Favorit1.3 gaźnik 1994 Gaśnie i szarpie na ciepłym
- Grzmiący Rydwan
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
- 2 Złombole, 0 awarii
Grzmiący Rydwan odpowiedział w temacie: Favorit1.3 gaźnik 1994 Gaśnie i szarpie na ciepłym
Grzmiący Rydwan, dowódca - Diesel
husariarally.eu/ - rajd do Gruzji - jeśli komuś mało wrażeń

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Škoda Zachodu
-
- Wylogowany
- Senior forum
-
- Oklaski: 4
- Otrzymane podziękowania: 6
Škoda Zachodu odpowiedział w temacie: Favorit1.3 gaźnik 1994 Gaśnie i szarpie na ciepłym
Wiesz, mechaniką zajmuję się zawodowo. W tym mechaniką pojazdów zabytkowych więc parę gaźników się gdzieś tam dłubnęło...Grzmiący Rydwan napisał: Walczyłeś kiedyś z gaźnikiem dwugardzielowym Solexa? Pewnie nie, a ja tak. I wiem że czasem wszystko wygląda ok, a nie działa. Dlatego wyjąć, wysłać do fachowca, niech zrobi. Będzie spokój na parę lat...
skoda robiła gaźniki Jikov które leciały na licencji pierburga więc jest możliwość zamienności tych elementów.Grzmiący Rydwan napisał: Moja Favoritka (dawno temu) miała kilka ciekawych przypadłości. Z jedną wojowałem kilka tygodni;-) A gaźnik miala Pierburga i akurat on był sprawny...
Tak czy inaczej nie ma się co spinać. Podejścia są różne, nie każdy ma na tyle gotowizny albo potrzeby by na hura robić remonty, a inni nie mają na tyle nerwów by ich nie robić. I każde z podejść jest zdrowe w zależności od oczekiwań.
wracając do tematu to bardzo dobrze powiedział Załoga Tarpaniątka z tym załamywaniem kabelka. Dobry sposób a wyeliminujesz problem.
- Skodziarze
-
Autor
- Wylogowany
- Świeżak
-
- Oklaski: -1
- Otrzymane podziękowania: 0
Skodziarze odpowiedział w temacie: Favorit1.3 gaźnik 1994 Gaśnie i szarpie na ciepłym
Ostatnio problem nie występuje, ale to chyba dlatego, że się ochłodziło. Problem występował regularnie jak było powyżej 10 st.
Niezależnie od tego podjechałem wczoraj do gaźnikowca polecanego na forum Fiata 125p - zerknie i na gaźnik i na układ zapłonowy. Będę montował lpg więc i tak warto zerknąć na gaźnik. A tak będę miał pewność, że to nie to i trzeba szukać dalej.
Dzięki za wszystkie posty, będę informował jak postepy.
- Polderari
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
- Oklaski: -62
- Otrzymane podziękowania: 99
Polderari odpowiedział w temacie: Favorit1.3 gaźnik 1994 Gaśnie i szarpie na ciepłym

twoje objawy wskazują, że masz problem kiedy ssanie ci sie wyłącza

Sprawdź:
1. sprawdzić gaźnik czy jest czysty i szczelny
2. połączenie z serwo są szczelne (lewy dolot powietrza może powodowac niestabilną pracę)
3. wyregulować obroty biegu jałowego
4. wyregulować skład mieszanki
5. sprawdź membranę przyśpieszacza zapłonu czy nie jest pęknięta
6. wymienić dyszę elektromagnetyczną (odpowiedzialna za obroty)
7. wymienić lambdę
Dodam, że o ile cześć pisałem z doświadczenia to pkt. 5 i 6 wyskoczyły mi z googla na hasło : favorit gaśnie na rozgrzanym silniku.
- Grzmiący Rydwan
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
- 2 Złombole, 0 awarii
Grzmiący Rydwan odpowiedział w temacie: Favorit1.3 gaźnik 1994 Gaśnie i szarpie na ciepłym
Życie nauczyło mnie że pozorne oszczędności są pozorne. Wydaje się że niby ok, a za chwilę jest grubsza niespodzianka i pozorne oszczędności właśnie poszły w las. Jak ktoś sam nie jest mechanikiem, to nie ma co szukać miodu tylko oddać problem w ręce specjalisty. W autach dłubę ze 25 lat, wcześniej w motorowerach. Owszem, nie jestem zawodowym mechanikiem, do tego jestem leniem i lubię jak auto działa bez żadnego zgrzytu.

- Załoga Tarpaniątka
-
- Wylogowany
- Moderator
-
- Oklaski: 48
- Otrzymane podziękowania: 169
Załoga Tarpaniątka odpowiedział w temacie: Favorit1.3 gaźnik 1994 Gaśnie i szarpie na ciepłym
"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."
- Skodzitsu
-
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
- Oklaski: 1
- Otrzymane podziękowania: 3
Skodzitsu odpowiedział w temacie: Favorit1.3 gaźnik 1994 Gaśnie i szarpie na ciepłym
Moją Favoritkę unieruchamiało luźne sitko na wężu zasysającym paliwo. Jak zassało - sitko się "przyklejało" do rurki i zatykało dopływ. Postało trochę, opadło i przez chwilę było OK. Objaw taki sam jak przy braku paliwa, ale wiedziałem gdzie szukać, bo wymieniałem dzień wcześniej czujnik poziomu paliwa w zbiorniku

www.facebook.com/skodzitsu
www.venioo.blogspot.com
Skoda Favorit
- Załoga Tarpaniątka
-
- Wylogowany
- Moderator
-
- Oklaski: 48
- Otrzymane podziękowania: 169
Załoga Tarpaniątka odpowiedział w temacie: Favorit1.3 gaźnik 1994 Gaśnie i szarpie na ciepłym
zlombol.pl/index.php/pl/forum-124/3-tech...aznika.html?start=20
Przy okazji sporo tam o gaźniku

"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."
- Skodziarze
-
Autor
- Wylogowany
- Świeżak
-
- Oklaski: -1
- Otrzymane podziękowania: 0
Skodziarze odpowiedział w temacie: Favorit1.3 gaźnik 1994 Gaśnie i szarpie na ciepłym
Przy okazji czyszczenia i regulacji gaźnika, wyregulowałem zawory (zaczynało być je lekko słychać) i poprawione zostało wyprzedzenie zapłonu.
Tak na pierwszy rzut oka dużej różnicy w jeździe nie ma, bo i przed regulacją samochód prowadził się na oko ładnie, ale liczę, że ustanie to gaśnięcie na ciepłym silniku.
Myślę, że gaźnikowiec godny polecenia, chociaż to nie ten na Szarych Szeregów. Podejście do klienta bardzo fajne, duże zaangażowanie w pracę i umiarkowane ceny. Zainteresowanym mogę podać namiary. Warsztacik mieści się koło Cmentarza Bródnowskiego.
- Grzmiący Rydwan
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
- 2 Złombole, 0 awarii