- Otrzymane podziękowania: 1
Favorit a Felicia - zamienne częsci
- poskodovani team
-
Autor
- Wylogowany
- Świeżak
-
Mniej
Więcej
2017/05/04 20:15 #43949
przez poskodovani team
poskodovani team stworzył temat: Favorit a Felicia - zamienne częsci
witam złombolowicze 
mam następujące pytanie techniczne, chciał nie chciał, zupełnie spontanicznie, przytargałem dzis na podwórko Skodę Felicię '94 lub 95 1.3, jako typowego dawcę organów.
a Naszym złombolxem jest Favoritka z '92 roku.
i tutaj nasuwa mi się pytanie, zanim zabiorę się za rozbieranie Felicji - jakie częsci są zamienne? co do silnika to myslę, że da radę to ocenić organoleptycznie
ale mam nadzieję, że np. alternator, rozrusznik, cewka?
bardziej chodzi mi o np. zawieszenie, amorki, przeguby, półosie, tarcze, klocki, inne bajery?
może da się cos łatwym sposobem plug&play przerzucić z wnętrza?
jestem otwarty na pomysły i propozycje, na pewno macie doswiadczenia w tej materii, posiadacze Skodavek
pozdrawiam!

mam następujące pytanie techniczne, chciał nie chciał, zupełnie spontanicznie, przytargałem dzis na podwórko Skodę Felicię '94 lub 95 1.3, jako typowego dawcę organów.
a Naszym złombolxem jest Favoritka z '92 roku.
i tutaj nasuwa mi się pytanie, zanim zabiorę się za rozbieranie Felicji - jakie częsci są zamienne? co do silnika to myslę, że da radę to ocenić organoleptycznie

bardziej chodzi mi o np. zawieszenie, amorki, przeguby, półosie, tarcze, klocki, inne bajery?
może da się cos łatwym sposobem plug&play przerzucić z wnętrza?
jestem otwarty na pomysły i propozycje, na pewno macie doswiadczenia w tej materii, posiadacze Skodavek

pozdrawiam!
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Skodillac Team
-
- Wylogowany
- Świeżak
-
Mniej
Więcej
2017/05/05 14:36 #43954
przez Skodillac Team
Favorit 135 LS '92r
Skodillac Team odpowiedział w temacie: Favorit a Felicia - zamienne częsci
Niestety, nie jest tak różowo, jakbyś miał favoritkę '93 - '94r to by więcej pasowało, Poczytaj na
forum.skodovka.pl/
tam jest więcej szczegółów podanych.
Alternator to zamieniasz tylko koło pasowe i gotowe, półośki chyba nie pasują, musiałbyś przełożyć skrzynie(przespawać łapę) i zwrotnice.
Poza tym w favo '92r masz rozstaw kół 4x98 a w felci 4x100, przednie amorki są inne za to tylne spokojnie podejdą razem ze sprężynami.
Chłopaki przerabiali felkowy słupek, montując aparat zapłonowy i gaźnik z favo oraz elektryczną pompę paliwa. Sami się zastanawiamy nad takim rozwiązaniem bo nasz silnik jest w dość kiepskiej kondycji (niski stopień sprężania)
Z wnętrza raczej pasują elementy, choć wiadomo czasem trzeba porzeźbić
Alternator to zamieniasz tylko koło pasowe i gotowe, półośki chyba nie pasują, musiałbyś przełożyć skrzynie(przespawać łapę) i zwrotnice.
Poza tym w favo '92r masz rozstaw kół 4x98 a w felci 4x100, przednie amorki są inne za to tylne spokojnie podejdą razem ze sprężynami.
Chłopaki przerabiali felkowy słupek, montując aparat zapłonowy i gaźnik z favo oraz elektryczną pompę paliwa. Sami się zastanawiamy nad takim rozwiązaniem bo nasz silnik jest w dość kiepskiej kondycji (niski stopień sprężania)
Z wnętrza raczej pasują elementy, choć wiadomo czasem trzeba porzeźbić

Favorit 135 LS '92r
- poskodovani team
-
Autor
- Wylogowany
- Świeżak
-
Mniej
Więcej
2017/05/05 19:10 #43955
przez poskodovani team
poskodovani team odpowiedział w temacie: Favorit a Felicia - zamienne częsci
Wielkie dzięki za wstępne podpowiedzi, choć co do kół to słyszałem, że '92 było rokiem dojsc przejsciowym i mozna miec 98 jak i 100, kwestia sprawdzenia, no ale nie jestem pewien.
Będziemy sprawdzać co i jak, najwyżej się wysprzeda Felke i zakupi odpowiedniki do Favority.
Z forum tez skorzystam na pewno
Będziemy sprawdzać co i jak, najwyżej się wysprzeda Felke i zakupi odpowiedniki do Favority.
Z forum tez skorzystam na pewno
- Gniotsa Nie Łamiotsa
-
- Wylogowany
- Moderator
-
- Zryty Beret
Mniej
Więcej
- Oklaski: 34
- Otrzymane podziękowania: 264
2017/05/05 22:34 #43956
przez Gniotsa Nie Łamiotsa
Puk, puk...
Kto tam?
Panewka i uszczelka
Gniotsa Nie Łamiotsa odpowiedział w temacie: Favorit a Felicia - zamienne częsci
Puk, puk...
Kto tam?
Panewka i uszczelka