Żuk-układ miejsc, udogodnienia

Więcej
2015/03/02 21:31 - 2015/03/02 21:33 #26540 przez MaciekZ

MaciekZ odpowiedział w temacie: Żuk-układ miejsc, udogodnienia

Nie no nie ma że się nie da :) aczkolwiek jak sam Marian stwierdził mocowanie fabryczne jest trochę zknocone, ponieważ rama pomocnicza jest zamocowana na sztywno do ramy i na sztywno do kasty co przenosi drgania więc warto ją zrobić inaczej...

-my planujemy pojedyńcze siedzenia w wygodnym układzie (załącznik) oczywiście ściana grodziowa ma wylot :)

Szare Wilki Team
Załączniki:
Ostatnio zmieniany: 2015/03/02 21:33 przez MaciekZ.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2015/03/02 21:39 #26541 przez Grzmiący Rydwan

Grzmiący Rydwan odpowiedział w temacie: Żuk-układ miejsc, udogodnienia

Pewny jesteś że chcesz tyle siedzeń? ;-)

Kilka uwag:
1. Zostaw niewysoką ścianę, rzędu 10 cm. Przyjrzyj się talerzykom fabrycznego kotwienia klamry pasów, odetnij je i przesuń niżej, na resztkę grodzi. Nie radzę zakładać fotela z własną klamrą wbudowaną, bo ta podstawa na której on stoi trzyma się na słowo honoru.

2. Zastanów się nad układem odwróconym dla drugiego rzędu. Zrobi się fajna salonka, a nie samolot, albo pks;-)

Grzmiący Rydwan, dowódca - Diesel

husariarally.eu/ - rajd do Gruzji - jeśli komuś mało wrażeń;-)

Więcej
2015/03/02 23:45 #26545 przez BORNTORIDE

BORNTORIDE odpowiedział w temacie: Żuk-układ miejsc, udogodnienia

Liczba foteli "niestety" (zabieramy dzieciaki) nie może ulec zmniejszeniu. Mocowanie klamr do pasów najwyżej damy przez podłogę(ściany już nie ma, ma to zapewnić więcej miejsca na nogi dla środkowego rzędu). Jest jeszcze problem z uchylaniem prawego fotela środkowego rzędu. Trzeba będzie skorzystać z gotowych rozwiązań z innych busów.

Więcej
2015/03/03 08:33 #26549 przez Grzmiący Rydwan

To w takim razie poszukajcie foteli od Renault Espace. Można je tanio kupić, są niezależne i mają swoje pasy. Wyspawac trzeba tylko pomocniczą ramę i do niej mocować. A co do foteli przednich i ich pasów - można na upartego faktycznie te talerzyki przespawać w podłogę i tam zamocować zamki przednich pasów. Byle nie w podstawie fotela;-) Z zastrzeżeniem że podstawa zostaje, bo znam załogi które ją usuwały i solidnie kotwiczyły fotel razem z zamkiem pasów do podłogi bezpośrednio.

Więcej
2015/03/04 18:34 #26604 przez MaciekZ

Grzmiący Rydwan napisał: To w takim razie poszukajcie foteli od Renault Espace. Można je tanio kupić, są niezależne i mają swoje pasy. Wyspawac trzeba tylko pomocniczą ramę i do niej mocować.

-coś w tym rodzaju... na to siedzenie od strony drzwi własnie nabyłem (nie od Espace) ale nieco węższy -od Fiata Ulysse II - ma genialny system obalania... składa się w pół na płasko i cały przewraca do przodu, montowany na dwóch szynach z możliwością szybkiego demontażu i co ważne własnym pasem.

-fotele tego typu jednak nie są tanie i są dość ciężkie, więc pozostałe myślę przednie od seicento lub innego lekkiego auta zamontować na stałe... zresztą tych od Ulysse nie dałoby się zamontować w 3-rzędzie przez wystające nadkola.

Szare Wilki Team
Załączniki:

Więcej
2015/03/04 19:14 #26606 przez Grzmiący Rydwan

No to dobrze je upierz i zakotw w podłodze. A co do ostatniego rzędu - ramę się spawa małą i ustawia fotele nad nadkolami. Tak robiłem u siebie, bo postawienie tych foteli na glebie byłoby zbyt niskie.

Koncepcja - walnij na glebę poroso 8mm, na nie płytę osb 12mm - to Ci zabierze 2cm z wysokości (nie obudowuj nadkoli) - ramkę pomocniczą oprzyj na nadkolach. Dzięki temu uzyskasz doskonałe wyciszenie od mostu i wydechu, oraz dobre mocowanie foteli nad nadkolami, bo nie będą zbyt wysoko.

Tu widać zarys mojej ramki:
grzmiacyrydwan.blogspot.com/2014/03/ciec...ecie-i-spawanie.html

ja obudowałem nadkola, ale później po fakcie pomyślałem że mogłem właśnie w nich zrobić wycięcia na ramkę foteli i dzięki temu byłyby 2 cm niżej. Niby nie przeszkadza, ale byłoby lepiej:
grzmiacyrydwan.blogspot.com/2014/03/prace-stolarskie.html
grzmiacyrydwan.blogspot.com/2014/03/piatek-dzien-stolarski.html

I tu jest gotowa:
grzmiacyrydwan.blogspot.com/2014/04/wykanczanie-wnetrza.html

Więcej
2015/05/18 18:58 - 2015/05/18 19:03 #27987 przez MaciekZ

:pinch: -Dzisiaj w końcu wylazłem z pod żuka i przeniosłem się z pracami do jego wnętrza.

-Pierwsze przymiarki siedzeń wypadły obiecująco:

Siedzenia są od Fiata Multipli (przednie środkowe) wszystkie się składają na płaski stolik, jedno dodatkowo musiałem przerobić na obalane ;)

Szare Wilki Team
Załączniki:
Ostatnio zmieniany: 2015/05/18 19:03 przez MaciekZ.

Więcej
2015/05/18 20:10 #27989 przez Czarny Jastrząb

Czarny Jastrząb odpowiedział w temacie: Żuk-układ miejsc, udogodnienia

Budujesz mały autobus :-) W ile osób jedziecie jeśli można wiedzieć?

czarnyjastrzab.blogspot.com/

Zostań przyjacielem Żuka :)
facebook.com/Zuk.Czarny.Jastrzab

Więcej
2015/05/18 20:36 #27990 przez MaciekZ

Jedziemy rodzinnie z dzieciakami w sumie 8 osób :)

Szare Wilki Team

Więcej
2015/06/10 00:44 - 2015/06/10 00:45 #28249 przez Bez Różnicy

Bez Różnicy odpowiedział w temacie: Żuk-układ miejsc, udogodnienia

My daliśmy fotele z Kia Carnival, co prawda jeszcze nie założyliśmy 2 pasów na tylnej kanapie. Wnętrze nie jest jeszcze skończone, czekamy na zasłonki od krawcowej, z tyłu będzie jeszcze dywanik wyjmowany na stoperach z przodu nowe wycieraczki/dywaniki.

Polecam te fotele
- Przedni fotel jest regulowany elektrycznie
- Środkowe fotele są odchylane i składane do przodu na stolik mają podłokietniki i swoje pasy, był jeszcze mechanizm obracania ale z niego zrezygnowaliśmy.
- Tylna kanapa jest regulowana i składana do tyłu, można na niej spać.

Więcej zdjęć: www.facebook.com/bezTeam/posts/468215876675047

Załączniki:
Ostatnio zmieniany: 2015/06/10 00:45 przez Bez Różnicy.

zlombol akcja 001
zlombol akcja 002
zlombol akcja 003
zlombol akcja 004
zlombol akcja 005
zlombol akcja 006
zlombol akcja 007
zlombol akcja 008