UAZ'em na Złoma

Więcej
2016/04/13 22:50 #36896 przez Adute666

Adute666 stworzył temat: UAZ'em na Złoma

Witajcie!
Mam zamiar wybrać się w tym roku na Złombol i ze względów sentymentalnych, jak i innych, mój wybór padł na UAZ'a. Chciałbym od was usłyszeć przeciwwskazania, tj. np. Co się psuje? Z tego co mi wiadomo to układ napędowy nie wytrzyma, ale z jakich konkretnie względów i co? Co ze sobą zabrać? Zmieszczę się w 10 tys (bez paliwa)? :D Wymarzoną sytuacją byłby UAZ z Andorią, ale jest ich stosunkowo mało... :(
W ogóle chętnie usłyszę od was wszelkie za i przeciw.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2016/04/14 11:26 #36899 przez ŻukEkipa

ŻukEkipa odpowiedział w temacie: UAZ'em na Złoma

O uazach za dużo nie powiem, ale widziałem że ładne UAZY będą do kupienia w sobotę na wyprzedaży wojskowej. Może Ci się przyda taka wiedza. Ciekawe tylko jaka cena...

www.facebook.com/events/437942883063903/

Więcej
2016/04/14 11:54 #36900 przez Adute666

Adute666 odpowiedział w temacie: UAZ'em na Złoma

Dzięki za info.
Póki co, jeszcze nie szukam, zacznę na przełomie czerwca i lipca. ;) No i Warszawka trochę daleko ode mnie.

Więcej
2016/04/14 12:17 #36901 przez Żukolot Spółka Zło-m

Żukolot Spółka Zło-m odpowiedział w temacie: UAZ'em na Złoma

Adute666 napisał: Dzięki za info.
Póki co, jeszcze nie szukam, zacznę na przełomie czerwca i lipca. ;) No i Warszawka trochę daleko ode mnie.

no to polecam zakup poloneza caro - no chyba ze od tego czerwca bedziesz non stop w warsztacie siedzial - bo przygotowanie takiego uaza to nie jest tylko dolanie oleju :)

Jezeli chodzi o jazde Uazem to w hiszpani rozmawialem z kims kto jechal takowym - ogolnie narzekal tylko na głośnosc no i predkosc ( oni zdaje sie przelotowa mieli ok 70 km/h)

Więcej
2016/04/14 12:32 #36902 przez Adute666

Niee, Polonez i Żuk odpada.
W planie jest jak najwięcej wieczorów w warsztacie. Myślę, że nie ma co dramatyzować. Wszak w UAZ'ie nie ma dużo więcej elementów niż układ napędowy. :P
w 3 miechy nie zdążę przygotować UAZ'ika do podróży?

UAZ jest dla mnie dobry, bo jest jeszcze prostszy niż inne pojazdy, a dostęp do wszystkiego jest świetny.

Najbardziej się martwię właśnie o układ napędowy, bo słyszałem kilka głosów, że nie nadaje się pod stałe obciążenie. Ciekawe czy dużo by było roboty z zaadaptowaniem mostu Żukowego, bo przełożenia takie same.

Zastanawiam się też, czysto hipotetycznie, czy na etap złombola dałoby się ominąć reduktor? Tj. Połączyć wałem bezpośrednio skrzynię z mostem. Zawsze odpada jeden element, który się może zepsuć.

Więcej
2016/04/14 12:49 #36903 przez Grzmiący Rydwan

Grzmiący Rydwan odpowiedział w temacie: UAZ'em na Złoma

Uaz jest bardziej skomplikowany niż Żuk, właśnie przez układ napędowy, nie stworzony do walenia takich dystansów po autostradach i nie tylko.

Przygotowanie auta to nie tylko 3 mce w warsztacie, ale też ze 2000 km testów po drogach... Nie zapominaj o tym. Niejeden o tym zapomniał i się zdziwił na trasie.

Grzmiący Rydwan, dowódca - Diesel

husariarally.eu/ - rajd do Gruzji - jeśli komuś mało wrażeń;-)

Więcej
2016/04/14 13:06 #36904 przez Adute666

Masz na myśli skomplikowanie, czy przystosowanie do dystansów? Układ jest przecież dość prosty. silnik->skrzynia->reduktor->most.

Jakby udało się kupić Uaza z 4C90, zamontować skrzynkę (piątkę) z Lublina, ominąć reduktor i zamontować most z Żuka byłoby ideolo, nie wiem co musiałbym testować przez 2000km...

Więcej
2016/04/14 13:35 #36905 przez TLW Team

TLW Team odpowiedział w temacie: UAZ'em na Złoma

Jakie to wszysto proste...:D

TLW - Tylko Lublinem Wrócę :P

Więcej
2016/04/14 13:42 #36906 przez Adute666

W teorii oczywiście. :D

Więcej
2016/04/14 13:45 #36907 przez Grzmiący Rydwan

Grzmiący Rydwan odpowiedział w temacie: UAZ'em na Złoma

Adute666 napisał: Masz na myśli skomplikowanie, czy przystosowanie do dystansów? Układ jest przecież dość prosty. silnik->skrzynia->reduktor->most.

Tak, ale masz dodatkowy most, właśnie reduktor i to komplikuje sytuację

Adute666 napisał: Jakby udało się kupić Uaza z 4C90, zamontować skrzynkę (piątkę) z Lublina, ominąć reduktor i zamontować most z Żuka byłoby ideolo, nie wiem co musiałbym testować przez 2000km...

Dowiesz się jak nie przetestujesz;-) Może ci się urwać jakieś mocowanie, możesz coś przeoczyć, testy są właśnie po to żeby wyłapać takie rzeczy. Jak przebudowywałem układ paliwowy to testowałem do upojenia, a i tak miałem problem na trasie i musiałem na leżąco poprawiać drobiazgi.

Wszelkie przeróbki nie są proste i naprawdę wymagają przetestowania, bo można się ciężko zdziwić.

Grzmiący Rydwan, dowódca - Diesel

husariarally.eu/ - rajd do Gruzji - jeśli komuś mało wrażeń;-)

zlombol akcja 001
zlombol akcja 002
zlombol akcja 003
zlombol akcja 004
zlombol akcja 005
zlombol akcja 006
zlombol akcja 007
zlombol akcja 008