- Oklaski: 48
- Otrzymane podziękowania: 169
Polonez GSI - co warto wziąc a co wymienić
- Załoga Tarpaniątka
-
- Wylogowany
- Moderator
-
Załoga Tarpaniątka odpowiedział w temacie: Polonez GSI - co warto wziąc a co wymienić
Grzmiący Rydwan napisał: Klocki nowe na aucie wystarczą. Spokojnie. Nie masz szans ich zajechać. Potrenuj hamowanie silnikiem i redukcje biegów. Hamulców używa się krótko i tylko na chwile.
No chyba że klocek się rozsypie. Sporadyczne przypadki ale bywają.
"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Mkzibi
-
Autor
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
- Oklaski: 6
- Otrzymane podziękowania: 8
Mkzibi odpowiedział w temacie: Polonez GSI - co warto wziąc a co wymienić
LIMBOWA najlepsza ulica w Gdyni napisał:
Grzmiący Rydwan napisał: Klocki nowe na aucie wystarczą. Spokojnie. Nie masz szans ich zajechać. Potrenuj hamowanie silnikiem i redukcje biegów. Hamulców używa się krótko i tylko na chwile.
w GSI warto hamować silnikiem zawsze i jak najdłużej, zużycie paliwa przy jeździe na benzynie lub z instalacją gazowa, ale sekwencyjna wynosi wtedy ZERO !
na wolnych obrotach coś pali przy hamowaniu silnikiem nic
Klocki jednak wezmę. Mały koszt mała waga a nóż się przydadzą.
Gazu nie montuję. Wole benzynę. Przy takim kilometrażu zaoszczędzę od 800 do 1000 zł po montażu gazu a pewnie i to nie bo będę musiał dokupić różne elementy na zapas. po Złombolu samochód więcej stoi niż jeździ więc nie warto.
Co do pozostałych porad to dzięki. Wiele pomogło. Później napisze co w ostateczności zrobiłem i co wziąłem.
- Polderari
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
- Oklaski: -62
- Otrzymane podziękowania: 99
Polderari odpowiedział w temacie: Polonez GSI - co warto wziąc a co wymienić
Mkzibi napisał:
Aleksandria napisał:
Bierzesz alternator - dobrze ale jeśli masz standardowy alternator to weź ze 3-4 regulatory napięcia - to one najczęściej padają a są małe i proste w wymianie.
Co znaczy standardowy alternator? mam Alternator Elmot a chcę dokupić nowy z allegro ale już nie elmot.
Standartowy znaczy elmotu- ja mam włożony od Alfy 156 ze względu na większy pobór prądu. W standardowym elmotowskim można zmienić regulator napięcia
Aleksandria napisał: Jeśli bierzesz pompę paliwa, a masz gaz w kole, to dokup i spakuj metalowe obejmy baku, ale z manufaktury - są cieńsze i łatwiej je naciągnąć niż oryginalne.
Gazu nie mam czysta benzyna. Co do obejm baku to chce wziąć przynajmniej jedną bo ponoć lubią padać.
Jak są zardzewiałe zmień teraz - jeśli nie nie zmieniaj - szczerze nie znam osoby której by pękła zdrowa obejma - zardzewiałe tak ale zdrowa nie słyszałem
Aleksandria napisał: weź żarówki i warto mikroprocesor - da się jechać z uszkodzonym ale mogą ci się przy migaczach np.: wycieraczki włączać
Rozumiem że masz na myśli moduł komputera? Hmm nie sadziłem ze może się popsuć w normalnej ekploatacji. Czy przy wymianie trzeba coś programować?
Nie mam na myśli niebieski przekaźnik w skrzynce bezpieczników
Co ciekawe np.: w zeszłym roku włączenie przeciwmgielnych powodowało u mnie załączenie się alternatora - problemme był zielony przekaźnik ze skrzynki
- LIMBOWA najlepsza ulica w Gdyni
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
- 6 Złomboli jako kapitan 40987km 6 udanych powrotów
- Oklaski: 41
- Otrzymane podziękowania: 146
LIMBOWA najlepsza ulica w Gdyni odpowiedział w temacie: Polonez GSI - co warto wziąc a co wymienić
zielony światła przeciwmgłowe z kontrola przepalonych żarówek)
biały światła mijania i drogowe z funkcja jak wyżej ( i to przez tą funkcję one padają, wytapia się lub przepala drut oporowy wewnątrz który, odpowiada za spadek napięcia mierzony przez specjalny układ i sygnalizuje niewłaściwa wartość - czyli przepalona żarówkę )
niebieski większy ; Kierunkowskazy, awaryjne, wycieraczki przednie z funkcja regulacji przerwy, ogrzewana szyba tylna, ( w Truckach jej nie ma i przekaźnik od TRUCKa nie ma tej funkcji ), kontrola żarówek stop,opóźnione gaśnięcie lampki w kabinie na suficie
Podstawą elektryki są dobre styki !
- POGANIACZE BYDŁA
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
- Oklaski: 5
- Otrzymane podziękowania: 84
POGANIACZE BYDŁA odpowiedział w temacie: Polonez GSI - co warto wziąc a co wymienić
Sikor
NIE JESTEM PREZESEM NICZEGO
- LIMBOWA najlepsza ulica w Gdyni
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
- 6 Złomboli jako kapitan 40987km 6 udanych powrotów
- Oklaski: 41
- Otrzymane podziękowania: 146
LIMBOWA najlepsza ulica w Gdyni odpowiedział w temacie: Polonez GSI - co warto wziąc a co wymienić
Podstawą elektryki są dobre styki !
- POGANIACZE BYDŁA
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
- Oklaski: 5
- Otrzymane podziękowania: 84
POGANIACZE BYDŁA odpowiedział w temacie: Polonez GSI - co warto wziąc a co wymienić
LIMBOWA najlepsza ulica w Gdyni napisał: GSI nie ma zielonego kabelka
A dla kolegów???

Dobra, to była podpucha...
Polecam każdemu zabrać metalowe opaski. Najlepiej stalowe. Angi wie jakie, On ma dobre gatunkowo, nie takie gówniane, jak w sklepach...
Sikor
NIE JESTEM PREZESEM NICZEGO
- Mkzibi
-
Autor
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
- Oklaski: 6
- Otrzymane podziękowania: 8
Mkzibi odpowiedział w temacie: Polonez GSI - co warto wziąc a co wymienić
LIMBOWA najlepsza ulica w Gdyni napisał: w plusach patrząc od góry
zielony światła przeciwmgłowe z kontrola przepalonych żarówek)
Czyli rozumiem ze ten niebieski warto wziąć czy jeszcze jakieś? Poza tym mam pytanie. mam taki zestaw przekaźników:
Nie mam przekaźnika na drugi wentylator niestety. Tył też nie uzbrojony więc nie dołożę raczej czy da się to jakoś zrobić?
Druga kwestia. Przy przekaźnikach znalazłem kabel jak na zdjęciu poniżej. Od czego on jest? jak by nie był podpięty?
- Polderari
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
- Oklaski: -62
- Otrzymane podziękowania: 99
Polderari odpowiedział w temacie: Polonez GSI - co warto wziąc a co wymienić

AAaa.. i zmień chłodnicę na taką z dwoma czujnikami.
Koszt niewielki a masz 2 wiatraki i 3 czujniki temperatury
Co do przekaźników - weź wszystkie na zapas - zajmują mało miejsca a jak się popsują to nie dostaniesz poza polską - co prawda zazwyczaj popsute przekaźniki nie uniemożliwiają jazdy ale skutecznie ją uprzykrzają
- POMYLONEZ
-
- Wylogowany
- Młodszy forowicz
-
POMYLONEZ odpowiedział w temacie: Polonez GSI - co warto wziąc a co wymienić