Ilośc miejsc, zmiana ilości, rejestracja Żuk A 06B

Więcej
2016/03/13 21:18 - 2016/03/13 21:20 #36103 przez stasiu

stasiu odpowiedział w temacie: Ilośc miejsc, zmiana ilości, rejestracja Żuk A 06B

panowie przepisy się zmieniły i zmiany może tylko zatwierdzić Okręgowa Stacja Kontroli Pojazdów , w Katowicach była zwykła SKP która miała obok warsztat który przerobił to (na papierku) i zatwierdził to u siebie na SKP (uprawnienia do przeróbek miał sam diagnosta :P (sam sobie wystawiał papierki) ale od tego roku nie mogą tylko okręgówki

stasiu
Ostatnio zmieniany: 2016/03/13 21:20 przez stasiu.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2016/09/30 16:13 - 2016/09/30 16:14 #41465 przez gruby

gruby odpowiedział w temacie: Ilośc miejsc, zmiana ilości, rejestracja Żuk A 06B

Jako, że to mój pierwszy post to chciałbym się przywitać! Dzień dobry Złombolowicze!

Odświeżę trochę temat, wraz z moją ekipą na przyszły rok planujemy przygotować się do wypadu. Drezyną naszą miał być Żuk. Nurtowało mnie kilka tematów wiec zacząłem pytać i grzebać. Byłem na kilku stacjach kontroli pojazdów, dzwoniłem do Dekra, którzy podobno trzymają nad tym wszystkim piecze. Podobno od lipca temat zmiany ilości miejsc jest praktycznie nie do przejścia. Musi zostać wykonana ocena rzeczoznawczy, fotele muszą być na seryjnych mocowaniach itp. Koszty samych spraw związanych z urzędami itp to koszty rzędu kilku tysięcy. Pass.

Dopytywałem także o wersje 7 osobowe i ew zmiany foteli itp. Podczas rozmowy ze stacją z patronatu Dekra dowiedziałem się, że nikt mi obecnie nie wystawi takiego kwita, temat jest praktycznie nie do przeskoczenia. Na wszystko muszą być faktury, wszystko musi być ocenione przez rzeczoznawce, ofotografowane, musi posiadać homologacje itp. Pan jeszcze dodał, że Żuk nawet nie będzie się kwalifikował aby zrobić to wszystko legalnie.

Jak to ugryźć? Niby można zrobić na dziko ale co na to władze innych Państw? O kolizji juz nie wspominam bo wiadomo, że z góry po tyłku.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniany: 2016/09/30 16:14 przez gruby.

Więcej
2016/10/12 19:44 #41598 przez Żuxtorpeda

Żuxtorpeda odpowiedział w temacie: Ilośc miejsc, zmiana ilości, rejestracja Żuk A 06B

My jakos w zeszlym roku ogarnelismy temat choc latwo nie bylo sporo zachodu.
Aktualnie od 3ech miesiecy juz nie ma na to szans tylko firmy przerabiajace posiadajace homologacje wiec kwota raczej nie warta zachodu.Pozostaje szczep albo wycieczka we 2oje

Żuk, konserwy muzyka bez przerwy!!!

Więcej
2016/12/05 17:09 #42348 przez chopy z borewicza

chopy z borewicza odpowiedział w temacie: Ilośc miejsc, zmiana ilości, rejestracja Żuk A 06B

Czy ktoś orientował sie z rejestracja auta za granica np w Czechach aby tam przerobić na 7 miejsc .Bo poszukujemy jakiegoś rozwiązania do naszego żuka

Więcej
2016/12/05 22:56 - 2016/12/05 22:59 #42349 przez Chłopcy z PRL

Chłopcy z PRL odpowiedział w temacie: Ilośc miejsc, zmiana ilości, rejestracja Żuk A 06B

Nie jestem pewien czy w Czechach przeróbka czegoś tak starego też przejdzie. Nowsze auta mają homologowane punkty kotwiczenia foteli i pasów. W starszych a już na pewno w Żuku nie uświadczysz ich a czeski system badań jest bardzo podobny do niemieckiego. Z niemieckim miałem do czynienia ze zmianą miejsc 2 razy w mercedesie vito i sprinterze i powiem tylko tyle, że były jaja i jazdy takie, że oparło się o wydobywanie dokumentacji pojazdu od producenta.
W zasadzie temat przeróbek samodzielnych (nie przez firmę zawodowo przebudowaującą nadwozia) umarł śmiercią naturalną. Kto wiedział co się święci zrobił to jeszcze w zeszłym roku albo przed lipcem obecnego. Kto przegapił został z ręką w nocniku. A to dopiero przedsmak tego co nas czeka. Jak tak dalej pójdzie połowa Zomboli w przyszłości w ogóle przeglądu nie przejdzie. Jak macie jakieś swapy do legalizacji też lepiej róbcie zmiany teraz bo za 2-3 lata czeka wizyta na stacji TDT i obawiam się, że będzie cholernie ciężko przeskoczyć zmianę jednostki napędowej. O zmianach w hamulcach itp. nawet nie mówię bo to już dziś jest mocno na pograniczu legalności.

Polonez nie gubi oleju. On znaczy swoje terytorium.
Ostatnio zmieniany: 2016/12/05 22:59 przez Chłopcy z PRL.

Więcej
2016/12/06 09:09 #42351 przez swbr

swbr odpowiedział w temacie: Ilośc miejsc, zmiana ilości, rejestracja Żuk A 06B

DzikiŻuk napisał: Dzieki za odpowiedzi! Mozna wie ktos gdzie w okolicach Katowic moglym zrobic cos takiego? Wlascicielka twierdzi, że z fabryki wyszedł osobowy - można to sprawdzić jakoś?

Możesz sprawdzić po Vinie.

Więcej
2016/12/06 10:39 #42352 przez Pegazy

Pegazy odpowiedział w temacie: Ilośc miejsc, zmiana ilości, rejestracja Żuk A 06B

Też ostatnio usłyszałem od diagnosty że szykują się zmiany przepisów, i polecał, żeby każde Swapy starać się legalizować jak najszybciej, mówił że zmiany mogą wejść od lipca przyszłego roku, choć bardziej prawdopodobny jest początek 2018.

`14 LLoret + (nr. boczny 399)
`15 Passo del Stelvio + (nr. boczny 16)
`16 Palermo + (nr. boczny 5)

Więcej
2016/12/06 11:50 - 2016/12/06 11:51 #42353 przez Krokodyl Team

Krokodyl Team odpowiedział w temacie: Ilośc miejsc, zmiana ilości, rejestracja Żuk A 06B

Chłopcy z PRL napisał: <ciach> jest bardzo podobny do niemieckiego. Z niemieckim miałem do czynienia ze zmianą miejsc 2 razy w mercedesie vito i sprinterze i powiem tylko tyle, że były jaja i jazdy takie, że oparło się o wydobywanie dokumentacji pojazdu od producenta.

Swego czasu oglądałem (z zamiarem kupna) LR-a już po przeróbkach w Niemczech. Na wszystkie zmiany był kwit (TUV), w tym tak prozaiczne (z polskiego punkt widzenia) jak wyższe sprężyny do liftu.
Ostatnio zmieniany: 2016/12/06 11:51 przez Krokodyl Team.

Więcej
2016/12/06 16:53 #42355 przez Chłopcy z PRL

Chłopcy z PRL odpowiedział w temacie: Ilośc miejsc, zmiana ilości, rejestracja Żuk A 06B

Pegazy napisał: Też ostatnio usłyszałem od diagnosty że szykują się zmiany przepisów, i polecał, żeby każde Swapy starać się legalizować jak najszybciej, mówił że zmiany mogą wejść od lipca przyszłego roku, choć bardziej prawdopodobny jest początek 2018.

Potwierdzam. 2018 to będzie rok naprawdę dużych zmian, choć wprowadzanych stopniowo. Ale faktem jest, że przeglądy przestaną wyglądać tak jak dziś i naprawdę legalizujcie swapy jak najszybciej.

Polonez nie gubi oleju. On znaczy swoje terytorium.

Więcej
2016/12/06 19:01 #42357 przez Załoga Tarpaniątka

Załoga Tarpaniątka odpowiedział w temacie: Ilośc miejsc, zmiana ilości, rejestracja Żuk A 06B

Kolejny powód, dla którego warto się zastanowić czy dalej sens siedzieć w tym kraju ...

"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."

zlombol akcja 001
zlombol akcja 002
zlombol akcja 003
zlombol akcja 004
zlombol akcja 005
zlombol akcja 006
zlombol akcja 007
zlombol akcja 008