Lampy dalekosiężne

Więcej
2018/01/21 13:49 #46701 przez Brunatni

Brunatni stworzył temat: Lampy dalekosiężne

Cześć, w związku z podróżą przez Bałkany i spore prawdopodobieństwo jechania po bezdrożach w nocy mam zamiar zamontować na swoim aucie lampy dalekosiężne. Nie chcę montować listwy ledowej na dachu bądź masce, tylko dwa halogeny na wysokości grilla i lamp zamocowane na błotniku. Myślałem nad takimi lampami . Chciałbym zapytać kogoś kto montował coś takiego w ostatnich latach o jego opinie, czy lepiej listwę led, np. taką czy jednak halogen na żarówki. Moim zdaniem lepiej taki halogen gdzie mogę wymienić żarówkę i mieć go na lata. Jeśli ktoś przerabiał temat i ma doświadczenie z użytkowania to proszę o komentarz.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2018/01/21 14:57 #46705 przez C.H. Robinson Teresin Team

C.H. Robinson Teresin Team odpowiedział w temacie: Lampy dalekosiężne

Podpinam się pod temat bo myślę dokładnie o tym samym.
Zastanawiałem się nad listwą LED ale montowaną do zderzaka (Skoda Favorit) bo tam nie będzie szkoda wiercić dziur, Drugą opcją jest montaż dwóch halogenów do belek pod bagażnik dachowy, których jeszcze nie mam więc w sumie nie wiem czy da radę :)

2015 - OSP Teresin - Żuk A07 - Passo dello Stelvio, Włochy
2016 - BONDAR Team - Lublin II - Hammamet, Tunezja
2017 - C.H. Robinson Teresin Team - Skoda Favorit - Noja, Hiszpania
2018 - C.H. Robinson Teresin Team - Skoda Favorit - Sithonia, Grecja
2019 - C.H. Robinson Teresin Team - Lublin III - ?

Więcej
2018/01/28 16:08 #46816 przez BONDAR Team

BONDAR Team odpowiedział w temacie: Lampy dalekosiężne

Panowie zależy co chcecie osiągnąć ? Jeżeli doświetlić mocniej przed samochodem to listwa Led. Natomiast jeżeli chcecie widzieć dalej to halogeny dalekosiężne. Michał jechałeś Lublinem z nami to wiesz co dają halogeny. Tak na marginesie to ja w tym roku zakładam "kangura" i na niego jeszcze dwa halogeny dalekosiężne.

Więcej
2018/01/28 17:22 - 2018/01/28 17:22 #46817 przez Agrodex Rally Team

Agrodex Rally Team odpowiedział w temacie: Lampy dalekosiężne

Zgadzam się z @BONDARem. Listwa ledowa fajnie doświetli Ci przestrzeń bezpośrednio przed autem, zaś te reflektory, które pokazałeś w pierwszym linku będą świecić wąskim, ale mocnym światłem na duże odległości. Pracuje na co dzień w rolnictwie, na ciągnikach, czy innych maszynach rolniczych stosuje się zarówno reflektory dalekosieżne, jak i doświetlajace przestrzeń bezpośrednio wokół maszyny. Podczas jazdy po drogach publicznych, gdzie prędkości są większe, korzystanie z LEDowej listwy będzie kara. swiatło odbite od wszystkich elementów wokół pojazdu bardzo mocno rozprasza uwagę kierowcy, w dodatku poprzez zwężone źrenice oczu, nie widać nic na dalsza odległość, bo de facto, patrzysz w ciemność, gdyż LEDy już tam nie sięgają. Najgorszy jest jednak moment, kiedy wyłączasz LEDy podczas jazdy. Nagle się okazuje, ze nic nie widzisz, oczywiście wzrok się zaraz przyzwyczai, jednak nie jest to mile uczucie. Tak więc do jazdy proponuję tylko i wyłącznie reflektory dalekosiężne, które także będę montował u siebie na Starze.
Przypominam też, że takie dodatkowe reflektory trzeba podłączyć przez przekaźnik.
Ostatnio zmieniany: 2018/01/28 17:22 przez Agrodex Rally Team.

Więcej
2018/02/26 10:20 #47028 przez Żukolot Spółka Zło-m

Żukolot Spółka Zło-m odpowiedział w temacie: Lampy dalekosiężne

Agrodex Rally Team napisał: Zgadzam się z @BONDARem. Listwa ledowa fajnie doświetli Ci przestrzeń bezpośrednio przed autem, zaś te reflektory, które pokazałeś w pierwszym linku będą świecić wąskim, ale mocnym światłem na duże odległości. Pracuje na co dzień w rolnictwie, na ciągnikach, czy innych maszynach rolniczych stosuje się zarówno reflektory dalekosieżne, jak i doświetlajace przestrzeń bezpośrednio wokół maszyny. Podczas jazdy po drogach publicznych, gdzie prędkości są większe, korzystanie z LEDowej listwy będzie kara. swiatło odbite od wszystkich elementów wokół pojazdu bardzo mocno rozprasza uwagę kierowcy, w dodatku poprzez zwężone źrenice oczu, nie widać nic na dalsza odległość, bo de facto, patrzysz w ciemność, gdyż LEDy już tam nie sięgają. Najgorszy jest jednak moment, kiedy wyłączasz LEDy podczas jazdy. Nagle się okazuje, ze nic nie widzisz, oczywiście wzrok się zaraz przyzwyczai, jednak nie jest to mile uczucie. Tak więc do jazdy proponuję tylko i wyłącznie reflektory dalekosiężne, które także będę montował u siebie na Starze.
Przypominam też, że takie dodatkowe reflektory trzeba podłączyć przez przekaźnik.

Przepraszam za offtop ale czy ja dobrze zrozumialem ze w tym roku leci z Nami STAR ?? ;)

Więcej
2018/02/26 11:13 #47030 przez Brunatni

Brunatni odpowiedział w temacie: Lampy dalekosiężne

Dobrze zrozumiałeś, jest już nawet zgłoszony jako załoga w tym roku. Z tego co dało się wyczytać w innych tematach to być może nie będzie to jedyna ekipa startująca Starem, ale to się okaże na starcie.

Więcej
2018/02/26 20:06 - 2018/02/26 20:08 #47034 przez dpSolo

dpSolo odpowiedział w temacie: Lampy dalekosiężne

dokładnie te lampy mam założone w żuku 2 sz na zderzaku, montuje w tym roku bagażnik na dach więc myślałem o kolejnych na dach :D dają rade jak sama nazwa ich mówi daleko oślepiają :D ale za stówę to ja kupiłem dwie też wesem :D oczywiście lokalnie
Ostatnio zmieniany: 2018/02/26 20:08 przez dpSolo.

Więcej
2018/02/27 09:49 #47036 przez swbr

swbr odpowiedział w temacie: Lampy dalekosiężne

dpSolo napisał: dokładnie te lampy mam założone w żuku 2 sz na zderzaku, montuje w tym roku bagażnik na dach więc myślałem o kolejnych na dach :D dają rade jak sama nazwa ich mówi daleko oślepiają :D ale za stówę to ja kupiłem dwie też wesem :D oczywiście lokalnie

Pamiętaj o osłonach na dodatkowe reflektory - za ich brak można stracić dowód rejestracyjny.

Więcej
2018/03/21 12:53 #47154 przez Załoga Tarpaniątka

Załoga Tarpaniątka odpowiedział w temacie: Lampy dalekosiężne

Jak chcecie porządne światło dalekosiężne, to kupcie sobie dwa nowe Wesemy ( mają normalne odbłyśniki a nie napylany plastik) i załóżcie żarówki w okolicy 120W. Ja mam osobiście 140W ale nagrzewają mocno lampy. W Albanii na ostatniej Greckiej edycji uratowały nam na autostradzie dupę przed czołowym zderzeniem z betonem na drodze (inna sprawa że pociskaliśmy trochę naszym kioskiem na kołach). Po bezdrożach też mocno wspomagały + dodatkowe dwa Zelmoty skierowane na zewnątrz do doświetlania pobocza. Na bezdrożach przydatny setup (szczególnie w górach jak się jedzie jakimiś ciasnymi przejazdami i ma się z jednej strony niezabezpieczoną skarpę). Tylko pamiętajcie jeszcze o alternatorze. Oryginalny zabijecie. Ja mam u siebie 140A który wyrabia z naddatkiem.

"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."

Więcej
2018/03/21 12:57 #47155 przez dpSolo

dpSolo odpowiedział w temacie: Lampy dalekosiężne

Mam właśnie założone 2 wesemy z żarówkami 120W na zderzaku i jest plan dołożyć jeszcze 2 może 4 mniejsze na bagażnik dachowy. Puki co nie mam osłon na nie i nikt się odpukać jeszcze nie doczepił

zlombol akcja 001
zlombol akcja 002
zlombol akcja 003
zlombol akcja 004
zlombol akcja 005
zlombol akcja 006
zlombol akcja 007
zlombol akcja 008