Żuk-układ miejsc, udogodnienia

Więcej
2013/10/02 17:40 #14028 przez bobek_Team

bobek_Team odpowiedział w temacie: Żuk-układ miejsc, udogodnienia

Tak się podpinając do tematu wejdzie taka 3 do żuka ?
allegro.pl/fotele-siedzenia-bus-vw-t4-t5...fic-i3588914732.html

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2013/10/02 17:50 #14029 przez RAFAKOTEAM

RAFAKOTEAM odpowiedział w temacie: Żuk-układ miejsc, udogodnienia

Może by sie wcisło z tyłu. Nie wiem ile to ma szerokości. Takie fotele nie będą za wygodne. Za tą kase to skórke mozesz mieć elegancką. Ja za moje 4 fotele w skórze podgrzewane, a jeden z pełną elektryką dałem 450 zł więc różnica jest, ze już nie wspomnę o wygodzie. Jak na kanapie w niedziele po obiedzie :)

Więcej
2013/10/02 20:38 #14031 przez Załoga Tarpaniątka

Załoga Tarpaniątka odpowiedział w temacie: Żuk-układ miejsc, udogodnienia

Kurde, będę musiał was tam kiedyś nawiedzić pooglądać tego Żuczka bo w sumie niedaleko do was mam ;)

"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."

Więcej
2013/10/03 12:46 #14038 przez RAFAKOTEAM

RAFAKOTEAM odpowiedział w temacie: Żuk-układ miejsc, udogodnienia

Spoko, będiesz w Polszy to wpadaj. Żuk jak na razie zostaje w "rodzinie". Blisko, a blisko z kympy się dobrze fechtniesz i jesteś :)

ŁK

Więcej
2015/02/23 21:25 #26369 przez MaciekZ

MaciekZ odpowiedział w temacie: Żuk-układ miejsc, udogodnienia

Pozwolicie że odświeżę temat. Oriętujecie się może, jak były oryginalnie mocowane siedzenia w Żuku A-18 ( mikrobus) albo w Nysie 9osobowej, jeśli ktoś z Was posiada taki model to poproszę o zdjęcia lub chociaż opis fabrycznego rozwiązania.

Szare Wilki Team

Więcej
2015/02/23 21:58 #26370 przez Grzmiący Rydwan

Grzmiący Rydwan odpowiedział w temacie: Żuk-układ miejsc, udogodnienia

forum polskiedostawczaki.pl - admin - Marian. On jest z załogi Żukiem Przez Świat, mają takiego Żuka, a Marian jest nienormalny i ma na pewno 12 000 ego zdjęć pod każdym możliwym kątem;-)

Grzmiący Rydwan, dowódca - Diesel

husariarally.eu/ - rajd do Gruzji - jeśli komuś mało wrażeń;-)

Więcej
2015/03/01 10:25 #26477 przez Popaprancza

Popaprancza odpowiedział w temacie: Żuk-układ miejsc, udogodnienia

A orientuje się ktoś czy z tyłu mogę wykorzystać tylko pasy biodrówki ? Nie bedzie żadnych zmian w dowodzie itp. Odnosnie kanapy z voyagera, trzeba i tak przerobic sposób mocowania bo ma wsuwane w pewien sposob w podologe i jesli maja wychodzic miedzy nadkolami nalezalo by troszke je podniesc bo jest zbyt wąsko do samych nadkoli (narazie tylko przymierzane) fot. www.facebook.com/Popaprancza/photos/pcb....1929/?type=1&theater

Więcej
2015/03/01 10:59 #26481 przez Grzmiący Rydwan

Raz jeszcze. Pas biodrowy dopuszczalny jest tyko na środkowym siedzeniu. Przepis dotyczy aut fabrycznie wyposażanych w pasy, ale równiez aut w których ktoś chce zmieniać układ miejsc i ilość pasażerów. Tyle prawo i przepisy. Teraz rzeczywistość.

Żuk rejestrowany na 2 osoby zazwyczaj jest już nie do ruszenia jeśli chodzi o zmiany liczby pasażerów. No chyba że komuś się uda zainstalować fabryczne ławki, ale i tak zapewne odbije się od diagnosty, bo dzisiaj nikt nie dopuści auta z takimi ławkami. Gdyby jednak Żuk pierwotnie miał siedem, potem ktoś mu zrobił VAT1 i zmniejszył do dwóch - to powinnno się dać odkręcić. Jednak obstawiam że Żuk z dwoma miejscami - taki już po wsze czasy pozostanie.

Żuk rejetrowany na 3-7 miejsc (z wyjątkiem strażaków) - zazwyczaj miał właśnie boczne ławki. Tak tez może jeździć do upojenia, czyli śmierci technicznej, bo dopuszczony do ruchu był i jest. Teoretycznie nie wolno dokonać w nim zmian układu miejsc. Praktycznie można zrobić co się chce (z zastrzeżeniem ze jak napakujemy 41 Rumunów do środka i coś się stanie to będzie dym równiez o przebudowę wnętrza). Dlatego wstawienie wygodnych kanap, z pasami integralnymi i ich porządne mocowanie do ramy - zrozumie każdy ewentualny czepialski (chyba że debil) i nie powinien generować problemów.

Żuk rejestrowany na 9 osób, czyli mikrobus - to jedyny Żuk z pasami z tyłu i ich "fabrycznymi" punktami mocowania. Można by się ostatecznie pokusić o zrobienie porządnej dokumentacji foto jak te mocowania foteli i pasów są zrobione i po zapodaniu takich foteli pojechać na przegląd celem zwiększenia liczby miejsc (ale mikrobus ma wszystkie szyby, co jest warunkiem koniecznym) Żukiem np. siedmiomiejscowym.

Żuki strażackie, czyli specjalne - podlegają przepisom dodatkowym które dają różne wyłączenia niektórych paragrafów. Tutaj jednak nie orientuję się tak dobrze, a nie chce mi się przez to przedzierać.

Podsumowując:

1. Da się łatwo zmniejszyć liczbę miejsc
2. Nie da się łatwo (lub wcale) zwiększyć liczby miejsc
3. Jak Żuk rejestrowany na dużo ludzi - to możemy się z wnętrzem bawić (ale nie jest to do końca legalne, bo homologacje, fabryczne punkty kotwiczenia i takie tam unijne duperele)
4. Jak Żuk rejestrowany na 2 osoby to z tyłu robimy sobie kampera;-)

Więcej
2015/03/02 19:55 - 2015/03/02 20:01 #26533 przez MaciekZ

MaciekZ odpowiedział w temacie: Żuk-układ miejsc, udogodnienia

Pisałem z Marianem podesłał mi link do zdjęć jak robili żuka tam na dwóch zdjęciach widać tę ramę pomocniczą do mocowania siedzeń :
forum.polskiedostawczaki.pl/viewtopic.php?p=30525#p30525

Obiecał że pstryknie kilka dodatkowych zdjęć i podeśle (Marian spoko gość :) )

Szare Wilki Team
Ostatnio zmieniany: 2015/03/02 20:01 przez MaciekZ.

Więcej
2015/03/02 20:16 - 2015/03/02 20:17 #26536 przez Grzmiący Rydwan

Mówiłem że Marian da radę;-) W tym roku jadą do Ameryki Południowej swoim Żukiem;-) Znaczy płyną;-)

Patrząc na ta ramę wszystko staje się jasne - zero możliwości dodania takich foteli do zwykłego Żuka. Amen i koniec tematu. Fotki wklejam tu dla potomnych.

Załączniki:
Ostatnio zmieniany: 2015/03/02 20:17 przez Grzmiący Rydwan.

zlombol akcja 001
zlombol akcja 002
zlombol akcja 003
zlombol akcja 004
zlombol akcja 005
zlombol akcja 006
zlombol akcja 007
zlombol akcja 008