- Otrzymane podziękowania: 0
radio safari 5 z mp3?
- poszukiwany
-
Autor
- Wylogowany
- Świeżak
-
poszukiwany stworzył temat: radio safari 5 z mp3?
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Grzmiący Rydwan
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
- 2 Złombole, 0 awarii
Grzmiący Rydwan odpowiedział w temacie: radio safari 5 z mp3?

Grzmiący Rydwan, dowódca - Diesel
husariarally.eu/ - rajd do Gruzji - jeśli komuś mało wrażeń

- LIMBOWA najlepsza ulica w Gdyni
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
- 6 Złomboli jako kapitan 40987km 6 udanych powrotów
- Oklaski: 41
- Otrzymane podziękowania: 146
LIMBOWA najlepsza ulica w Gdyni odpowiedział w temacie: radio safari 5 z mp3?
te transmitery idealne nie są...
Podstawą elektryki są dobre styki !
- Załoga Tarpaniątka
-
- Wylogowany
- Moderator
-
- Oklaski: 48
- Otrzymane podziękowania: 169
Załoga Tarpaniątka odpowiedział w temacie: radio safari 5 z mp3?
poszukiwany napisał: witam. chcialem zapytac czy orientujecie sie co mozna zrobic zeby miec oryginalne radio safari 5 w polonezie ale zeby mozna bylo czegokolwiek sluchac? ktos mi podpowiadal zeby uzyc transmitera fm ale takie działaja tylko w zakresie 87.1-108mzh, ma ktos jakies pomysly?a moze znacie kogos kto by to przestroil w okolicach lodzi?
Da się. Najprościej wlutować się przez kondensator ( w celu odseparowania składowej stałej sygnału) w tor AM. Tniesz ścieżkę za przedwzmacniaczem i tam się wlutowujesz:
kabel z wtykiem jack-> dzielnik napięcia-> kondensator -> ścieżka idąca do wzmacniacza. Jakbyś chciał się za to zabrać i nie wiedział jak to zrobić, to odezwij się na PW. Przy chwili czasu postaram się trochę bardziej rozpisać.
"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."
- Arendi
-
- Wylogowany
- Ekspert
-
Arendi odpowiedział w temacie: radio safari 5 z mp3?
No qrde nie wy3małem.Załoga Tarpaniątka napisał:
Da się. Najprościej wlutować się przez kondensator ( w celu odseparowania składowej stałej sygnału) w tor AM. Tniesz ścieżkę za przedwzmacniaczem i tam się wlutowujesz:
kabel z wtykiem jack-> dzielnik napięcia-> kondensator -> ścieżka idąca do wzmacniacza. Jakbyś chciał się za to zabrać i nie wiedział jak to zrobić, to odezwij się na PW. Przy chwili czasu postaram się trochę bardziej rozpisać.
No chłopie to teraz żeś pojechał.

5 lat studiowałem elektronikę, ale takich głupot jeszcze nie czytałem. W tor AM chcesz się wpinać ? Po co ? Z czym ? A ten dzielnik napięcia co ma dzielić ? Jakie napięcie stałe, zmienne czy przemienne ?

Trzeba tu jakiś dział śmieszne rzeczy stworzyć.
poszukiwany z tego co się orientuje safari 5 ma pasmo UKF tylko w starym standardzie OIRT (65-74 MHz), a Ty chcesz żeby odbierało 88-108 MHz. Przestroić teoretycznie się da , ale trzeba powymieniać trochę elementów w głowicy później podstrajać cewki i trymery, a efekt będzie raczej marny.
Zrób jak Ci pisał Grzmiący - wymień bebechy.
Tak czy inaczej Safari nie było szczytem jakości odbioru stacji radiowych i parametrów odsłuchu. Były jeszcze kiedyś takie wynalazki /konwertery/, które montowało się w radyjku ale nie wiem czy gdzieś to można jeszcze kupić
Załącznik konwerter.jpg nie został znaleziony
Ale jak się okaże że w tym Safari nie ma UKF a jedynie AM (tylko odbiór fal długich i średnich) to przestroić się nie da.
Żuk das AUTO
- LIMBOWA najlepsza ulica w Gdyni
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
- 6 Złomboli jako kapitan 40987km 6 udanych powrotów
- Oklaski: 41
- Otrzymane podziękowania: 146
LIMBOWA najlepsza ulica w Gdyni odpowiedział w temacie: radio safari 5 z mp3?
i dalej myślę że tak jest najprościej..
i nie nabijam się z Arendi że nie wie iż każde radio Safari miało UKF, nawet zakładający ten temat na początku to pisze choć jednostka częstotliwości jest mu obca...
Podstawą elektryki są dobre styki !
- Grzmiący Rydwan
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
- 2 Złombole, 0 awarii
Grzmiący Rydwan odpowiedział w temacie: radio safari 5 z mp3?
www.dx.com/p/jtron-lossless-music-wav-mp...ue-silver-12v-289065
Lub wersja na bogato, z wyświetlaczem:
www.dx.com/p/lson-bluetooth-v3-0-edr-aud...ule-black-12v-296571
Ta druga ma nawet radio FM

Potem potrzebny jest jeszcze fajny wzmacniacz. Tutaj z pomocą przychodzi AVT:
sklep.avt.pl/najprostszy-wzmacniacz-mocy...ielnego-montazu.html
Teraz składasz całość do kupy. Ja bym użył do Safari tego pierwszego modułu z DX - i tak sprytnie się pobawił, aby usunąć skrajny prawy przycisk w Safari i dać w to miejsce gniazdo USB. Zasilanie układu dajesz poprzez wyłącznik oryginalny w potencjometrze głośności. Tor dźwięku z układu wpinasz również do tego potencjometru. Problem stereo możesz pominąć bo potencjometr i tak monofoniczny. Zasilanie wzmacniacza tak jak i modułu mp3 poprzez potencjometr w radiu. I gotowe. Sterowanie pilotem;-)
Zrobiłem tak radio, które zresztą będzie na Złombolu, bo od kilku lat jeździ ze mną prawie wszędzie. Tutaj opis pierwszej wersji bo obecnie ma właśnie układ z DX a nie komórkę.
www.fatah.pl/klimatyczne-radio/
Grzmiący Rydwan, dowódca - Diesel
husariarally.eu/ - rajd do Gruzji - jeśli komuś mało wrażeń

- yourij
-
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
- Oklaski: 4
- Otrzymane podziękowania: 32
yourij odpowiedział w temacie: radio safari 5 z mp3?
Pamiętam tylko tyle, że lutowałem jeden przewód do masy a drugi do istniejącego na płytce z elektroniką złącza "serwisowego".
Działa idealnie...
i chyna na forum już to komuś kiedyś opisywałem, poszukam to dopiszę coś więcej
***edit***
znalazłem, pisałem wtedy jako dEfekt Motyla i chodziło o punkt Pp4:
schemat: oldradio.pl/foto_schematy/sch00671.jpg
więcej w tym temacie:
zlombol.pl/pl/forum-124/3-technikalia/86...io.html?limitstart=0
wlutowanie się w ten punkt (na płytce to bolec oznaczony napisem Pp4) oznacza wpięcie się (pośrednio poprzez dzielnik napięcia) na wejście wzmacniacza (nóżka 8 ).
**edit2**
wrzucam zdjęcie, gdzie jest zaznaczone złącze serwisowe, proponuję lutować się od strony płytki drukowanej!
Załącznik Safari5_Pp4.jpg nie został znaleziony
PS: oryginał zdjęcia i schemat pochodzą ze strony oldradio.pl
+48 505 230 876
dEfekt Motyla
- Załoga Tarpaniątka
-
- Wylogowany
- Moderator
-
- Oklaski: 48
- Otrzymane podziękowania: 169
Załoga Tarpaniątka odpowiedział w temacie: radio safari 5 z mp3?
Arendi napisał:
No qrde nie wy3małem.Załoga Tarpaniątka napisał:
No chłopie to teraz żeś pojechał.![]()
![]()
5 lat studiowałem elektronikę, ale takich głupot jeszcze nie czytałem. W tor AM chcesz się wpinać ? Po co ? Z czym ? A ten dzielnik napięcia co ma dzielić ? Jakie napięcie stałe, zmienne czy przemienne ?![]()
![]()
Trzeba tu jakiś dział śmieszne rzeczy stworzyć.
poszukiwany z tego co się orientuje safari 5 ma pasmo UKF tylko w starym standardzie OIRT (65-74 MHz), a Ty chcesz żeby odbierało 88-108 MHz. Przestroić teoretycznie się da , ale trzeba powymieniać trochę elementów w głowicy później podstrajać cewki i trymery, a efekt będzie raczej marny.
Zrób jak Ci pisał Grzmiący - wymień bebechy.
Tak czy inaczej Safari nie było szczytem jakości odbioru stacji radiowych i parametrów odsłuchu. Były jeszcze kiedyś takie wynalazki /konwertery/, które montowało się w radyjku ale nie wiem czy gdzieś to można jeszcze kupić
Załącznik konwerter.jpg nie został znaleziony
Ale jak się okaże że w tym Safari nie ma UKF a jedynie AM (tylko odbiór fal długich i średnich) to przestroić się nie da.
Pomijasz cały tor wejściowy, wpinasz się w zasadzie na przedwzmacniaczu ( możesz za nim nawet). W nowszych radiach na układ przełączający wejścia. Nie chcę nic przestrajać bo nie o to pytał autor wątku. Prościej byłoby się wlutować zamiast głowicy kasety, tyle że to radio jej nie posiada. Tak w gwoli ścisłości, mogę ci nagrać przez weekend filmik jak to działa w fabrycznym radiu Gamma V Volkswagena skoro aż tak cię to śmieszy

"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."
- EJA_GRABA_lux!
-
- Wylogowany
- Senior forum
-
- Otrzymane podziękowania: 15
EJA_GRABA_lux! odpowiedział w temacie: radio safari 5 z mp3?
Dokładnie tak zamierzam zrobić jak piszesz u siebie. Będę się wpinał z komórki wyjściem słuchawkowym i dzięki temu powinno być zarówno radio, muzyka jak i telefon głośnomówiący...Pomijasz cały tor wejściowy, wpinasz się w zasadzie na przedwzmacniaczu. W nowszych radiach na układ przełączający wejścia.