- Oklaski: 2
- Otrzymane podziękowania: 5
Polonez GSI - co warto wziąc a co wymienić
- Załoga Sputnika
-
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
Załoga Sputnika odpowiedział w temacie: Polonez GSI - co warto wziąc a co wymienić
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Babcia wŁadzia
-
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
- Oklaski: 3
- Otrzymane podziękowania: 17
Babcia wŁadzia odpowiedział w temacie: Polonez GSI - co warto wziąc a co wymienić
Mkzibi napisał:
OK. dzięki. Łożyska mam. jak coś to do mechanika. Nie spodziewam się aby łożyska padły tak nagle. Będzie słychać pewnie i pewnie dam rade doczołgać się do mechaniora.A te pierścienie to jak wyglądają?
Sam jestem na etapie kompletowania części do wymiany łożysk. Podejrzewam, że podobnie jak w Ładzie, w polonezie łożyska są standardowe i można je kupić (SKF, FAG) w sklepie nie koniecznie motoryzacyjnym, znając rodzaj łożyska, tak właśnie zrobię. a co do pierścieni wyglądają tak
- Mkzibi
-
Autor
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
- Oklaski: 6
- Otrzymane podziękowania: 8
Mkzibi odpowiedział w temacie: Polonez GSI - co warto wziąc a co wymienić
Babcia wŁadzia napisał:
Mkzibi napisał:
OK. dzięki. Łożyska mam. jak coś to do mechanika. Nie spodziewam się aby łożyska padły tak nagle. Będzie słychać pewnie i pewnie dam rade doczołgać się do mechaniora.A te pierścienie to jak wyglądają?
Sam jestem na etapie kompletowania części do wymiany łożysk. Podejrzewam, że podobnie jak w Ładzie, w polonezie łożyska są standardowe i można je kupić (SKF, FAG) w sklepie nie koniecznie motoryzacyjnym, znając rodzaj łożyska, tak właśnie zrobię. a co do pierścieni wyglądają tak
łożyska będę miał ale z wymianą gorzej. tego akurat sam nigdy nie robiłem.
- Czerwony Team
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
- Oklaski: 22
- Otrzymane podziękowania: 85
Czerwony Team odpowiedział w temacie: Polonez GSI - co warto wziąc a co wymienić
FSO Sekcja Śląsk
www.forum.sekcja-slask.pl/index.php
Blog załogi:
www.czerwonyteam.blogspot.com/
- Babcia wŁadzia
-
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
Babcia wŁadzia odpowiedział w temacie: Polonez GSI - co warto wziąc a co wymienić

- Polderari
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
- Oklaski: -62
- Otrzymane podziękowania: 99
Polderari odpowiedział w temacie: Polonez GSI - co warto wziąc a co wymienić
Sprawdź, łożyska przed wyjazdem - jeśli są ok, to te 8000 km powinieneś zrobić (łożyska weż na zapas), ale raczej się nie przydadzą.
Natomiast, jeśli łożyska Ci już szumią to istnieje spora szansa na to, że nie dojedziesz bez wymiany.
To tak, jak w zeszłym roku, ktoś wymieniał podczas wyjazdu łożysko oporowe... Przed wyjazdem sprawdza się sprzęgło a w razie wątpliwości wymienia na nowe z łożyskiem i na następne kilkadziesiąt tysięcy jest spokój.
Ja nie wymieniałem tylnych łożysk przed zeszłorocznym złombolem, bo nie szumiały i były ok.
Od tamtego czasu przejechałem 30 000 KM i dalej jeżdżę na tych samych łożyskach. Dużo bardziej niepokoi mnie stan paska klinowego, czy wężyka wysokociśnieniowego, który idzie do listwy rozdzielacza.
- Babcia wŁadzia
-
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
- KatoFuriaty
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
- Oklaski: 12
- Otrzymane podziękowania: 37
KatoFuriaty odpowiedział w temacie: Polonez GSI - co warto wziąc a co wymienić
Ostatnio przeprowadziłem taką operację i mogę powiedzieć że z osadzaniem pierścienia nie było żadnego problemuBabcia wŁadzia napisał: Ostatnio mądry człowiek powiedział mi, że na zlombolu mało rzeczy jest niemozliwych
. Też nie wymieniałem nigdy, ale zbieram części i poćwicze przed wyjazdem, żeby później było łatwiej. W nocy na autostradzie czy coś
. Najbardziej jestem ciekaw osadzania rozgrzanego pierścienia na półoś

- Grzmiący Rydwan
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
- 2 Złombole, 0 awarii
Grzmiący Rydwan odpowiedział w temacie: Polonez GSI - co warto wziąc a co wymienić
Grzmiący Rydwan, dowódca - Diesel
husariarally.eu/ - rajd do Gruzji - jeśli komuś mało wrażeń

- Blues_Brothers
-
- Wylogowany
- Młodszy forowicz
-
- Otrzymane podziękowania: 0
Blues_Brothers odpowiedział w temacie: Polonez GSI - co warto wziąc a co wymienić
Wymienić i jechać spokojniejszym o tę 1 rzecz, wiedząc że wymiana w nieplanowanym miejscu i czasie to nie jest przysłowiowy pikuś...