- Oklaski: 2
- Otrzymane podziękowania: 16
Lubliny
- BONDAR Team
-
Autor
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
- 8 Złomboli - 0 awarii
BONDAR Team odpowiedział w temacie: Lubliny
.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- OSK OLAF
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
- Oklaski: 8
- Otrzymane podziękowania: 33
OSK OLAF odpowiedział w temacie: Lubliny
ijoijo napisał: Startujemy po raz pierwszy. Nasz samochód to Lublin II 3,5T z Andorią z turbiną. Przed nami duuużo pracy z przygotowaniem pojazdu. Na forum jest dużo tematów na tematów na temat poprawienia chłodzenia , dodatkowych czujników i włączników wentylatorów. Jak wiadomo, w Lublinie wentylator jest mechaniczny a jego obrotami steruje sprzęgło wiskotyczne. Mam pytanie do doświadczonych w temacie : jak Lubliny radzą sobie w wyższych temperaturach? Czy warto dołożyć dodatkowy wentylator elektryczny sterowany chociażby ręcznie? Na pierwszy rzut oka zamontowanie wentylatora tłoczącego przed chłodnicą może być kłopotliwe ze względu na rurki chłodzenia płynu wspomagania kierownicy.
Mimo założonego dodatkowo wiatraka przed chłodnicą udało mi się ugotować silnik. Rurki od wspomagania normalnie wywaliłem. Podstawa to porządna chłodnica. Wtedy silnik sobie poradzi i pewnie Bondar taką ma. U mnie było jakieś cieniutkie g...... co skończyło się wywaloną uszczelką pod głowicą.
Z całą pewnością w tym roku zamontuję dodatkową elektryczną pompkę wody np od mercedesa. Dodatkowy wentylator zostaje a wisco spinam na stałe.
- ijoijo
-
- Wylogowany
- Młodszy forowicz
-
- Oklaski: 1
- Otrzymane podziękowania: 4
ijoijo odpowiedział w temacie: Lubliny
- OSK OLAF
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
- Oklaski: 8
- Otrzymane podziękowania: 33
OSK OLAF odpowiedział w temacie: Lubliny
ijoijo napisał: Dodatkowa elektryczna pompa wody to interesująca koncepcja. To że oryginalna pompa wody nie zawsze daję radę to zauważyłem teraz w zimie gdy na niskich obrotach robi się zimno w samochodzie. W które miejsce masz zamiar wpiąć pompę??[/quo
Wszystkie nawet najnowsze silniki o wtrysku samoczynnym stygną na wolnych obrotach. Więc zanik skuteczności ogrzewania to nie jest wina wydolności pompy wody.
gdzie wpiąć hyyyy nie mam pojęcia. Myślę że nie będzie to miał większego znaczenia byle by była wpięta w obwód I
Wymusi to po prostu szybszy przepływ cieczy a co za tym idzie zwiększy się skuteczność chłodzenia.
Jeśli masz zamiar montować na pokładzie dodatkowe oświetlenia ładowarki może lodówkę pomyśl o dodatkowym akumulatorze. Ja mam podpięcie za fotelem kierowcy. Tam rozprowadzone napięcie na całe auto. Wykorzystuję akumulator z auta, którym jeżdżę na co dzień. Oba aku podpięte są równolegle więc ładują się w czasie jazdy. Na postoju wyłączam hebel i odcinam podstawowy akumulator zabezpieczając go przed rozładowaniem w czasie wieczornej posiadówki. W nocy prąd idzie z zapasowego a Rano autko zawsze odpali .
Pomysły na razie rodzą się w głowie. Działać zacznę jak zrobi się cieplej. Jeśli znajdziesz jakieś ciekawe rozwiązanie to pisz.
- ijoijo
-
- Wylogowany
- Młodszy forowicz
-
- Oklaski: 1
- Otrzymane podziękowania: 4
ijoijo odpowiedział w temacie: Lubliny
A co do dodatkowego akumulatora do zasilania lodówki i innych bajerów to tu ze względu na moją pracę związaną z kamperami poradzę sobie doskonale i w razie potrzeby służę radą. Proponuję zastosowanie odpowiedniego przekaźnika sterowanego sygnałem D+ do separacji akumulatora "mieszkalnego" od startowego.
W planie mam też tempomat.
- BONDAR Team
-
Autor
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
- 8 Złomboli - 0 awarii
- Oklaski: 2
- Otrzymane podziękowania: 16
BONDAR Team odpowiedział w temacie: Lubliny
- PlotaTrans
-
- Wylogowany
- Świeżak
-
- Otrzymane podziękowania: 0
PlotaTrans odpowiedział w temacie: Lubliny
- Gniotsa Nie Łamiotsa
-
- Wylogowany
- Moderator
-
- Zryty Beret
- Oklaski: 34
- Otrzymane podziękowania: 302
Gniotsa Nie Łamiotsa odpowiedział w temacie: Lubliny

Puk, puk...
Kto tam?
Panewka i uszczelka
- Tom Bombadil
-
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
- Seba
Tom Bombadil odpowiedział w temacie: Lubliny
https://www.facebook.com/seba.jacko - https://www.youtube.com/channel/UCNoFY4yCQhGqAac03GkNI3w/videos
Złombol 2017 - OSK OLAF #09
Złombol 2018 - OSK OLAF #822
Złombol 2019 - OSK OLAF #59
Złombol 2020 - OSK OLAF #
- ostach
-
- Wylogowany
- Świeżak
-
- Otrzymane podziękowania: 0
ostach odpowiedział w temacie: Lubliny