec od tego co mnie interesuje ale dla wyjaśnienia. Z rejestracją jest tak: stacja diagnostyczna wymaga aby każde siedzenie miało pasy w tym jeśli fotele, kanapa 3 osobowa to środkowy może mieć tylko biodrówki, pasy mocowane do ramy tak jak fotele, muszą być okna czyli w takim układzie trzeba zrobić 2 dodatkowe (właśnie wycinam z drzwi przesuwne okno). Muszą być spełnione te wymogi ponieważ diagnosta robi zdjęcie i opis do niego więc ściema nie przejdzie , a to dodatkowo wysyłane jest do wydz. kom. Dodatkowo należy mieć oświadczenie zakładu mechanicznego o dokonanych przeróbkach, zakład ten musi w regonie mieć odpowiedni numer, który określa czy ma prawo do takich przeróbek. Rozeznałem troche temat i tym na razi się nie przejmuje :)
Chce ustawic te 8 miejsc do zarejestrowania, a później w zależności ile osób pojedzie to tyle miejsc przygotujemy. Planujemy 5os ale jak sie ktos fajny będzie chciał załapać to max 7 os
Wczoraj ustawiłem ławke z 3 siedzeniami tyłem do jazdy i nawet ok się wchodzi wiadomo nie jak do maybacha :) Docelowo tyłem do jazdy widziałbym tylną kanapę z grand voyagera lub dodga. Najlepsze wymiary w rzucie kanapy czy 3 siedzeń to 140x70cm
Ostatnio zmieniany: 2013/02/14 07:34 przez RAFAKOTEAM.

Więcej
2013/03/10 20:19 #11744 przez ziomex sa

ziomex sa odpowiedział w temacie: Odp: Żuk-układ miejsc, udogodnienia

a macie jeszcze tego fiata 125 czemu nie jedziecie fiatem tylko żukiem żuka już zakupiliście czy jeszcze nie jak macie to pochwalcie się nim na forum dajćie jakieś fotki. Pozdrawiam:)

Więcej
2013/03/11 21:13 #11753 przez RAFAKOTEAM

Fiat oczywiście jest w rodzinie, ale na wiosnę prawdopodobnie idze na sprzedaż o ile osiągnięta cena będzie zadowalająca inaczej dalej będzie w rodzinie używany okazjonalnie. Żuczka już mamy a dlaczego żuk? Bo bardziej ekstreem niż fiat do tego planujemy jachać w 6 osób, a także zabrać sporo jedzenia z domu itd, a pozatym to kolejna fajna bryka. Zdjęcia jakieś pewnie zamieścimy w niedługim czasie.

M.K.

Więcej
2013/03/12 10:18 #11754 przez RAFAKOTEAM

Zamieszczam parę zdjęć z przygotowań. Układ miejsc w końcu pozostał 2(kier+pasa) + 2(tyłem do jazdy) + 2(przodem do jazdy). Wycięte dwa otwory pod okienka i wstawione okna przesuwne z drzwi :) Generalnie żuka udało się kupić chyba w dobrym stanie od strażaków. Na stacji podczas załatwiania przeglądu diagnosta stwierdził, że dawno nie widział tak dobrego stanu. Zobaczymy jak to będzie :) Na razie żuczek jest grzeczny :)A wkładał może ktoś z przodu tarcze ? Jakie są problemy ?
Ł.K.

picasaweb.google.com/1157560082288086040...er=0&feat=directlink

Więcej
2013/03/12 16:17 #11755 przez Załoga Tarpaniątka

Załoga Tarpaniątka odpowiedział w temacie: Odp: Żuk-układ miejsc, udogodnienia

Ja mam tarcze ( to samo zawieszenie co u ciebie). Jedyny problem to skompletowanie części w sensownej cenie. Jeśli temat cię interesuje, to mam komplet zacisków, tarcz, płyt kowticznych. Pozostaje kwestia piast ( są inne niż w żuku) ale komplet powinieneś kupić w okolicy 100zł na złomie. Jak coś to daj znać na PW.

"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."

Więcej
2013/03/12 19:41 #11758 przez NysaGang

NysaGang odpowiedział w temacie: Odp: Żuk-układ miejsc, udogodnienia

RAFAKOTEAM napisał: Zamieszczam parę zdjęć z przygotowań. Układ miejsc w końcu pozostał 2(kier+pasa) + 2(tyłem do jazdy) + 2(przodem do jazdy). ...[]...

A te fotele z jakiego samochodu pochodzą? Widzę że stawiacie na komforcik? ;)

zlombol akcja 001
zlombol akcja 002
zlombol akcja 003
zlombol akcja 004
zlombol akcja 005
zlombol akcja 006
zlombol akcja 007
zlombol akcja 008