Ilośc miejsc, zmiana ilości, rejestracja Żuk A 06B

Więcej
2016/02/11 22:16 #35125 przez DzikiŻuk

DzikiŻuk stworzył temat: Ilośc miejsc, zmiana ilości, rejestracja Żuk A 06B

Dzień dobry wieczór!

Niedawno stałem się posiadaczem Żuka wg dowodu A 06B. Chcę go przygotować pod złombol a później pod kolejne wycieczki niestety w dowodzie ma wpisane 2 osoby. Jak wygląda kwestia zmiany ilości osób w dowodzie? Chciałbym go przerobić na 7 osób. Wiem, że temat był poruszany już wielokrotnie ale nigdzie nie znalazłem konkretnych odpowiedzi.
Dowiadywałem się na dwóch stacjach diagnostycznych, niestety bez pozytywnych rezultatów ( na jednym zbyli mnie od razu, na drugim się nawet zainteresowali ale nie wiedzieli jak pomóc - pewnie nie trafiłem na nikogo ogarniętego w temacie).

Myślałem o tym, czy nie pożyczyć od kogoś oryginalnych ławek do żuka tak aby zrobić tylko przegląd i z tym iść do wydziału komunikacji? Czy jest sens? Może jest ktoś życzliwi kto pożyczył by mi takie ławki za dobrą flachę oczywiście?

Spawanie siedzeń do konstrukcji to na pewno w późniejszym etapie, ale gdzie przymocować pasy?

Może inne pomysły lub doświadczenia?

z góry dzięki za pomoc

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2016/02/11 22:57 #35134 przez Duch tamtych czasów

Duch tamtych czasów odpowiedział w temacie: Ilośc miejsc, zmiana ilości, rejestracja Żuk A 06B

Musisz mieć ori homologowane fotele i pasy oraz fakturę od warsztatu który Ci to montował. Fotele nie muszą być od Żuka, ważne aby nie były to samodziały z wersalki :-P Jeśli się mylę to proszę o wyprowadzenie mnie z błędu.

Więcej
2016/02/11 23:12 #35136 przez TLW Team

TLW Team odpowiedział w temacie: Ilośc miejsc, zmiana ilości, rejestracja Żuk A 06B

Mało że fakturę to jeszcze sobie życzą dokumentację w postaci zdjęć z przerabiania w warsztacie.

TLW - Tylko Lublinem Wrócę :P

Więcej
2016/02/11 23:23 #35138 przez NO NAME TEAM

NO NAME TEAM odpowiedział w temacie: Ilośc miejsc, zmiana ilości, rejestracja Żuk A 06B

To może znaleźć warsztat przy stacji kontroli pojazdów i może w pakiecie to zrobią.

`14 LLoret + (nr. boczny 189)
`15 Passo del Stelvio + (nr. boczny24 )
`16 Palermo + (nr. boczny 16)
'17 Kraj Basków + (nr boczny 40)
'18 Chalkidiki + ( nr boczny 03)
'19 Irlandia + ( nr boczny 15)
’20 stay In Home
‘ 21 Burhaniye nr boczny 79
’22 Albania nr boczny 74

Więcej
2016/02/12 04:10 #35139 przez Czarny Jastrząb

Czarny Jastrząb odpowiedział w temacie: Ilośc miejsc, zmiana ilości, rejestracja Żuk A 06B

Po kolei musisz mieć:
fotele z zagłówkami mocowane w przewidzianych do tego miejscach, pasy mocowane w miejscach do tego przeznaczonych oraz okna w rzędach w których masz fotele.

Na SKP otrzymujesz zaświadczenie o przeprowadzonym badaniu technicznym pojazdu wraz z opisem zmian dokonanych w pojeździe. I tu zaczynają się schody bo nikt nie podpisze się pod byle czym zwłaszcza że zmiany trzeba udokumentować zdjęciami.

W przypadku zmiany masy pojazdu dochodzi oświadczenie wystawione przez producenta lub przedstawiciela producenta potwierdzające, że pojazd był homologowany zgodnie z wnioskowanymi danymi technicznymi. Nie pamiętam ile się liczy na pojedynczego człowieka :)

Największe szanse masz jak auto kiedyś było busem a ktoś je przerobił na ciężarowe dla VATu. Jak od nowości było w wersji 2os to będzie ciężko.
Tak czy siak powodzenia bo choć wszyscy wiemy że Polska to kraj wielkich możliwości to czasy sie trochę zmieniają i diagności przestają ryzykować uprawnieniami dla przysłowiowej flaszki...

czarnyjastrzab.blogspot.com/

Zostań przyjacielem Żuka :)
facebook.com/Zuk.Czarny.Jastrzab

Więcej
2016/02/12 06:46 #35141 przez PREVENT

PREVENT odpowiedział w temacie: Ilośc miejsc, zmiana ilości, rejestracja Żuk A 06B

Napisz na pw do mnie. Nie taki diabeł straszny, jak go malują.

Więcej
2016/02/12 22:07 #35198 przez DzikiŻuk

DzikiŻuk odpowiedział w temacie: Ilośc miejsc, zmiana ilości, rejestracja Żuk A 06B

Dzieki za odpowiedzi! Mozna wie ktos gdzie w okolicach Katowic moglym zrobic cos takiego? Wlascicielka twierdzi, że z fabryki wyszedł osobowy - można to sprawdzić jakoś?

Więcej
2016/02/18 12:55 #35383 przez ŻukEkipa

ŻukEkipa odpowiedział w temacie: Ilośc miejsc, zmiana ilości, rejestracja Żuk A 06B

To chyba zależy od stacji diagnostycznej.... z tym samym tematem zapukałem do diagnosty i aby przerejestrować z 5-7 osób potrzebuję tylko fakturę za usługe zamontowania dodatkowych siedzień z jakiegoś warsztatu mechanicznego. Żadnych zdjęć, homologacji nic... Powiedzieli ze do przeglądu doliczą 75 zł (albo coś koło tego) za pisemko dla urzędu komunikacji żeby wydali drugi dowód.

Więcej
2016/03/07 17:58 #35966 przez Żuk Strażak

Żuk Strażak odpowiedział w temacie: Ilośc miejsc, zmiana ilości, rejestracja Żuk A 06B

Cześć wszystkim!

Czy jest ktoś jeszcze zorientowany w temacie? Pisałem priv bez odpowiedzi stąd mój post.
Borykam się z tym samym problemem co kolega. Jeżeli ktoś zna stację której wystarczy sama faktura bez zdjęć proszę o kontakt, to już rozwiąże problem.

Więcej
2016/03/07 21:33 #35977 przez Chłopcy z PRL

Chłopcy z PRL odpowiedział w temacie: Ilośc miejsc, zmiana ilości, rejestracja Żuk A 06B

Żadna wykonująca poprawnie przeglądy SKP nie zrobi bez zdjęć. Są one niezbędne w tzw "Opisie zmian" i jest tam przewidziane miejsce do umieszczenia do 6 zdjęć. Wykonać je mogą w zasadzie na samej stacji i wkleić w formie cyfrowej do programu. Jeżeli ktoś robi bez zdjęć to znaczy, że jego SKP nie nadzoruje Transportowy Dozór Techniczny tylko sam pracownik Wydziału Komunikacji, który najwyraźniej nie wie, że zdjęcia mają być. A takich stacji jest coraz mniej. Przeważająca większość ma kontrole łączone z TDT a ci panowie za badanie tego typu bez zdjęć raczej wnioskują o cofnięcie uprawnień. W moim rejonie musisz jeszcze napisać, że fotele i pasy zamocowano w fabryczne punkty kotwiczenia, więc jakieś płaskowniki, dowiercane dziury, dospawywane mocowania nie wchodzą w grę. Temat robi się coraz trudniejszy, bo coraz mniej ludzi chce być negatywnym bohaterem onetu czy innej wp, jak w razie wypadku fotele z pasażerami polecą do rowu lub na przeciwny pas drogi. Wtedy robi się zadyma jak z kapciem w bmw Andrzeja Dudy.

Polonez nie gubi oleju. On znaczy swoje terytorium.

zlombol akcja 001
zlombol akcja 002
zlombol akcja 003
zlombol akcja 004
zlombol akcja 005
zlombol akcja 006
zlombol akcja 007
zlombol akcja 008