- Oklaski: 8
- Otrzymane podziękowania: 87
Składanie samochodu/ wymiana karoseri
- Chłopcy z PRL
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
Mniej
Więcej
2016/11/19 23:32 #42251
przez Chłopcy z PRL
Polonez nie gubi oleju. On znaczy swoje terytorium.
Chłopcy z PRL odpowiedział w temacie: Składanie samochodu/ wymiana karoseri
Kupujesz strucla z podgnitym ale jako tako czytelnym VINem, rzeczoznawca robi ci opinię, że VIN jest ledwo czytelny i trzeba wybić nowy nadany przez Wydział Komunikacji. Wierzę, że jesteś inteligentny i resztę dopowiesz sobie sam.
Natomiast rejestracja SAMa to udręka prawna i finansowa ale należy też pamiętać, że ma spełniać przepisy na dzień dzisiejszy, także ekologiczne Trudno zatem, aby daćka spełniała jakąkolwiek normę euro i miała układ diagnostyki OBD. A na żółte jak dla mnie to ostateczność, choć w dobie drożejącego OC żółte zrobią się pewnie popularniejsze.
Natomiast rejestracja SAMa to udręka prawna i finansowa ale należy też pamiętać, że ma spełniać przepisy na dzień dzisiejszy, także ekologiczne Trudno zatem, aby daćka spełniała jakąkolwiek normę euro i miała układ diagnostyki OBD. A na żółte jak dla mnie to ostateczność, choć w dobie drożejącego OC żółte zrobią się pewnie popularniejsze.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Dzik
-
- Wylogowany
- Ekspert
-
Mniej
Więcej
- Oklaski: 5
- Otrzymane podziękowania: 6
2016/11/20 17:18 #42256
przez Dzik
Dzik odpowiedział w temacie: Składanie samochodu/ wymiana karoseri
Nie dokońca o Oc chodzi z tymi żółtymi, stawki miesięczne w odniesieniu do rocznych nie są tak barodzo korzystne. Miałem stłuczke (nie z mojej winy)jednym autem z 84r zarejestrowanym na biało. Uszkodzone drzwi, które wg cennika kosztują ok 10 tyś pln. Jakby auto było na żółtych sprawa byłaby zakończona już dawno a tak ponad 2 lata w sądach bo ubezpieczyciel za drzwi zapłacił 600zl. Wracajac do Daci , jak chcesz na nią papiery to daj znać.
- Chłopcy z PRL
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
Mniej
Więcej
2016/11/20 23:52 - 2016/11/20 23:53 #42260
przez Chłopcy z PRL
Ze stłuczką masz rację, ale jak trzeba sprzedać za granicę, a czasami trzeba bo w Polsce często nie ma chętnych na zapłacenie adekwatnej do wartości kwoty. I tu żółte są problemem i trzeba kombinować. Wiem coś o tym bo mam znajomego który się tym para i przepychał w tym roku sprzedaż auta na żółtych do Rosji i Nigerii. Tez mam jedno auto na żółtych ale raczej póki się da więcej nie planuję. A OC nawet na żółtych bardziej opłaca się na rok, przynajmniej na zniżce dla zabytków w PZU.
Ostatnio zmieniany: 2016/11/20 23:53 przez Chłopcy z PRL.
- POGANIACZE BYDŁA
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
Mniej
Więcej
- Oklaski: 5
- Otrzymane podziękowania: 81
2016/11/21 00:24 #42262
przez POGANIACZE BYDŁA
Żeby mieć zniżkę w PZU za zabytek, nie trzeba mieć żółtych tablic...
Sikor
NIE JESTEM PREZESEM NICZEGO
POGANIACZE BYDŁA odpowiedział w temacie: Składanie samochodu/ wymiana karoseri
Chłopcy z PRL napisał: A OC nawet na żółtych bardziej opłaca się na rok, przynajmniej na zniżce dla zabytków w PZU.
Żeby mieć zniżkę w PZU za zabytek, nie trzeba mieć żółtych tablic...
Sikor
NIE JESTEM PREZESEM NICZEGO
- Załoga Tarpaniątka
-
- Wylogowany
- Moderator
-
Mniej
Więcej
- Oklaski: 48
- Otrzymane podziękowania: 169
2016/11/21 09:24 #42263
przez Załoga Tarpaniątka
"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."
Załoga Tarpaniątka odpowiedział w temacie: Składanie samochodu/ wymiana karoseri
Dokładnie, wystarczy wiek samochodu + karta członkowska automobilklubu jakiegoś należącego pod PZMot
"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."
- Chłopcy z PRL
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
Mniej
Więcej
2016/11/27 10:52 #42302
przez Chłopcy z PRL
A o tym to ja akurat wiem. Mój poldek jest na białych i też jest na zniżce dla zabytków. Po prostu miałem na myśli, że jeśli ktoś chce ubezpieczyć auto czasowo to nie oplaca się tego robic na okres dłuższy niż 2 miesiące w roku bo potem bardziej opłaca się całoroczne.