Lampy dalekosiężne

Więcej
2018/04/04 11:27 #47255 przez krecina

krecina odpowiedział w temacie: Lampy dalekosiężne

Witam czy ktoś w polonezie montował takie lampy?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2018/04/04 16:48 - 2018/04/04 16:49 #47257 przez Polderari

Polderari odpowiedział w temacie: Lampy dalekosiężne

Proponuję zamonotać bez wiercenia Wasemy na uchwytach na przyssawkach np takich
6.allegroimg.com/original/015ab8/f5fb08dd4deabcb7bf406dd05c16
Do tego kabel z wyłącznikiem do zapalniczki

Zalety możesz na dachu zamontować więc będą świecić wyżej + masz regulacje w każdej płaszczyźnie
Ostatnio zmieniany: 2018/04/04 16:49 przez Polderari.

Więcej
2018/04/05 11:33 #47260 przez Rezerwat Przygody

Rezerwat Przygody odpowiedział w temacie: Lampy dalekosiężne

Już o tym gdzieś pisałem. Nie montujemy lamp dalekosiężnych nad szybą! Jak nie wiecie czemu to spróbujcie ;) Zobaczycie jakie halo się robi na szybie i jak niewiele widać. Na dach idą tylko lampy robocze, oświetlające okolice auta na postoju.
Jak ma być efektywnie to dalekosiężne montujemy z przodu, nad zderzakiem.
U nas najprawdopodobniej w tym roku na przód wjedzie listwa LED dalekosiężna.

Więcej
2018/04/05 11:51 #47261 przez Polderari

1. na przyssawce można lampę przełożyć na maskę czy na błotnik
2. ponieważ wysięgnik jest regulowany w 3 płaszczyznach, można uniknąć halo na szybie.... tylko wtedy będą pewnie baaardzo dalekie :)

Więcej
2018/04/05 12:35 #47262 przez Załoga Tarpaniątka

Załoga Tarpaniątka odpowiedział w temacie: Lampy dalekosiężne

Nie chciałbym być samochodem będącym z przodu w razie jakiegoś dzwonu. Ciekawe czy to ma jakąkolwiek homologację na taką wagę i takie zastosowanie..

"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."
Podziękowali: Czerwony Team

Więcej
2018/04/05 12:38 #47263 przez Rezerwat Przygody

Homologacji na pewno nie ma. Nie ma legalnej ;)
Nie odważyłbym się czegoś takiego zamontować. Zbyt duże ryzyko dla mnie i dla innych uczestników ruchu. Wolę mieć coś na stałe i to w bezpieczny sposób.

Więcej
2018/04/05 14:25 #47264 przez Polderari

hmmm... zastanawia mnie z jakimi prędkościami chcecie jeździć po Albanii czy Rumunii.... skoro obawiacie się, że lampa na przyssawce może odpaść...

Jakoże byłem w dwóch Państwach na trasie zamierzam przydatność lamp widzę tylko w następujących sytuacjach
- Bułgaria - droga w pobliżu Ruse oraz Kazanłyku - obie dziurawe tak, że w dzień jechałem na nich 40 kmph.
- Albania - tu ciężko nawet w dzień przekroczyć 50 kmph, chyba, że na autostradzie... ale wtedy zwykłe długie są wystarczające, polecam zmianę odbłysków i upenienie się, że nie połamały się spinki + dobre żarówki np. Osram/Philips i spoko starczy

Dla mnie dalekosiężne reflektory mają mnie uchronić przed wjechaniem nagłym w dziurę i przez 80-90% czasu będą zbędne. A tam gdzie będę ich używał i tak pewnie nie osiągnę zbyt dużych prędkości.
Dla tych którzy się boją są też wersje z potrójną przyssawką.
A co do odpadnięcia, to tylko chciałbym zauważyć, że za pomocą przyssawek przenosi się całe szyby... i tak wiem, że zaraz powiecie, że to nie to samo, ale przyssawki są naprawdę mocne. Na pewno mocniejsze niż magnes od anteny CB... a ta nie spada

Więcej
2018/04/05 14:31 #47265 przez Rezerwat Przygody

Nie jest istotne z jakimi prędkościami będziesz jechał. Lampa odklei się przy 40kmh i walnie dziecko przy drodze. Myślisz, że nie zrobi poważnej krzywdy? Stłuczka, przy takiej samej prędkości. Podobny problem.
Porównanie przyssawki do magnesu nie ma sensu. Zupełnie inny sposób i czas działania siły, dzięki której to się trzyma.
Ale ok, rób jak chcesz. Przecież to Twój i tylko Twój wybór :)

Więcej
2018/04/05 20:53 #47267 przez Załoga Tarpaniątka

Załoga Tarpaniątka odpowiedział w temacie: Lampy dalekosiężne

Otóż to.

A co do Albanii, kilka lat temu na Grecję cięliśmy momentami srogo, tyle że w nocy. W sumie wtedy nam dalekosiężne uratowały tyłek, bo uchroniły nas od zderzenia z betonową barierą w miejscu gdzie bez oznaczeń kończył się asfalt autostrady i trzeba było przejechać na pas z przeciwka. Przydawały się też podczas kręcenia serpentyn po jakimś polu naftowym.

"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."

Więcej
2018/04/06 09:32 #47268 przez Polderari

Szanse odpadnięcia przyssawki są nieduże - oczywiście większe niż w przypadku przykręcenia śrubami do karoserii :)
Przecież używa się przyssawke do montażu sprzętu do filmowania :) Tylko tak jak z wszystkim trzeba to zrobić dokładnie. Powierzchnia musi być gładka i najlepiej wilgotna.
Poniżej parę przykładów użycia przyssawek, które nie odpadły :)

Co do mnie ja stosuję jeszcze zabezpieczenie w postaci sznurka przyczepionego do przyssawki i w przypadku dachu przeciągniętego przy słupkach do środka po obu stronach. W najgorszym wypadku przyssawka z kamera czy lampa przewróci się na dach. Ale podczas rajdu na Sycylię mieliśmy przyssawkę cały czas na dachu przez 7 000 km i nie odpadła ani razu :)
Wersja Super Safe:

zlombol akcja 001
zlombol akcja 002
zlombol akcja 003
zlombol akcja 004
zlombol akcja 005
zlombol akcja 006
zlombol akcja 007
zlombol akcja 008