Żuk-układ miejsc, udogodnienia

Więcej
2013/03/12 23:13 - 2013/03/12 23:15 #11761 przez RAFAKOTEAM

RAFAKOTEAM odpowiedział w temacie: Odp: Żuk-układ miejsc, udogodnienia

Hehe no tak wyszło z tymi fotelami. Fotele pochodzą z auta kia carnival. Fakt trochę zaszalelismy ale co tam, raz się żyje :-) czyli kolega który mówił ze salonika pkp z tego nie zrobimy chyba mial racje bo to będzie coś więcej niż pkp ;-)
L.K
Ostatnio zmieniany: 2013/03/12 23:15 przez RAFAKOTEAM.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2013/03/16 11:42 #11782 przez ŻUKato

ŻUKato odpowiedział w temacie: Odp: Żuk-układ miejsc, udogodnienia

Byłem wczoraj w Okręgowej Stacji Kontroli Pojazdów w Chorzowie.
Zapytałem Pana jak wygląda w chwili obecnej przekwalifikowanie samochodu marki Żuk z 2 na 7 osobowy...

Pan odpowiedział mi krótko i zwięźle. Dodatkowe siedzenia muszą być zamontowane w FABRYCZNYCH punktach kotwicznych. Jeśli miałbym ławeczki takie jak były w żukach to może by przeszło nawet bez pasów bezpieczeństwa ale każda inna opcja odpada.

Teraz Stacja Kontroli musi robić zdjęcia aparatem cyfrowym, drukować je i dołączać do dokumentacji.

Jeśli ktoś ma inne informacje/doświadczenia to proszę pisać.

4 Złombole, 4 bezpieczne powroty

www.facebook.com/zukieta

Więcej
2013/03/17 15:47 #11791 przez RAFAKOTEAM

RAFAKOTEAM odpowiedział w temacie: Odp: Żuk-układ miejsc, udogodnienia

Pan z którym rozmawiałeś chyba sam do końca nie wie na czym to polega.
W fabrycznych punktach siedzeń nie da się zamontować ponieważ takowe nie istnieją... Wg mnie i moich doświadczeń nie ma żadnych problemów żeby dokonać zmiany konstrukcyjnej polegającej na zmianie ilości miejsc. Przerabiałem to tydzień temu. Jeśli w dowodzie widnieje 7 osobowy i są ławeczki z tyłu to tak można jeździć i się nie przejmować. Natomiast jeśli facet mówi, że masz skombinować ławeczki i może przejdzie no to gratuluje mu głupoty :) Później zrobi zdjęcie, które zostanie przekazane do wydziału komunikacji, Ty wyjedziesz na droge z 6 kumplami pach w drzewo i diagnosta idzie za kratki :) Ale po krótce co trza zrobić(zakładając, że żuk 2 osobowy):
- montujemy siedzenia tak, że muszą być zamocowane do ramy (mogą być bokiem do kierunku jazdy jak i tyłem)
- pasy - tradycyjne trzypunktowe także mocowania wyprowadzone do ramy. Wyjątek jeśli masz rząd 3-miejscowy to środkowy może mieć biodrówki.
-okna-każdy pasażer na wysokości głowy musi mieć okno (dlatego w naszym pojawiły się dodatkowe 2 sztuki :) )
-tabliczka znamionowa-musi być przy zmianie konstrukcyjnej. Ja jej nie miałem więc dostałem od diagnosty zaświadczenie o jej braku i na podstawie takiego dokumentu w Wydziale Komunikacji dali mi skierowanie do OSKP na wydanie zastępczej tabliczki znamionowej. Jeśli macie czytelny VIN to nie trzeba tabliczki ale kto ma czytelny VIN w Żuku :)

Generalnie ja chcialem zmienic liczbe osób z 6 na 8 tak bez powodu żeby mieć :) Jednak zrezygnowałem bo musiałbym robic pasy i siedzenia na 8, a pozniej spowrotem wracać do 6 (bo w tylu jedziemy na złoma). Nie mniej zmianę konstrukcyjną zrobić musiałem bo żuk miał wbitą mase własne 2000 kg co się wiąże z tym ze nie ma możliwości jechania nim w 6 osób bo przekroczymy DMC.
Myśle, że temat zmiany konstrukcyjnej jest wyczerpany więc piszcie co tam ciekawego macie w żukach. Jak mi się uda to wrzucę pare fotek jak zrobiłem ramkę w żuku na siedzenia z carnivala.
Oczywiście pozostaje jeszcze kwestia stacji diagnostycznej i ludzi tam pracujących :)
Jeśli ktoś coś chce zapytać to proszę na priv.

Ł.K.

Więcej
2013/03/18 17:36 #11801 przez Chłopcy z PRL

Chłopcy z PRL odpowiedział w temacie: Odp: Żuk-układ miejsc, udogodnienia

No niestety z tymi siedzeniami tak jest. Mają być montowane w fabryczne punkty kotwiczenia, a wiadomo, ze takowych na takie fotele tam nie masz. W moim mieście na opisie zmian wręcz wymagają adnotacji od diagnosty, że dodatkowe siedzenia zostały przykręcone w fabryczne punkty kotwiczenia. Prawda po prostu jest taka, że jeżeli ktoś ci to klepnie ( a być może ktoś taki się znajdzie) to bierze na siebie całą odpowiedzialność za poprawność przeprowadzonych zmian, ewentualnie za to, że ci wyrwie to z podłogi razem z pasażerami podczas wypadku. Zamocowanie do ramy to też nie fabryczny punkt kotwiczenia. Niestety, ale temat jest coraz trudniejszy do obejścia, bo nikt nie chce się podkładać.Wszelkie przeróbki to obecnie zmiany w fabrycznej homologacji i coraz trudniej coś w pełni legalnie zrobić. Są teraz jazdy na tym tle, szczególnie po aferach z niezbyt profesjonalnym przerabianiem busów na autobusy. Najlepiej kupować auto, które ma w papierach docelowo tyle miejsc, ile chcesz mieć. Wtedy wkładasz sobie te fotele przed złombolem i tyle.

Polonez nie gubi oleju. On znaczy swoje terytorium.

Więcej
2013/04/09 10:53 - 2013/04/09 10:57 #11956 przez Matej

Matej odpowiedział w temacie: Odp: Żuk-układ miejsc, udogodnienia

Hej,

my w żuczku mamy 7 miejsc. Dwa fotele voyagera, bardzo wygodne z mozliwoscia wysuniecia sie do przodu i pochylenia wiec spokojnie kierowcy moga odsypiac. Sa umieszczone tylem do kierunku jazdy.

Z tylu mamy natomiast jedno potrójne siedzenie z jakiegoś busa. Okazalo sie troche zle wyprofilowane wiec bedziemy je delikatnie modyfikowac, pochylac oparcie do tylu. Na szerokość wyszlo spoko :)

Co do mocowania to postawiliśmy na bezpieczeństwo i solidność. Zarówno z w fotelach z przednich i tylnich załatwiliśmy to tak.
Między drewnianą podłogę, a ramę samochodu wsunęliśmy po dwie rury prostokątne 30x50x3mm poprzecznie do samochodu. One wchodzą w sam raz na styk pomiędzy ramę a podłogę. Następnie do ramy przyspawaliśmy kątowniki obejmujące ramę i z jakąś jebitną śrubą trzymającą rury. do rur na przestrzał przymocowaliśmy fotele. Rozwiązanie o tyle fajne że nie było potrzemy rozbierania podłogi bo do tylnych foteli wsuwaliśmy rury przez nadkole, a z przodu przez odkręcony próg drzwi (nie odkręcaliśmy go całkowicie). Mało grzebania a fotele nie do ruszenia. Będziemy na zlocie oldtimerów wawie więc zapraszam na rekonesans.

A tutaj nasze blogi: Samego zdjęcia foteli nie znalazłem, ale czasem je widać :)

Aha. Wszystkie śruby wysokiej jakości!

www.facebook.com/photo.php?fbid=41938074...03830&type=3&theater

A za tylną kanapą bagażnik.
www.facebook.com/photo.php?fbid=41717716...03830&type=3&theater

Dodatkowo ogólny blog :)
www.autofocus.waw.pl/
Ostatnio zmieniany: 2013/04/09 10:57 przez Matej.

Więcej
2013/05/06 08:54 #12149 przez Troli - BUS

Troli - BUS odpowiedział w temacie: Odp: Żuk-układ miejsc, udogodnienia

Witam, sprawdzaliście może czy pasuje kanapa 3 osobowa od Voyagera. Mam zamiar taka wsadzić? Poza tym od jakiego Voyagera te wasze fotele, ja mam Voyagera 2001 2,5CRD i mam zamiar ostatnia kanapę wsadzić, i nie mam pojęcia czy wejdzie.
Pozdro

Więcej
2013/05/06 12:20 #12150 przez Załoga Tarpaniątka

Załoga Tarpaniątka odpowiedział w temacie: Odp: Żuk-układ miejsc, udogodnienia

Napisz do Żukato, oni mają z tyłu kanapę z jakiegoś dzisiejszego auta tylko nie pamiętam z jakiego.

"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."

Więcej
2013/05/11 07:00 #12225 przez rafcio19

rafcio19 odpowiedział w temacie: Re: Żuk-układ miejsc, udogodnienia

:woohoo: znalazłem na YT fajne udogodnienie dla koła zapasowego i kanistra

fakt że zamontowane na Nivie ale zak zwylke na wschodzie;) rozwiązanie jest bardzo uniwersalne. B)

Więcej
2013/05/11 15:15 #12229 przez stuk puk jedzie Żuk

stuk puk jedzie Żuk odpowiedział w temacie: Odp: Żuk-układ miejsc, udogodnienia

My mieliśmy kanapę 2 osobową tyłem do kierunku jazdy i 3 osobową przodem do kierunku jazdy i mozna było sie przespać prawie na leżąco z nogami na przeciwnej kanapie i jeszcze sporo miejsca na bagaże jak i toaletę i kuchnię heheh . jechaliśmy w 5 osób

Więcej
2013/07/10 20:13 #12750 przez Żukatti team

Żukatti team odpowiedział w temacie: Żuk-układ miejsc, udogodnienia

A tak z innej półki. Zakładał może ktoś drugi bak? od żuka czy może jakiś od innego samochodu byłby odpowiedniejszy? jak rozwiązaliście połączenie baków? no i w którym miejscu jest założony? wiem, że można wyspawać nowy ale to trochę będzie kosztować:/

zlombol akcja 001
zlombol akcja 002
zlombol akcja 003
zlombol akcja 004
zlombol akcja 005
zlombol akcja 006
zlombol akcja 007
zlombol akcja 008