- Otrzymane podziękowania: 0
Koła do żuka jakie ??
- BORNTORIDE
-
- Wylogowany
- Młodszy forowicz
-
BORNTORIDE odpowiedział w temacie: Koła do żuka jakie ??
Oczywiście ciśnienie ma wpływ na "podwijanie" opony w zakrętach, szerokość natomiast tylko w odniesieniu do szerokości felgi. Znaczenie ma profil opony i jej budowa. Jako, że na co dzień jeżdżę Polonezem przykład z tego podwórka. Polonezy najczęściej były fabrycznie wyposażone w oponę 185/75/13 Na feldze szer. 5') i ciśnienie zalecane 1,8. Ja używam 175/65/14 (Też na 5' Truck) i ciśnienie 2. Zgadnij która opona mniej podwija się na zakrętach, węższa czy szersza?Załoga Tarpaniątka napisał: Przy szerszej gumie i odpowiednim ciśnieniu w kole opona się tak nie podwija w zakrętach.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- BORNTORIDE
-
- Wylogowany
- Młodszy forowicz
-
Trochę dałeś zbyt duży rozrzut szerokościRTW napisał: BORNTORIDE nie masz do konca racji - załóż na swojego Żuka oponę o szerokosci 135 a 275 i zobacz na której lepiej zahamujesz - nawet na mokrym czy na śniegu

To oczywiście rozważania teoretyczne. Praktycznie ważne jest by opona była dopasowana budową i rozmiarem do rodzaju zawieszenia, masy i wielkości pojazdu. Oby była jak najmłodsza bo największym wrogiem opon jest czas i procesy starzenia gumy, im młodsza ma też często nowszy wzór bieżnika i lepsze mieszanki. Jak będzie mnie stać to kupię nowe 6.50 x 16 renomowanego producenta, penie się nie uda więc chętnie skorzystam z Waszych rad.
- Załoga Tarpaniątka
-
- Wylogowany
- Moderator
-
- Oklaski: 48
- Otrzymane podziękowania: 169
Załoga Tarpaniątka odpowiedział w temacie: Koła do żuka jakie ??
Co do 1,8 bara w PN to zdecydowanie za mało. To jest dobre jak się po bruku jeździ i to powoli, bo zawieszenie tak w tyłek nie dostaje. W swoim aucie do jazdy na co dzień, które waży 1400kg mam kapcie 225/40/18 i biję na przód 2,6-2,7 bara a na tył 2,4-2,5.
Co do aquplaningu o którym wspomniałeś. Niestety nie da się pogodzić szerokiej DOBREJ opony, z niską ceną. I wierz mi, nawet na kołach o jakich wspomniałem pisząc o swoim "dupowozie" da się przelecieć po wodzie z 80-100 na blacie. Kwestia tylko wyłożenia odpowiedniej monety na bezpieczeństwo w postaci odpowiednich opon i myślenia o tym co się robi za kierownicą (brak gwałtownych ruchów kierownicą, ostrego używania gazu i hamulca). Ale to już kwestia doskonalenia umiejętności za kierownicą i świadomości, kiedy sobie na taką jazdę można pozwolić.
Założę się, że 95% kierowców, nie zwraca zimą uwagi na to, jak zmienia się kolor czy stopień "połyskliwości" śniegu na drodze, a on potrafi na prawdę sporo powiedzieć, o tym, czego można się za chwilę pod oponami spodziewać. Niestety, na dzisiejszych kursach prawa jazdy uczy się TYLKO jak zdać. Nie uczy się kompletnie niczego sensownego z zakresu bezpiecznej jazdy. Ale to już zupełnie inny temat. Koniec OT z mojej strony.
"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."
- BORNTORIDE
-
- Wylogowany
- Młodszy forowicz
-
- Bez Różnicy
-
- Wylogowany
- Senior forum
-
- Otrzymane podziękowania: 2
Bez Różnicy odpowiedział w temacie: Koła do żuka jakie ??
- Grzmiący Rydwan
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
- 2 Złombole, 0 awarii
Grzmiący Rydwan odpowiedział w temacie: Koła do żuka jakie ??
Grzmiący Rydwan, dowódca - Diesel
husariarally.eu/ - rajd do Gruzji - jeśli komuś mało wrażeń

- Gwardia Faraona
-
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
- Oklaski: 1
- Otrzymane podziękowania: 7
Gwardia Faraona odpowiedział w temacie: Koła do żuka jakie ??

- Grzmiący Rydwan
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
- 2 Złombole, 0 awarii

- Joker
-
- Wylogowany
- Świeżak
-
Joker odpowiedział w temacie: Koła do żuka jakie ??
Mam pytanie, czytam i czytam i trochę się zastanawiam.
Skoro pasują felgi z Lublina, 16" to dobry rozmiar, są w miarę łatwo dostępne, to po co kombinować.
Dla ładniejszego wyglądu?
Uświadomcie mnie bo stoję teraz przed zakupem.
- Grzmiący Rydwan
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
- 2 Złombole, 0 awarii