Polonez Caro plus zżarte progi

Więcej
2018/05/01 18:28 #47483 przez PiotrTM

PiotrTM odpowiedział w temacie: Polonez Caro plus zżarte progi

Polderari napisał: No cóż motor łatwiej naprawić czy zmienić niż progi

Przy jakości obecnie dostępnych części, naprawa główna silnika Poloneza jest praktycznie niemożliwa, a w każdym razie mija się z celem.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2018/05/01 18:32 #47484 przez PiotrTM

skier napisał: nie planuję dzwona :) ZŁOMBOL to stan umysłu a nie wyścigi :):)
a tak na serio to mogę pyknąć fotkę za kilka dni bo teraz auto garażuje u kumpla
z zewnątrz są listwy więc wygląda git ale od spodu te progi to rzeczywiście lipa
szukam dalej blacharza, malowanie progów i tak pewnie się skończy "barankiem" a listwy być może wylecą

Jeżeli chcesz spawać w okolicach Katowic, to mogę polecić zakład pana Lasonia w Dąbrowie Górniczej.

Więcej
2018/05/02 09:16 #47488 przez Polderari

Polderari odpowiedział w temacie: Polonez Caro plus zżarte progi

PiotrTM napisał:

Polderari napisał: No cóż motor łatwiej naprawić czy zmienić niż progi

Przy jakości obecnie dostępnych części, naprawa główna silnika Poloneza jest praktycznie niemożliwa, a w każdym razie mija się z celem.

Jakich części - jeśli chodzi o silnik wciąż jeszcze idzie dostać oryginały (tylko trzeba poszukać).
Do tego blok można albo wymienić albo regenerować (czyt rozwiercić lekko) i założyć nominał+1
jeśli chodzi o głowicę, to regeneracja jest zawsze taka sama, rozwiercasz gniazda, nabijasz nowe, dopasowujesz, do tego zawory etc....

Mój silnik był rozkręcany przed złomkiem 2016 pięciokrotnie z powodu zacierających się zaworów.

Natomiast umówmy się nie ma czegoś takiego jak tania regeneracja, jest albo tanio albo porządnie. Sama regeneracja głowicy to koło 2 000 PLN

Więcej
2018/05/02 10:31 #47493 przez Załoga Tarpaniątka

Załoga Tarpaniątka odpowiedział w temacie: Polonez Caro plus zżarte progi

Znowu nie strasz tak ludzi cenami. Nie wiem co byś musiał robić w głowicy z OHV żeby jej regeneracja kosztowała 2000zł...
Sprawdzenie szczelności + planowanie + mycie na gotowo do założenia w aucie to masz okolice 150zł. Komplet zaworów z prowadnicami to okolice 350zł, wymiana prowadnic jakieś 150zł + ewentualnie koszt nowej klawiatury. Jak tyś nazbierał 2000zł ? Za 2500-3000zł zrobisz kapitalkę tego silnika a wiekszość części jest wciąż dostępna, a jak nie ma, to też nie ma problemu obecnie z dorobieniem na zamówienie ( oczywiście wtedy koszt leci nieco w górę) :huh:

Zregenerowanie na tiptop głowicy z Rovera to koszt około 1600-1700zł jak wkładasz nawet nowe gniazda, a zaworów tam raz tyle.

Jak dźwigienki wymagają naprawy, to prościej i taniej jest kupić całą nową klawiaturę za 200-300zł, a uwierz mi, da się kupić jeszcze oryginalne.

Skoro zawory się zacierały, to najprawdopodobniej miałeś złe pasowania na prowadnicach i po nagrzaniu je chwytało. Chyba że mówisz o klawiaturze, to znaczy że albo miałeś jakiś kanał olejowy przytkany albo za niskie ciśnienie oleju.

"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."

Więcej
2018/05/02 12:54 #47495 przez Polderari

Polderari odpowiedział w temacie: Polonez Caro plus zżarte progi

Załoga Tarpaniątka napisał: Znowu nie strasz tak ludzi cenami. Nie wiem co byś musiał robić w głowicy z OHV żeby jej regeneracja kosztowała 2000zł...
Sprawdzenie szczelności + planowanie + mycie na gotowo do założenia w aucie to masz okolice 150zł. Komplet zaworów z prowadnicami to okolice 350zł, wymiana prowadnic jakieś 150zł + ewentualnie koszt nowej klawiatury. Jak tyś nazbierał 2000zł ? Za 2500-3000zł zrobisz kapitalkę tego silnika a wiekszość części jest wciąż dostępna, a jak nie ma, to też nie ma problemu obecnie z dorobieniem na zamówienie ( oczywiście wtedy koszt leci nieco w górę) :huh:

Zregenerowanie na tiptop głowicy z Rovera to koszt około 1600-1700zł jak wkładasz nawet nowe gniazda, a zaworów tam raz tyle.

Jak dźwigienki wymagają naprawy, to prościej i taniej jest kupić całą nową klawiaturę za 200-300zł, a uwierz mi, da się kupić jeszcze oryginalne.

Skoro zawory się zacierały, to najprawdopodobniej miałeś złe pasowania na prowadnicach i po nagrzaniu je chwytało. Chyba że mówisz o klawiaturze, to znaczy że albo miałeś jakiś kanał olejowy przytkany albo za niskie ciśnienie oleju.

Z zaworami to była cała historia - były za dobrze spasowane ot co, a rozszerzalności cieplnej nie zmienisz :)
Ceny zależą oczywiście od miejsca i zakresu prac. ja podaje górne granice do tego w stolicy...
nazbierałem 2k między innymi dlatego, że w pewnym momencie miałem dość firmy, która robiła głowicę tak, że się zacierały zawory i dałem do innej (czyli możesz przyjąć, że głowicę robiłem dwa razy)

Więcej
2018/05/02 12:57 #47496 przez Gniotsa Nie Łamiotsa

Gniotsa Nie Łamiotsa odpowiedział w temacie: Polonez Caro plus zżarte progi

Polderari napisał: w pewnym momencie miałem dość firmy, która robiła głowicę tak, że się zacierały zawory i dałem do innej

Możesz podrzucić nazwę kogo unikać?

Puk, puk...
Kto tam?
Panewka i uszczelka

Więcej
2018/05/02 21:31 #47501 przez PiotrTM

Prawdziwy problem stanowią panewki wałku korbowego zrobione z byle czego i nie trzymające wymiarów, podobie problem jest z pierścieniami. Generalnie trzeba unikać zamienników, ale łatwiej dostać oryginały do 1.5 niż 1.6.

Więcej
2018/05/02 22:44 #47506 przez Załoga Tarpaniątka

Są firmy które zrobią ci panewki jakie sobie zażyczysz. Cena wychodzi czasem (w zależności od tego czy to panewki z czymś pokrewne, czy jakieś kompletnie inne wymiary) nie wiele większa niż jakbyś w sklepie kupił.

"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."

Więcej
2018/06/20 22:55 #47767 przez fsosport

fsosport odpowiedział w temacie: Polonez Caro plus zżarte progi

Załoga Tarpaniątka napisał: Dzwona nikt nie planuje ;)

Skoro szukasz w okolicach Katowic, to może do Mikołowa Ci nie za daleko ?

Kto w Mikołowie by się tego nie bał?
Możesz powiedzieć co wam zreperował i za ile?

Więcej
2018/06/21 17:06 #47775 przez Załoga Tarpaniątka

Wstawił mi cały przód wraz z 1/3 podłużnicy do jednego z samochodów po dobrej bomie w drzewo. Kumplowi reanimował blacharsko progi w starej Fieście ( tej co tak szybko biodegradacji ulega). Widziałem też Trabanta którego komuś tam restaurował. Jakość usługi adekwatna do portfela zamawiającego i ustaleń.

Telefonu nie mam, ale jest na ulicy Wojska Polskiego w Mikołowie. Jadąc od Katowic na Wisłę, dojedziesz do skrzyżowania ze światłami. W prawo będzie ul. Wojska Polskiego, po lewej po drugiej stronie skrzyżowania jest salon z ciężarówkami. Jak skręcisz w prawo w Wojska Polskiego to pierwsza brama po lewej, zaraz za komisem samochodowym. Jeśli czas cię nie goni nadmiernie, to przypomnij mi się na PW w piątek za tydzień, bo będę zjeżdżał z projektu to podskoczę i spiszę telefon.

zlombol akcja 001
zlombol akcja 002
zlombol akcja 003
zlombol akcja 004
zlombol akcja 005
zlombol akcja 006
zlombol akcja 007
zlombol akcja 008