[ŻUK] Temat zbiorczy modyfikacji i patentów mechanicznych w Żukach

Więcej
2019/01/03 19:21 #49363 przez Opiekun

Opiekun odpowiedział w temacie: [ŻUK] Temat zbiorczy modyfikacji i patentów mechanicznych w Żukach

Witam, mam pytanie o tylny most bo chce sie pozbyc starego ale interesuje mnie dyfer od Kia sportage lub Vitary chcialbym zostac przy komplecie alufelg bo fajnie wygladaja i sa na nowych oponach, czy ktos wymienial taki most? stary dzielony i halasuje i jest za wolny.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2019/01/03 23:46 #49367 przez Matiz

Matiz odpowiedział w temacie: [ŻUK] Temat zbiorczy modyfikacji i patentów mechanicznych w Żukach

Natknąłem sie parokrotnie na ten most sportagowy, ale nie potrafie wykopać tego tematu... możliwe że to było na polskichdostawczakach.pl lub tutaj na zlombolu w temacie "szybszy most". google nie znajduje niestety "Żuk most sportage"...

Swap mostu wydaje sie prosty, wykręcasz stary z jarzm, dopasowujesz nowy, skrecasz jarzma, przeróbka wału i wio. Tak patrząc jakie potwory ostatnio sie rodzą w temacie żuków, to swap mostu wydaje sie banalny. Inna kwestia że most sportagowy jest pod spręzyny. Trzeba będzie poucinac to i owo.

Tak czy owak, na dokładniejsze info musisz poczekać aż zajrzy ktoś kto ma wykonaną tą przeróbke.
Podziękowali: Opiekun

Więcej
2019/01/04 09:28 - 2019/01/04 09:32 #49369 przez Franowo Team

Franowo Team odpowiedział w temacie: [ŻUK] Temat zbiorczy modyfikacji i patentów mechanicznych w Żukach

W temacie że koło robi 80% wyglądu my jedziemy an 8,5 cala i ET około 5
Załączniki:
Ostatnio zmieniany: 2019/01/04 09:32 przez Franowo Team.

Więcej
2019/01/04 11:46 #49370 przez dpSolo

dpSolo odpowiedział w temacie: [ŻUK] Temat zbiorczy modyfikacji i patentów mechanicznych w Żukach

sam również jestem przed taką przeróbką, żeby założyć most od sportage II który jest faktycznie pod sprężyny trzeba niestety zrobić lub przespawać ze starego mostu od żuka uchwyty na amortyzatory i na pióra resorów dodatkowo będzie trzeba przerobić wał o ile dobrze pamiętam trzeba go skrócić i wyważyć

Więcej
2019/01/04 21:04 #49376 przez Opiekun

Opiekun odpowiedział w temacie: [ŻUK] Temat zbiorczy modyfikacji i patentów mechanicznych w Żukach

jest pare dobrych przelozen w Suzuki grand vitara 3.9 4.2 i 4.8. Fegi mam z Daihatsu fortrack 15" 7J 0ET 255/70/15 licznik pokazuje dabra predkosc mierzona na GPS. Wal pedny juz mam , ten z podpora.

Więcej
2019/01/07 11:49 #49392 przez maxpert

maxpert odpowiedział w temacie: [ŻUK] Temat zbiorczy modyfikacji i patentów mechanicznych w Żukach

Witam, felgi kupione z ET0, teraz przymierzam sie do przekładki silnika z turbo od lublina ze skrzynią biegów także od Lublina którego udało się kupić za parę złotych. Wspomaganie także adoptujecie z Lublina ?

Więcej
2019/01/08 01:21 #49403 przez Matiz

Matiz odpowiedział w temacie: [ŻUK] Temat zbiorczy modyfikacji i patentów mechanicznych w Żukach

Chyba jeszcze nikt nie dociagnał tematu wspomagania hydraulicznego z lublina do końca. Jest niedokończony temat na polskiedostawczaki.pl, problemem jest ramię przekladni.

Chyba że jakiś zlombol zrobił to niech sie pochwali.

Najprostszą opcją jest wspomaganie elektryczne ze scenica ,ale temat budzi wiele emocji (co widać w pierwszych postach tego tematu)

Także jak już ktos sie zdecyduje ,to róbcie porządny wałek kierowniczy bo sie zatrzaśniecie!

Bardziej mnie intryguje temat konwersji układu na listwowy (maglownica) próbowałem już podgryzać złomboli na fb, ale nie kwapią sie do podzielenia sie patentem. Widzialem dwa lub 3 takie zuki na starcie 2018 (w sensie zawieszenie zukowskie + maglownica, nie licze żukow ze swapem zawieszenia). Jedyne info jakie na razie mam to że magiel z (jakiegoś) forda pasuje. (i nie jest to tranzit VI )

Bardzo chetnie przyjme donos na ekipe która ma taką przeróbke celem podejrzenia patentu!
Podziękowali: maxpert

Więcej
2019/01/08 10:01 #49405 przez dpSolo

dpSolo odpowiedział w temacie: [ŻUK] Temat zbiorczy modyfikacji i patentów mechanicznych w Żukach

W moim żuku jest maglownica od forda ale od którego to już nie pamiętam chyba od tranzit bardziej starszego niż ty piszesz, poprzedni właściciel żuka zaadoptował taką maglownice i jak robiłem swap hamulcy z Lublina to musiałem przerobić mocowanie które jest przyspawane do belki zawieszenia.

15 cali nie za małe do żuka ? w sumie ja mam od Lublina to one ocierały o zwrotnice

Więcej
2019/01/08 18:05 #49409 przez Matiz

O widzisz, dzieki za info ,kolejna cegiełka. Podstawą jest aby dawca też miał magiel przed osią jak żuczek

A jak musiałeś przerabiać? nie powinno w niczym zawadzać. Opisz szerzej jak możesz

15" niee, są ok, kwestia dopasowania opon aby zachować prędkość (profil 80). Oczywiscie że przy 16 jest i ładniej i prościej o opony (np z traficów/vivaro są 195/65 R16C, taniość) ,ale tu jest też taka kwestia ,że cieżko zgodzić wszyskie żukowskie rozmiary (średnica szerokosć offset i rozstaw śrub) przy felgach 16". Potem dochodzi też aspekt finansowy, bo te Dotzy które wspominałem powyżej owszem znalazłem ,ale tylko jeden komplet i za 800zł.. No i nie miały rantu co przy takiej feldze jest dla mnie nie do przyjecia :P

Dotz dakar

Jestesmy skazani w sumie tylko na koła przeznaczane do suzuki. Większość innych potencjalnych dawców ma 6 śrub (pajero,patrole itd)

trójkąty z samuraja nie bez powodu sa tak popularne, są bardzo wąskie przy średnicy 15", mają 5.5 lub 6" Wtedy można założyc opony 185/80 R15 które są bliskie seryjnemu wymiarowi ,a przy okazji odpowiednio wąskie aby nie podnosić spalania. Nawet miałem w ręce komplet Federali ,ale musieliśmy zrobic zwrot, bo na 7" był za duży naciąg...

pozdrowienia

Więcej
2019/01/08 18:10 #49410 przez Matiz

Znowu nadrukowałem ale nie o sednie posta :P - za małe nie, taka sytuacja to kwestia dobrania felgi z dobrym offsetem. Tak jak piszesz koła z lublina tak jak zuk stoi nie spasują, samurajowe także z tego co pamietam.
Ale problem jest zmarginalizowany z tego wzgledu ,ze chyba i tak każdy wrzuca tarcze. Jeżeli ktoś zostaje na bębnach to trzeba dystans

zlombol akcja 001
zlombol akcja 002
zlombol akcja 003
zlombol akcja 004
zlombol akcja 005
zlombol akcja 006
zlombol akcja 007
zlombol akcja 008