- Otrzymane podziękowania: 3
Polonez Caro plus zżarte progi
- PiotrTM
-
- Wylogowany
- Senior forum
-
PiotrTM odpowiedział w temacie: Polonez Caro plus zżarte progi
Polderari napisał: No cóż motor łatwiej naprawić czy zmienić niż progi
Przy jakości obecnie dostępnych części, naprawa główna silnika Poloneza jest praktycznie niemożliwa, a w każdym razie mija się z celem.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- PiotrTM
-
- Wylogowany
- Senior forum
-
skier napisał: nie planuję dzwona
ZŁOMBOL to stan umysłu a nie wyścigi
a tak na serio to mogę pyknąć fotkę za kilka dni bo teraz auto garażuje u kumpla
z zewnątrz są listwy więc wygląda git ale od spodu te progi to rzeczywiście lipa
szukam dalej blacharza, malowanie progów i tak pewnie się skończy "barankiem" a listwy być może wylecą
Jeżeli chcesz spawać w okolicach Katowic, to mogę polecić zakład pana Lasonia w Dąbrowie Górniczej.
- Polderari
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
- Oklaski: -62
- Otrzymane podziękowania: 99
Polderari odpowiedział w temacie: Polonez Caro plus zżarte progi
PiotrTM napisał:
Polderari napisał: No cóż motor łatwiej naprawić czy zmienić niż progi
Przy jakości obecnie dostępnych części, naprawa główna silnika Poloneza jest praktycznie niemożliwa, a w każdym razie mija się z celem.
Jakich części - jeśli chodzi o silnik wciąż jeszcze idzie dostać oryginały (tylko trzeba poszukać).
Do tego blok można albo wymienić albo regenerować (czyt rozwiercić lekko) i założyć nominał+1
jeśli chodzi o głowicę, to regeneracja jest zawsze taka sama, rozwiercasz gniazda, nabijasz nowe, dopasowujesz, do tego zawory etc....
Mój silnik był rozkręcany przed złomkiem 2016 pięciokrotnie z powodu zacierających się zaworów.
Natomiast umówmy się nie ma czegoś takiego jak tania regeneracja, jest albo tanio albo porządnie. Sama regeneracja głowicy to koło 2 000 PLN
- Załoga Tarpaniątka
-
- Wylogowany
- Moderator
-
- Oklaski: 48
- Otrzymane podziękowania: 169
Załoga Tarpaniątka odpowiedział w temacie: Polonez Caro plus zżarte progi
Sprawdzenie szczelności + planowanie + mycie na gotowo do założenia w aucie to masz okolice 150zł. Komplet zaworów z prowadnicami to okolice 350zł, wymiana prowadnic jakieś 150zł + ewentualnie koszt nowej klawiatury. Jak tyś nazbierał 2000zł ? Za 2500-3000zł zrobisz kapitalkę tego silnika a wiekszość części jest wciąż dostępna, a jak nie ma, to też nie ma problemu obecnie z dorobieniem na zamówienie ( oczywiście wtedy koszt leci nieco w górę)

Zregenerowanie na tiptop głowicy z Rovera to koszt około 1600-1700zł jak wkładasz nawet nowe gniazda, a zaworów tam raz tyle.
Jak dźwigienki wymagają naprawy, to prościej i taniej jest kupić całą nową klawiaturę za 200-300zł, a uwierz mi, da się kupić jeszcze oryginalne.
Skoro zawory się zacierały, to najprawdopodobniej miałeś złe pasowania na prowadnicach i po nagrzaniu je chwytało. Chyba że mówisz o klawiaturze, to znaczy że albo miałeś jakiś kanał olejowy przytkany albo za niskie ciśnienie oleju.
"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."
- Polderari
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
- Oklaski: -62
- Otrzymane podziękowania: 99
Polderari odpowiedział w temacie: Polonez Caro plus zżarte progi
Załoga Tarpaniątka napisał: Znowu nie strasz tak ludzi cenami. Nie wiem co byś musiał robić w głowicy z OHV żeby jej regeneracja kosztowała 2000zł...
Sprawdzenie szczelności + planowanie + mycie na gotowo do założenia w aucie to masz okolice 150zł. Komplet zaworów z prowadnicami to okolice 350zł, wymiana prowadnic jakieś 150zł + ewentualnie koszt nowej klawiatury. Jak tyś nazbierał 2000zł ? Za 2500-3000zł zrobisz kapitalkę tego silnika a wiekszość części jest wciąż dostępna, a jak nie ma, to też nie ma problemu obecnie z dorobieniem na zamówienie ( oczywiście wtedy koszt leci nieco w górę)
Zregenerowanie na tiptop głowicy z Rovera to koszt około 1600-1700zł jak wkładasz nawet nowe gniazda, a zaworów tam raz tyle.
Jak dźwigienki wymagają naprawy, to prościej i taniej jest kupić całą nową klawiaturę za 200-300zł, a uwierz mi, da się kupić jeszcze oryginalne.
Skoro zawory się zacierały, to najprawdopodobniej miałeś złe pasowania na prowadnicach i po nagrzaniu je chwytało. Chyba że mówisz o klawiaturze, to znaczy że albo miałeś jakiś kanał olejowy przytkany albo za niskie ciśnienie oleju.
Z zaworami to była cała historia - były za dobrze spasowane ot co, a rozszerzalności cieplnej nie zmienisz

Ceny zależą oczywiście od miejsca i zakresu prac. ja podaje górne granice do tego w stolicy...
nazbierałem 2k między innymi dlatego, że w pewnym momencie miałem dość firmy, która robiła głowicę tak, że się zacierały zawory i dałem do innej (czyli możesz przyjąć, że głowicę robiłem dwa razy)
- Gniotsa Nie Łamiotsa
-
- Wylogowany
- Moderator
-
- Zryty Beret
- Oklaski: 34
- Otrzymane podziękowania: 297
Gniotsa Nie Łamiotsa odpowiedział w temacie: Polonez Caro plus zżarte progi
Polderari napisał: w pewnym momencie miałem dość firmy, która robiła głowicę tak, że się zacierały zawory i dałem do innej
Możesz podrzucić nazwę kogo unikać?
Puk, puk...
Kto tam?
Panewka i uszczelka
- PiotrTM
-
- Wylogowany
- Senior forum
-
- Załoga Tarpaniątka
-
- Wylogowany
- Moderator
-
"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."
- fsosport
-
- Wylogowany
- Świeżak
-
- Otrzymane podziękowania: 0
fsosport odpowiedział w temacie: Polonez Caro plus zżarte progi
Załoga Tarpaniątka napisał: Dzwona nikt nie planuje
Skoro szukasz w okolicach Katowic, to może do Mikołowa Ci nie za daleko ?
Kto w Mikołowie by się tego nie bał?
Możesz powiedzieć co wam zreperował i za ile?
- Załoga Tarpaniątka
-
- Wylogowany
- Moderator
-
Telefonu nie mam, ale jest na ulicy Wojska Polskiego w Mikołowie. Jadąc od Katowic na Wisłę, dojedziesz do skrzyżowania ze światłami. W prawo będzie ul. Wojska Polskiego, po lewej po drugiej stronie skrzyżowania jest salon z ciężarówkami. Jak skręcisz w prawo w Wojska Polskiego to pierwsza brama po lewej, zaraz za komisem samochodowym. Jeśli czas cię nie goni nadmiernie, to przypomnij mi się na PW w piątek za tydzień, bo będę zjeżdżał z projektu to podskoczę i spiszę telefon.