Polonez Caro Plus 1.6 jaki najlepszy olej silnikow

Więcej
2014/01/30 18:04 #16128 przez PREVENT

PREVENT odpowiedział w temacie: Polonez Caro Plus 1.6 jaki najlepszy olej silnikow

Z własnych doświadczeń, mogę powiedzieć że mineralny na wyjazd do Hiszpani się nadaje, jednak do ohvki z hydraulicznymi popychaczami polecam półsyntetyk. Po pierwsze od 97 roku zaczęto lepiej utwardzac czopy wału i montować lepsze panewki, po drugie półsyntetyk nie zapycha drobnych kanalikow w hydropopychaczach.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2014/01/30 19:39 #16134 przez Bahama Yellow

Bahama Yellow odpowiedział w temacie: Polonez Caro Plus 1.6 jaki najlepszy olej silnikow

Witam,
Wg mojej wiedzy do codziennej (w klimacie Polski) jazdy polecałbym olej o lepkości 10W 40 (potocznie półsyntetyk - chociaż to nie jest zgodne w 100%),
Co się zaś tyczy wyjazdu na Złombol 2014 - to lepiej wybrać olej o lekko zwiększonej lepkości np. 15W 50 lub 20W 50 ( i niekoniecznie będą to oleje mineralne - najczęściej w technologii syntetycznej czyli półsyntetyki)
Do mojego Fiata 125 (i innych maszyn przyjeżdżających na warsztat) używam oleje dwóch producentów (Motul i Millers) - jak ktoś chce mogę pomóc w doborze :-)

Jest klimat ale nie ma klimatyzacji !!!

Więcej
2014/01/31 22:00 #16158 przez Załoga Tarpaniątka

Załoga Tarpaniątka odpowiedział w temacie: Polonez Caro Plus 1.6 jaki najlepszy olej silnikow

Tylko panowie zapominacie o jednej podstawowej wadzie oleju mineralnego ( po części wspomniał o niej Prevent). O tym, że w wysokiej temperaturze ten olej się spieka i powstają w oleju syfy stałe, które jeśli nie zostaną wychwycone przez filtr, to potrafią zatkać kanał olejowy. Tak samo olej przypieka się na ściankach i w kanałach olejowych, z czasem zmniejszając ich średnicę co też może prowadzić do zatkania.

Natomiast należy brać pod uwagę stan silnika. Jeśli jest w stanie perfekcyjnym to spokojnie można jeździć na półsyntetyku. Osobiście znam przypadek zrobienia 400 tyś km silnikiem 1,6 Gli ( jednopunktowy wtrysk) rocznik auta 95). Natomiast jak silnik ma już wysoki przebieg ( a zdecydowana większość Złombolowozów właśnie ma silniki mocno dojechane), to wlanie półsyntetyku może skończyć się utratą ciśnienia oleju i dobiciem silnika.

"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."

Więcej
2014/01/31 22:36 #16163 przez Bahama Yellow

Bahama Yellow odpowiedział w temacie: Polonez Caro Plus 1.6 jaki najlepszy olej silnikow

Jak już pisałem wcześniej nie należy kierować się nazewnictwem półsyntetyk/mineralny, raczej skłaniałbym się do operowania lepkością i gęstością oleju. Bo to te parametry mają utrzymywać silniki naszych złombowozów przy życiu w różnych temperaturach i dużym obciążeniu.
Dzisiejsza technologia pozwala nam stosować oleje półsyntetyczne a nawet syntetyczne o większej gęstości i lepkości niż potocznie nazywane przez wielu oleje mineralne.
Przy kierunku "ciepłym" jakim jest tegoroczna Hiszpania sugerowałbym stosowanie olejów które w swoim oznaczeniu mają drugą cyfrę 40 lub 50 - bo to ona oznacza parametry oleju w temperaturach dodatnich.

Jest klimat ale nie ma klimatyzacji !!!

Więcej
2014/07/31 19:02 - 2014/07/31 19:10 #19760 przez fiacior team

fiacior team odpowiedział w temacie: Polonez Caro Plus 1.6 jaki najlepszy olej silnikow

Mam dylemat odnośnie oleju do 125p z silnikiem Poloneza 1.5 obecnie śmigał na mobili 15W40 i nie wykazywał jakiegoś dużego apatytu na olej. Czy na sam wyjazd do Hiszpanii i okres do wyjazdu warto zalać lotosem czy orlen 20w50? Wiem, że są lepsze oleje ale interesuje mnie ta półka cenowa. Jeszcze może mało znaczące silnik będzie po wymianie uszczelki pod głowica...Przed padnięcie uszczelki kompresja na poziomie 12
Ostatnio zmieniany: 2014/07/31 19:10 przez fiacior team.

Więcej
2014/07/31 19:16 #19761 przez Caronezzz

Caronezzz odpowiedział w temacie: Polonez Caro Plus 1.6 jaki najlepszy olej silnikow

Zdecydowanie zgadzam się z tym co było powiedziane tutaj wcześniej.
Ja jednak wybieram lanie mineralnego i to mój wybór.
Najważniejsze jednak moim zdaniem jest to aby na taki wyjazd jak Złombol jechać na takim oleju jak był wcześniej. Uważam, że ta trasa to nie miejsce na eksperymenty i empiryczne przekonywanie się czy danemu silnikowi zmiana oleju zaszkodzi czy też nie.
Na waszym miejscu fiacior team ... nalał bym to na czym jeździliście wcześniej, choćby to była woda z trocinami :)

Zapraszam na mojego bloga - Blog Caronezzz

Więcej
2014/08/01 00:22 #19791 przez POGANIACZE BYDŁA

POGANIACZE BYDŁA odpowiedział w temacie: Polonez Caro Plus 1.6 jaki najlepszy olej silnikow

fiacior team napisał: Czy na sam wyjazd do Hiszpanii i okres do wyjazdu warto zalać lotosem czy orlen 20w50?

Wymiana oleju tej klasy powinna nastąpić po przebiegu 5 tys. km...

Sikor
NIE JESTEM PREZESEM NICZEGO

Więcej
2014/08/01 13:04 #19802 przez Polderari

Polderari odpowiedział w temacie: Polonez Caro Plus 1.6 jaki najlepszy olej silnikow

Ja mam dwa poldki jeden jedzi na syntetyku drugi na polsyntetyku

Najlepszy olej to świerzy olej :)
A i trzeba pamietac o regularnych wymianach

Więcej
2018/04/09 10:58 #47297 przez Piotr Dziektarz

Piotr Dziektarz odpowiedział w temacie: Polonez Caro Plus 1.6 jaki najlepszy olej silnikow

WItam, Jak ktoś chce zadbać o to autko to optymalnie jest stosować oleje 10w40 bardzo dobrej klasy np. Fiński NESTE 10w40 TURBO LXE którego pobór jest praktycznie najmniejszy ze wszystkich mi znanych olejó półsyntetycznych 10w40: zmienolej.pl/pl/oleje-silnikowe/3968-ole...e-turbo-lxe-10w40-4l

Więcej
2018/04/11 12:03 #47323 przez Polderari

Polderari odpowiedział w temacie: Polonez Caro Plus 1.6 jaki najlepszy olej silnikow

generalnie lejemy olej zgodny z zaleceniem producenta jeśli chodzi o lepkośc czyli poldek 10w40.
Co do samego oleju mineralny/polsyntetyk/syntetyk to pisałem elaborat w zeszłym roku na ten temat.
Pomiędzy właściwościami smarnymi nie ma różnicy, ale różnica jest w zachowaniu w zależności od temperatury - syntetyk w uprosczeniu jest mniej wrażliwy na zmiany temperatury.
I to nie prawda, że olej czyści silnik to nie jest środek żrący tylko smarny

zlombol akcja 001
zlombol akcja 002
zlombol akcja 003
zlombol akcja 004
zlombol akcja 005
zlombol akcja 006
zlombol akcja 007
zlombol akcja 008